Tik prasidėjus – pirkėjų antplūdis

Štai prie vieno iš prekystalių – būrys žmonių. Priėjus arčiau galima matyti ant stalo dailiai sudėliotus papuošalus, kurie kiek skiriasi nuo mums įprastų.

„Tai papuošalai iš polimerinio molio. Tai uogų ir vaisių tematika. Kiekviena uoga gaminama rankomis nenaudojant aparatų“, – apie ant stalo gulinčias tarsi tikras avietes, mėlynes, braškes, žemuoges ir citrinas pasakojo jų autorė Irmina.

Kiekvieną uogą ji teigė gaminanti savomis rankomis, o tokių auskarų gamyba užtrunkanti apie valandą. Jų kaina mugėje – 10. Eur.

Tiesa, su apyrankėmis, anot jos, daugiau vargo. Tokią pagaminti gali užtrukti ir apie 7-8 val., tad ir kaina didesnė. Apyrankės kainuoja apie 34 eurus.

Moteris nusistebėjo, kad lietuviai papuošalus šiandien perka labai gerai. Žinoma, tai buvo matyti ir iš aplink prekystalį susispietusių pirkėjų.

„Žmonės derasi, dėl kainos, bet aš šiek tiek nuleidžiu. Pačių papuošalų kaina išliko tokia pati, kaip ir pernai“, – sakė Irmina.

Ieškantiems tradicinių Kaziuko mugės gaminių šiemet už medinius šaukštus gali tekti pakloti nuo 2 iki 6 Eur, verbos atsieis nuo euro iki 45 Eur, o įdomesnis papuošalas – nuo 20 iki 50 Eur.

Pakėlė kainas

Einant Gedimino prospektu tiesiog neįmanoma nepastebėti ir vieno neeilinio mugės dalyvio – beveik dviejų metrų krokodilo Genos. Jis patogiai įsitaisęs prie vienos iš palapinių laiko iškabą „Welcome“ (liet. Sveiki atvykę).

Kaip pasakojo jo autorius šaltkalvis Simonas, mugėje su savo dirbiniais jis prekiauja jau ketvirtus metus.

„Mano krokodilas kainuoja 3,5 tūkst. Eur“, – iškart mums priėjus arčiau paaiškino Simonas ir sakė, kad toks gyvūnas mielai rastų vietą susidomėjusio pirkėjo sodyboje.

Vyras pasakojo jį pagaminęs savomis rankomis, tačiau išduoti, kiek laiko vyko tokio neeilinio kūrinio gamyba, nenorėjo.

„Mintis jį gaminti man gimė drauge su tėčiu. Norėjome sukurti kažką įdomaus, todėl pagaminome krokodilą Genią, tik jam dar trūksta skrybėlės“, – juokavo pardavėjas.

Tiesa, Simonas užsiminė ir apie mugės kainas, kurios, kaip sakė, šiemet patuštino ir pačių prekybininkų pinigines.

„Šiemet kainos labai kilo, todėl stoviu čia, o ne Šventaragio gatvėje, kur stovėdavau visada. Už šią vietą sumokėjome 350 Eur, o vietos ir taip maža“, – guodėsi jis.

Jo teigimu, toks kainų pakėlimas – nemažas nuostolis jo kišenei, tad teko griebtis kitokių būdų, kad mugė „atsipirktų.“

„Šiemet buvome priversti šiek tiek padidinti kainas. Užsidėjome nedidelį procentą“, – sakė jis.

Atvyko ir iš užsienio

Katedros aikštėje šiemet įsikūrusiame „Dizaino skvere“ žmonių taip pat netrūko. Kaip juokavo prekybininkai, kai kurie pirkėjai čia nosį įkiša pasišildyti, o kai kurie ir nusipirkti dizainerių gaminių.

Čia prekiaujantis latvis Oskaras su savo išskirtiniais gaminiais atvyko iš Rygos. Kaziuko mugėje vyras pasakojo dalyvaujantis jau antrą kartą.

„Parduodu gaminius, kuriuos prikėliau antram gyvenimui. Čia matote iš neveikiančių laikrodžių mechanizmų padarytus papuošalus.

Tarkime, čia žiedai, apyrankės, čia – sąsagos“, – pasakojo užsienietis ir teigė, kad tokias sąsagos pas jį kainuoja nuo 15 iki 20 Eur.

Oskaras gyrėsi šiandien jau pardavęs keletą gaminių ir užsiminė, kad lietuviai – puikūs pirkėjai.

„Man jūs patinkate. Jūs mėgstate muges, turgus. Mes nelabai tokių turime, bet nemėgstame ir bendrauti“, – skirtumus tarp lietuvių ir latvių vardino svečias.

O štai lietuvis Andrius, taip pat įsikūręs „Dizaino skvere“, sakė prekiaujantis produkcija atsivežta iš Indonezijos, Balio salos. Tokia idėja jam kilo atostogaujant.

Mugėje jis parduoda stiklinius indus, dailiai įkomponuotus medienoje.

„Tai – rankų darbo produkcija. Tuose induose galima ir gėles auginti, ir žuvytes, ir susiberti riešutus“, – vardino jis.

Tokių indų kaina prasideda nuo 20 ir tęsiasi iki 80 eurų.

„Parduodame ir stalą. Jo kaina – 600 eurų. Pirksite?“, – geros nuotaikos nestokojo prekybininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)