Pigiausiais bilietas MilanasBolonija – Milanas kainuoja 34 Eur. Beveik 3 val. kelio į vieną pusę. Žinoma, galima nuvykti ir per 1 val., tačiau šių greitųjų traukinių bilietai kainuoja kelis kartus daugiau.

Nėra oficialiai skelbiamos informacijos, tačiau keli didžiausi Bolonijos lankytini objektai rodo, kad miestas išklestėjo dėl iniciatyvaus studentų gyvenimo. Pateikiamos pačios įdomiausios vietos, kurias galima aplankyti vaikštant pėsčiomis per 5-6 val. O visa diena su traukinio bilietais atsiėjo 52 Eur.

Piazza Maggiore. Išlipus centrinėje traukinių stotyje savo telefono navigacijoje įsiveskite būtent šį pavadinimą. Beje interneto ar Wi-Fi reikia tik įvedant adresą, paskui navigacija veikia ir be jo. Taip yra visame pasaulyje. 


Tai aikštė, kurioje renkasi turistai, hipsteriai, hipiai, studentai, muzikantai ir šiaip geros nuotaikos žmonės. Vien pastovėti jos viduryje ir pažiopsoti į gerai nusiteikusius praeivius yra verta kelių kelionės minučių.

Galbūt tokiai įvairiai publikai rinktis turėjo įtakos aikštėje esantis statinys – San Petronio bazilika. Tai buvo idėjinis miesto bendruomenės projektas, nepavaldus vyskupijai.


Toje pačioje aikštėje galima pamatyti ir įspūdingą raumeningojo Neptūno skulptūrą-fontaną. 


Vietinis turgus. Žiūrint į baziliką ir pasisukus į kairę, už kelių dešimčių metrų galima pasiekti vietinį centro turgų. Jeigu kas varvina seilę žiūrėdami filmus, kur žmonės šurmuliuoja skersgatvio turguje, prekeiviai šaukdami siūlo nusipirkti itališko kumpio – tai čia yra viskas vienoje vietoje.

Caffe del Mercato. Tame pačiame turguje yra gausybė mažų kavinukių. Ši patraukė savo šeimyniškai jaukiu vidumi, kur visi lankytojai sėdi lyg prie sumažintų staliukų, su kelių centimetrų tarpu tarp jų. Visi šiltai bendrauja, lyg iš namo kvartalo išėję į vidinį kiemą kartu su visais papusryčiauti.

Čia burnoje tirpsta pačių virėjų pagaminti makaronai su tradiciniu Bolonijos (Bolognese) padažu. Taip pat galima užsisakyti tikros itališkos žalios lazanijos. Ji yra tokios spalvos dėl lakštuose įmaišytų trintų špinatų.


Šie dviejų rūšių makaronų patiekalai, 2 kapučino puodeliai ir stalo vanduo čia kainuoja apie 20 Eur.


Portikai. Pakeliui link aikštės Piazza Maggiore pasitinka gausybė šiltų spalvų pastatų su portikais (atviras prieangis su kolonomis). Nuo žiopsojimo į jų formas ir didybę gali kaklas paskausti, tačiau šios kolonos ir yra žymimasis Bolonijos bruožas, kuris išskiria nuo kitų Italijos miestų.


Šių kolonų gausybė Bolonijoje atsirado dėl didelio studentų antplūdžio į čia klestinti universitetą. Jauniems žmonėms reikėjo papildomų būstų apsistoti, nes universitetas įsikūręs pačiame miesto centre. Bolonijos valdžia ir gyventojai sutarė, kad papildomas gyvenamąsias vietas studentams įkurs mieste – prie jau esamų namų prijungė priestatus. Buvo vienintelė sąlyga, kad tie priestatai nesiaurintų gatvių ir būtų pakankamai platūs, kad būtų galima pravažiuoti su arkliais.


Bolonijos mieste iš viso yra apie 45 km ilgio arkų, po kuriomis galima vaikščioti pėsčiomis.


Altabella (kitaip Asinelli) bokštas. Jeigu užkopsite visus tuos 498 laiptus į patį viršų – jūs tikrai jausitės nusipelnęs dvigubos itališkų ledų porcijos. Lipant mediniais laiptais kojos dreba, nes visgi šiam statiniui beveik 900 metų, bet viršuje atsivėręs Bolonijos miesto panoraminis vaizdas užgniauš kvapą. Raudonų plytų namų virtinė užgoš visus anksčiau matytus dangoraižius. 


Bilieto kaina – 5 eur. Prie pat bokšto bilietą galima nusipirkti tik internetu. Tačiau čia kabo aiški instrukcija, kaip tai padaryti. Kiekvieną lankytojų srautą įleidžia kas 45 min.

Pellegrino antica gelateria. Tai vieta, kurioje jus pasitiks mielas italas senjoras su savo gamintais ledais. Ant sienos kabo apie 30 itališkų ledų pasirinkimų: nuo moliūgų iki tradicinių Gelato. Čia pat diedukas yra pasistatęs didžiulę ledų gaminimo mašiną, kuri nuolatos, be perstojo sukasi. Jeigu pataikysite į gamybos pabaigą – parduotuvėlės šeimininkas gali ledų pakabinti tiesiai iš ką tik juos išsukusios mašinos.

2 rūšių, du milžiniški ledų kaušeliai vaflyje nekainavo net 3 eurų.

Canale di Reno. Valgant ledus galima išnaudoti laiką ir iš lėto eiti prie čia pat esančio vandens kanalo. Žalią vandenį supa geltonų, oranžinių, violetinių ir rožinių namų fasadai. Pašvietus saulei – vaizdas kaip iš pasakos „Alisa stebuklų šalyje“. Anksčiau Bolonija dar buvo vadinama „Mažąją Venecija“, nes tai miestas šimtais kilometrų nutolęs nuo jūros, todėl buvo iškasti kanalai, kurie miestą aprūpindavo vandeniu.

Dabar tai veikiau miesto puošmena, kuri tapo turistų lankytinomis vietomis.

Visur centre nuolat šurmuliuoja studentų grupelės. Ne tik studijuoja, bet ir studentauja. Jeigu kiltų noras su jais pabendrauti, prisiminkite, kad paskutinis pigių bilietų traukinys Bolonija – Milanas išvyksta 20:33 val. vietiniu laiku.

Gero laiko!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)