Sinoptikė Izolda Marcinonienė papasakojo, koks laukia pavasaris ir kokia buvo ši žiema.

„Manau, kad šia žiema negalėjo skųstis niekas. Turėjome ir sniego, ir šaltuko, laimei, speigo nebuvo, pūgų irgi, o pati šilčiausia diena buvo visai neseniai. Manau, kad visų poreikiai buvo patenkinti: ir tie, kurie norėjo šilumos, ir tie, kuriems patinka šaltukas. Dažniausiai taip ir būna, kad aukščiausia temperatūra nudžiugina arba žiemos pabaigoje, arba paties kalendorinio pavasario pradžioje. O šalčiausios dienos buvo sausio pabaigoje, turėjome 20-21 laipsnį šalčio. Jeigu palygintume su praėjusiais metais, tai buvo kiek kitaip – šalčiausia buvo būtent vasario mėnesį. Ši žiema rekordo žemiausios temperatūros nepasiekė. Gruodis buvo šiltesnis, nei priklauso, ypač šiltas buvo vasaris, net viršijo temperatūros normą. Taip pat ir daug sniego turėjome, net ir šiandien matome jo likučius, nors ir nebuvo labai didelių pusnių. Viskas, galime atsisveikinti su žiema ir sakyti sudie“, – laidoje sakė sinoptikė.

Paklausus sinoptikės apie tai, ar praėjusi žiema buvo išskirtinė, sinoptikė tik dar kartą pakartojo, kad būta įvairių orų, todėl patenkinti galėjo būti visi.

„Ši žiema buvo šešta žiema iš eilės, kuri buvo gana šilta. Taip būna gana retai. Tai buvo šešta žiema, kai buvo viršyta standartinė klimato norma. Pavasaris ateina, ir kovo pradžia yra buvusi įspūdinga Varėnoje, kai siekė net iki 31 laipsnio šalčio. Toks rekordas fiksuotas 1965 metais“, – tikina I. Marcinonienė.

Ant jos, artimiausios kelios dienos bus saulėtos, nors ir nelabai šiltos.

„Šeštadienį bus daugiau saulės, bet šalčiau. Penktadienį temperatūra siekia iki 2-3 laipsnių šalčio, prie jūros lengva šiluma, kai kur pasnyguriavo. O artimiausią naktį slėgis kyla, taip būna, kai trumpam įsiterpia šaltukas. Dar šaltas oras mūsų nepalieka.

Tačiau patį pagrindinį pavasario bruožą mes jau matome akivaizdžiai – labai nemažus dienų ir naktų skirtumus, naktimis būna labai šalta, tačiau dienomis jau dažnokai sulaukiame ir saulės. Tarp dienos ir nakties gali būti net 20 laipsnių skirtumas. Kovo mėnesį dar taip retai būna, bet vis tiek skirtumai yra dideli. Šeštadienį turėtų būti pragiedrulių. Tiems, kas išsiruošė į Kaziuko mugę,pasisekė, nes bus saulės“, – sako sinoptikė.

Tačiau sekmadienį jau pajusime pokyčius, kad vėjas stiprėja, atsisuka vėl iš šiaurės vakarų ir jau niauksis. Iš pradžių bus debesuota, tačiau dieną gal šiek tiek pasikeis. Skirtingu metu – skirtingi orai.

Tiesa, šeštadienis gerokai skirsis nuo sekmadienio.

„Tačiau sekmadienį jau pajusime pokyčius, kad vėjas stiprėja, atsisuka vėl iš šiaurės vakarų ir jau niauksis. Iš pradžių bus debesuota, tačiau dieną gal šiek tiek pasikeis. Skirtingu metu – skirtingi orai“, – tikina pašnekovė.

Kalbėdama apie kitos savaitės orus sinoptikė sako, kad pirmadienį ir antradienį dar bus ganėtinai šilta, silpnai teigiama temperatūra naktimis, ir šilčiau dieną. Tačiau savaitės viduryje vėl sulauksime naujo ciklono, bus vėjuota.

O štai kovo mėnesis, anot sinoptikės, bus vienu laipsniu šiltesnis už normą ir truputį sausesnis.

„Pirma ir antra kovo savaitės bus daug šiltesnės – 2 ar net 3 laipsniais šiltesnės už normą. Panašu, kad ir paskutinės dvi savaitės bus šiltos, tačiau nebus toks didelis skirtumas. O sniego bus tik prisiminimas“, - kalba I. Marcinonienė.