– Ar tai panašu į didelę šventę? – sugrįžus iš futbolo varžybų Barselonoje manęs paklausė viena draugė, kuriai sportas visiškai nerūpi. Tačiau ją stipriai sužavėjo mano nuotraukos „Instagrame“.

– Tai kažkas panašaus į kalėdinę karštinę mieste, ir tikrai labai primena Naujųjų metų sutikimą Katedros aikštėje. Bet dar pridėkime, kokios nors superžvaigždės koncertą, na kokio Robbio Williamso Vingio parke. Ir įsivaizduokime, kad tuo pačiu metu vyksta Pasaulio lietuvių Dainų šventė. Viską sudėjus būtų labai panašu į tai, kas per FC „Barselona“ varžybas vyksta Barselonos mieste. Didžiulė šventė, kuriai abejingų nelieka. Visi barai, restoranai, daugiabučiai švenčia. Bet pagrindinis veiksmas, žinoma, vyksta stadione, todėl ten privaloma būti, - pabandžiau paaiškinti draugei.

– O Ronaldo ten irgi būna? – toliau klausia ji manęs.

– Ne, Ronaldo dabar žaidžia Italijoje. Čia būna Messi! Visi Barselonos berniukai nori būti messiais. Kuo žemiau sėdėsi – tuo labiau jį matysi. Gali įsitaisyti net ir visai prie pat, - intriguoju draugę ir to jai užtenka, kad užsinorėtų ten nukeliauti.

Dabar, kol dar neprasidėjo vasaros sezonas – nuskristi į Barseloną galima už itin patrauklią kainą. Pavyzdžiui, kompanija „Airbaltic“ kovo mėnesį bilietus iš Vilniaus siūlo už 68 eurus. Nereikia keliauti visai savaitei, užtenka kelioms dienoms, pavyzdžiui, savaitgaliui. Skrydžius galite susidėlioti taip, kaip jums patinka – jie vykdomi pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais.

Šis metų laikas geras dar ir tuo, kad būtent dabar, o ne vasara vyksta svarbios futbolo rungtynės. Iki pat birželio pirmosios galite sudalyvauti svarbiausiuose klubo „Barcelona“ mačuose, gal net pusfinaliuose ar finaluose. Aš tokią svajonę turėjau labai daug metų, bet mano kelionės vis nesutapdavo su jų žaidimų grafiku. Šiemet, prieš kelias savaites tai pagaliau įvyko. Naktis, kurios niekada nepamiršiu. Nors kaip man aiškino didieji aistruoliai nepraleidžiantys nė vienų rungtynių – tos, kurias stebėjau aš („Barcelona“ prieš „Valjadolido Real“), buvo tik juokas, palyginus su rimtesnėmis dvikovomis.

Svarbu žinoti, kad „Barcelona“ laikomas pačiu populiariausiu futbolo klubu visoje Europoje, skaičiuojama, kad iš viso jis turi apie 45 milijonus gerbėjų. Tad norinčių patekti į bet kurias rungtynes tikrai netrūksta. Patariama bilietus įsigyti kuo labiau iš anksto, nes paskutinę dieną jų tiesiog gali nelikti. Tiesa, gera žinia ta, kad būtent „Barcelona“ namų rungtynės vyksta didžiausiame stadione mūsų žemyne „Camp Nou“, kuris talpina iki 99,354 žmonių. Įsivaizduojate, ką tai reiškia? Ne, negalite įsivaizduoti, kol ten nebuvote. 



Orijus Gasanovas Barselonoje

Patogiausia ir lengviausia bilietus pirkti internetu, oficialiame komandos puslapyje. Tačiau tai galima padaryti ir atvykus į pačią Barseloną, visame mieste pilna jais prekiaujančių kasų, dar galima sutikti pavienius, specialia atributika paženklintus pardavėjus. Ant jų kaklo visada kabo pažymėjimas su nuotrauka. Tačiau ir sukčiai nesnaudžia, jie bando apsimesti tokiais pardavėjais ir neįgudusiems futbolo aistruoliams įkiša netikrus bilietus. Dažnai net už brangesnę kainą, meluodami, kad tai paskutinės vietos stadione. Todėl būkite atsargūs, gatvėje geriau nepirkite.

