Parodų dalyviams viskas aišku ir įprasta, tačiau nebuvusiems šunų parodoje pristatome trumpą šunų parodų gidą.

Tarptautinė šunų paroda – koks tai renginys?

Tarptautinė šunų paroda nuo nacionalinės šunų parodos, kurių per metus daugiau kaip šimtą organizuoja Lietuvos kinologų draugijos nariai – šunų mylėtojų klubai, skiriasi ne tik šunims suteikiamais titulais (CAC – kandidatas į Lietuvos šunų grožio čempionus, CACIB – kandidatas į tarptautinio grožio čempionus), bet ir dideliu šunų kiekiu bei dar didesne konkurencija. Tokiose parodose vidutiniškai varžosi 1500–2000 dalyvių iš įvairiausių pasaulio šalių, o ekspertizę atlieka tarptautiniai šunų ekspertai.

Kokie šunys gali dalyvauti šunų parodoje?

Visi, kurie turi savo šalies kinologų organizacijos, įeinančios į Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) sudėtį, išduotus šuns kilmės dokumentus.

Parodoje šunys varžosi tam tikrose klasėse pagal savo amžių, lytį, pasiekimus parodose. Kovo 8, 9, 10 d. Vilniuje kasdien varžysis 1474 šunys. Tarp šimtų šunų veislių bus nemažai egzotiškų šunų: airių terjeras, Norboteno špicas, leonbergeris, juodasis kunhaundas, Ibisos šuo ir kitos retenybės, kurių į parodą atvyks vos po vieną.

Norintieji pamatyti retas šunų veisles, turėtų iš anksto pasidomėti, kelintą valandą ir kokiame ringe jie pasirodys, informacija apie tai skelbiama LKD tinklapyje.

Gražiausi šunys – kokie?

Pirmiausia teisėjai išrenka veislių nugalėtojus. Šie šunys renkami pagal iš anksto numatytą grafiką, kuris skelbiamas parodos kataloge, informaciniame stende parodos vietoje. Tai vyksta net 18-oje ringų nuo 10.00 iki 15.30 valandos.

Tapę veislių nugalėtojais konkuruoja grupių konkursuose, o baigiantis parodai dešimties grupių geriausieji varžosi dėl parodos nugalėtojo titulo.

Kasdien renkamas ir tą dieną geriausiai pasirodęs Lietuvos kinologų šuo.

Paskutinę parodos dieną, sekmadienį, gražiausi šunys – visų 3 dienų nugalėtojai – dalyvauja Supreme Bis konkurse, kuriam šį kartą teisėjaus Kristianas Vantu iš Rumunijos. Šiam kinologijos profesionalui buvo vos šešeri, kai jis pradėjo auginti pirmąjį savo šunį, anglų kokerspanielį. Dabar kartu su žmona Ioana ekspertas Kristianas Vantu veisia azavakus. Jis ne tik parodų teisėjas ir šunų veisėjas, bet taip pat rašo straipsnius apie šunų anatomiją, genetiką, yra parodų organizatorius.

Ką laimi dalyviai?

Parodos dalyviai piniginių prizų nelaimi. Pagrindinis dalykas, kuris juos džiugina ir ko jie siekia – kad jų šuo taptų pačiu geriausiu veislės atstovu. Veislės nugalėtojo titulas, trumpiau, BOB (Best of Breed), reiškia, kad šuo puikiai atitinka veislės standartą ir gali būti veisiamas. Laimėję BOB titulą gauna rozetę ir taurę, o laimėjusiems grupės bei kitus konkursus įteikiamos rozetės, didelės taurės bei pagrindinio parodos rėmėjo dovanos.

Ką veikti žiūrovams parodoje?

Parodų žiūrovai pirmiausia nori pamatyti kuo daugiau šunų ir pabendrauti su veisėjais. O norintieji daugiau sužinoti apie šunų veisles, priežiūrą ir auklėjimą, užsuka į Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro stendą. Mokymo centro komanda visada gali patarti šunų pasirinkimo (parodoje šuniukai neparduodami!), atsakingo veisimo, priežiūros, gyvūnų gerovės klausimais.

Kaip įprasta šunų parodose, veikia zoologijos prekių mugė, kur galima ne tik įsigyti dovanų augintiniams, bet ir pasikonsultuoti dėl šunų mitybos ar priežiūros.

Kovo 8–9 d. nuo 13.00 val. bus galima pamatyti Šiaulių dresūros mokyklos „Laukinė orchidėja“ šunų pasirodymą, o kovo 10 d., sekmadienį, ten pat, didžiajame ringe (5 salė) vyks parodomosios sportinio šunų paklusnumo varžybos.

Parodų žiūrovus turėtų nustebinti ir vaikų kūrybos konkursas „Žaislas svajonių šuniukui“.

„Prieš porą metų gimė idėja pakviesti Lietuvos vaikus dalyvauti konkurse „Svajonių šuniukas“, – sako Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. – Konkursas visiems patiko ir tapo tradiciniu. Iš pradžių vaikai kūrė patį svajonių šuniuką, po metų – antkaklį svajonių šuniukų, dar po metų – dubenėlį. Vaikų darbeliai buvo eksponuojami Litexpo rūmuose, Mokymo centro stende. Ir mažiesiems kūrėjams, ir mokytojoms, ir parodų dalyviams bei žiūrovams konkursas siunčia svarbią žinutę: visi kartu mes kuriame gyvūnams draugišką šalį“.

Ar galima atsivesti savo šunį?

Parodoje teisėjai vertina tik iš anksto registruotus, į katalogą įtrauktus šunis. Žiūrovai atsivesti savo augintinius taip pat gali, tik būtina su savimi pasiimti šuns sveikatos pažymėjimą (galiojantys skiepai, paženklintas elektronine mikroschema) ir pasirūpinti, kad jūsų šuo elgtųsi tinkamai.