VRK praėjusių metų gruodį gavo paklausimą iš G. Nausėdos štabo, ar gali verslo subjektas, iš Prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvio atlygintinai įgijęs teisę naudoti politinės kampanijos dalyvio logotipą bei atvaizdą, gaminti ir pardavinėti produkciją/atributiką su minėtu dalyvio logotipu ir/arba atvaizdu, jeigu tokia produkcija būtų prekiaujama el. parduotuvėje, konferencijų, susitikimų su rinkėjais metu.

DELFI gavo VRK atsakymą kandidato štabui. Komisijos nuomone, bet koks daiktų, pažymėtų politinės kampanijos dalyvio logotipu ir/ar atvaizdu, neatlygintinas platinimas būtu laikomas draudimo pirkti rinkėjų balsus pažeidimu.

„Jei daiktai pažymėti politinės kampanijos dalyvio logotipu ir/ar atvaizdu, būtų pardavinėjami, tokio platinimo objektai būtų laikomi politine reklama. Jūsų aprašoma veikla nėra tiesiogiai reglamentuojama įstatymuose, todėl turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, kad politinė reklama negali būti skleidžiama neatlygintinai ir tai, kad politinių kampanijų finansavimo šaltinių sąrašas yra baigtinis t. y. pats politinės kampanijos dalyvis negali gauti lėšų iš politinės reklamos skleidimo“, – rašoma VRK atsakyme.

Maldeikienė kreipėsi į VRK dėl galimų pažeidimų

Kaip rašė BNS, Seimo narė Aušra Maldeikienė kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl galimų rinkimų kampanijos finansavimo tvarkos pažeidimų, kai internete atsirado parduotuvė, prekiaujanti kandidato į prezidentus G. Nausėdos atributika.

Parlamentarė klausė, ar tokia veikla yra suderinama su prezidento rinkimų kampanija ir ar nėra laikytina neteisėtu rinkimų finansavimu.

„Jeigu pajamos iš šios komercinės veiklos yra pervedamos į G. Nausėdos rinkimų kampanijos sąskaitą, ar asmenys, perkantys prekes, pateikia savo asmens kodą ir/arba turto ir pajamų deklaraciją, kaip yra reikalaujama pagal dabar galiojantį įstatymą? Bandant pirkti prekes, asmens duomenų nereikalaujama“, – feisbuke ketvirtadienį paskelbtame kreipimosi į VRK tekste klausė A. Maldeikienė.

G. Nausėdos štabo atstovai teigė, jog tai – privati iniciatyva, o kad ji atitiktų įstatymus atributikos pardavėjui bus sumokėta už politinės reklamos skleidimą. Anot jų, tai buvo suderinta su rinkimų komisija.

Ketvirtadienio popietę, netrukus po to, kai A. Maldeikienė paskelbė informaciją apie parduotuvę, interneto svetainė buvo išjungta nurodžius, kad ji yra tvarkoma.

Internetinėje parduotuvėje jega.lt buvo siūloma įsigyti puodelių, skėčių, vėliavėlių, marškinėlių ir kitokios atributikos su G. Nausėdos logotipu. Jų kaina siekė nuo kelių iki keliasdešimties eurų.