Vietas stadione, kaip ir rungtynes, reikia rinktis atsakingai. Kai kurie sako, kad varžybose su silpnesniais priešininkais, trūksta tos ypatingos atmosferos, tačiau galima pamatyti daugiau „Barcelona“ įvarčių. Tuo tarpu į svarbesnes varžybas bilietai gali būti brangesni, geras vietas gauti sunkiau, tačiau atmosfera bus maksimaliai audringa.

Yra sakančių, kad „Camp Nou“ stadione nėra blogų vietų. Būna tik blogi aistruoliai, kurie nemoka įsijausti. Tie tikrieji, gerieji šio futbolo klubo fanai vadinami žodžiu „culés“. Jeigu norite būti „culés“ patariama prieš rungtynes išmokti bent vieną oficialią ir visų fanų visuotinai naudojamą skanduotę. Tiesa, lietuviškų jų nebūna, o ir angliškos ne visai tikros. Reikėtų skanduoti ispaniškai arba vietine katalonų kalba. Štai jums keli pavyzdžiai:

Skanduotė Nr.1: „Ole-le, Ola-la, ser del Barça és el millor que hi ha!“

Skanduotė Nr.2: Blaugrana al vent / un crit valent / tenim un nom el sap tothom: Barca, Barca, Baaarca!

Ir angliškas jos variantas, stadione taip pat dažnai girdimas iš turistų: Blue and claret blowing in the wind / One valiant cry / We’ve got a name that everyone knows: Barca, Barca, Baaarca!

Orijus Gasanovas Barselonoje

Bilietų kainos priklauso ne tik nuo sėdimos vietos, bet ir nuo to, kokios komandos ir kokios lygos varžybas žaidžia. Planuojantiems artimiausiu metu keliauti į varžybas ir norintiems pataupyti, rekomenduojama keliauti į kovo 31 dieną vyksiančias varžybas tarp FC „Barcelona“ ir „Español“.

Paprastas bilietas į jas kainuoja 49 Eur, VIP bilietas – 270 Eur. VIP bilietas į kovo 13-tosios mačą tarp FC „Barcelona“ ir „Lyon“ klubo atsieis 470 Eur. Pigesnių bilietų kainos dar neskelbiamos. Balandžio mėnesio bilietų kainos prasideda nuo 70 Eurų. Vis dėlto neapsigaukite, už tokią kainą sėdėsite pačiame viršuje ir futbolininkai jums bus mažyčiai, vos įžiūrimi.



Perskaičiau daug futbolo gerbėjų tinklaraščių, gilinausi į jų patarimus. Daug kas pataria imti vietas stadiono kampe, todėl taip ir padariau. Už 100 Eur žmogui pirkau 226 sektoriuje, ketvirtoje eilėje. Nepasigailėjau, išties puikus vaizdas. O ir fanai žymiai aktyvesni nei tie, sėdintys daug aukščiau.

Pačios svarbiausios ir įdomiausios rungtynės vadinamos „El Clásico“ – tai futbolo mačas tarp dviejų pajėgiausių Ispanijos klubų FC „Barcelona“ ir „Real Madrid“. Šių komandų akistata įvyksta bent du kartus per metus. Jie susitinka „La Liga“ čempionate, kartais – „Copa del Rey“ arba „UEFA“ čempionų lygoje. Šių klubų susitikimas visuomet sulaukia didžiulio žiūrovų dėmesio. Drąsiai galima teigti, kad tai – vienas populiariausių sporto renginių pasaulyje.

Orijus Gasanovas Barselonoje

Ispanams FC „Barcelona“ ir „Real Madrid“ varžybos yra daugiau nei futbolas. Jiems tai – politinis įvykis, nes „Realas“ atstovauja Ispanijos Karalystei, o „Barcelona“ – katalonams. „El Clásico“ rungtynės dažniausiai vyksta arba „Camp Nou“ arba „Santiago Bernabéu” stadionuose. Šiuo metu pagal laimėtas varžybas (ne draugiškas ar parodines) tarp šių komandų yra lygiosios (95 prieš 95). Įskaitant absoliučiai visas rungtynes, pirmauja „Barcelona“ (115 prieš 99). Vis dėlto, šie skaičiai gali netrukus pasikeisti. Artimiausias jų susitikimas „La Liga“ čempionate jau kovo 2 dieną. Tądien rungtynės vyks Madride, o vieno bilieto kaina svyruoja nuo 295 iki 945 Eur. Bilietų dar yra.

Tą dieną, kai Barselonoje vyksta futbolo rungtynės visame mieste jaučiasi ypatinga atmosfera. Jau nuo pietų žmonės dėvi sirgalių atributiką, išsipaišo veidus, dainuoja palaikymo dainas. Vakarėjant tokių atsiranda vis daugiau.


O likus 2-3 valandoms iki rungtynių atrodo, kad jokie kiti dalykai pasaulyje neegzistuoja, nelieka jokių problemų – aplink tik futbolo aistruoliai. Ypatingai tai pajausite, jeigu naudositės viešuoju transportu. Metro traukiniai, autobusai – tiesiog prikimšti „Barcelona“ klubo spalvomis mėlyna ir raudona pasipuošusių.



Orijus Gasanovas Barselonoje

Galvodami apie aprangą, kurią vilkėsite rungtynių metu – per daug neapsinuoginkite. Stadionas atviras, be stogo, tad futbolo sezono metu ten gali būti vėsu. Ypač vėjas problemų sudaro aukštai sėdintiems sirgaliams, pačiose pigiausiose vietose.

Jeigu prieš rungtynes nepasirūpinote „Barcelona“ atributika – visko galėsite gauti viduje. Prie stadiono veikia daug oficialių parduotuvių, kurios parduoda ne tik aprangą ir smulkiąją atributiką, bet ir kai kuriuos ypatingus klubo daiktus. Pavyzdžiui, plakatus pasirašytus didžiųjų žvaigždžių. Tiesa, kainos ten tikrai kandžiojasi. Jeigu norėsite nusipirkti marškinėlius, kepuraitę, gertuvę ir raktų pakabuką – pasiruoškite išleisti kone 200 Eur.

Per gatvę nuo stadiono – panašią prekyba vykdo nelegalūs pardavėjai. Pas juos viskas ženkliai pigiau, bet neoriginalu ir nekokybiška. Už marškinėlius su Messi pavarde jie prašo 20-30 Eur.

2017 metų kovą „Camp Nou“ stadione užfiksuotas neeilinis įvykis. Sirgaliai buvo tokie triukšmingi, kad sukėlė tikrą žemės drebėjimą, kurį užfiksavo seismografai. Toks triukšmas kilo po lemtingo įvarčio, kuris leido „Barcelona“ klubui laimėti prieš Paryžiaus „St.Germain“ klubą. Nors žmonės šalia stadiono ar net stadione, drebėjimo tikrai nejautė, žodžiai „žemės drebėjimas“ šį bei tą pasako apie tai, kas ten dedasi. Ypač įvarčių metu.

Orijus Gasanovas Barselonoje

Daugelis žiūrovų į stadioną atvyksta likus valandai iki rungtynių, taip ir reikėtų daryti. Nes žmonių daug, prie įėjimo vartų ilgos eilės, kol praeisite visas patikras – truksite kokias keturiasdešimt minučių. O tada, jeigu norėsite nusipirkti gėrimų ar užkandžių – jūsų ir vėl laukia eilutė prie baro. Tik labai daug nesitikėkite, deja, tačiau nieko ypatingai skanaus ten nesiūlo.

Lygindamas „Camp Nou“ stadiono meniu su tais, kuriuos išbandžiau Amerikoje, pavyzdžiui, Niujorko „Yankee“ beisbolo stadione arba Majamio NBA klubo „Heat“ namų arenoje „AmericanAirlines“ – drąsiai galiu pasakyti, kad ispanams užkandžiai ir valgiai per sporto varžybas yra visiškai „dzin“. Amerikoje per beisbolo rungtynes valgiau labai skanų kepsnį su bulvytėmis, o draugai ragavo labai gerus mėsainius. Per NBA varžybas irgi panašiai. Tuo tarpu Barselonos stadione siūlomi tikrai apgailėtini, net padžiūvę dešrainiai už 4,50 Eur, arba sausoki „Panini“ sumuštiniai už 6,80 Eur. Tiesa, dar gali nusipirkti kukurūzų arba bulvių traškučių. Ir tai viskas.

Orijus Gasanovas Barselonoje

Dar reikėtų žinoti, jog „Camp Nou“ stadione draudžiamas alkoholis. Jo negalima nei įsinešti, nei pardavinėti. Ne tik žiūrovams, bet ir verslams. Tad, jei negalite varžybų žiūrėti be alaus, teks juo pilvą prisipildyti iš anksto. Arba atsipalaiduoti po varžybų viename iš daugelio Barselonos barų. Tiesa, jei imsitės „apšilinėti“ iš anksto, nepadauginkite: girti ir nuo narkotikų apsvaigę asmenys stadione nepageidaujami. 



Jei esate rūkalius, taip pat apsišarvuokite kantrybe – nuo 2002 metų rūkymas stadione yra draudžiamas.

Norint suvaldyti 90 tūkstančių žiūrovų masę, stadionas be abejo turi savo taisykles, kurioms netaikomos jokios išimtys. Tad keliaudami į rungtynes žinokite, kad į vidų draudžiama įsinešti:

Ginklus ir bet ką, kas gali būti panaudota kaip ginklas. Išimtis taikoma mažiems sulankstomiems skėčiams.

Vėliavas ant ilgų kotų. Mažos vėliavėlės plastikiniais lanksčiais kotais kartais leidžiamos.

Būgnus, megafonus, trimitus ir kitus instrumentus.

Bet kokią pirotechniką. Jūsų ne tik neįleis, bet dar ir konfiskuos bilietą.

Bet ką, kas gali būti naudojama įkurti ugniai: tualetinio popieriaus ritinėliai, dideli plakatai, lazeriukai)
Profesionalius fotoaparatus ir video kameras.

Gyvūnus.

Jeigu kažkurie jūsų turimi daiktai neatitinka taisyklių, geriau juos palikite viešbutyje, nes nebus galimybės juos saugiau pasidėti, o po varžybų pasiimti. Apsauginiai tai, ko negalima įsinešti tiesiog siūlo prie vartų išmesti. O jeigu nesutinkate – tiesiog nepateksite į vidų.

Orijus Gasanovas Barselonoje

Stadiono viduje apima jausmas, kad kiekvieną tavo žingsnį kažkas stebi. Pavyzdžiui, vienas vyras rungtynių metu atsistojo ant savo kėdės. Per sekundę prie jo prišoko du apsaugos vyrai ir liepė sėstis. Savo aistrą futbolui galima rodyti, bet reikia mokėti tai daryti. O ant kėdžių geriau niekada nesistoti, nes taip keliate pavojų sau, be to – užstojate vaizdą kitiems.



Nors apsauga stadione dabar labai griežta, įvairių incidentų vis dar pasitaiko. Tiesa, nebūtinai stadiono viduje. Daug incidentų fiksuojama išorėje, prie įėjimo vartų, kur girti futbolo mėgėjai piktinasi, kad jų neįleidžia. Pastaruoju metu daugiausia istorijų ir skandalų būna tarp „Barcelona“ komandos priešininkų sirgalių ir „Camp Nou“ apsaugos. Paskutinis skandalas kilo su „Chelsea“ sirgaliais, kurie apskundė klubą ir reikalavo jiems skirti baudą už per daug griežtą apsaugos požiūrį.

Pasak ispanų spaudos, teroristai, įvykdę kruvinus išpuolius Barselonoje 2017 metų rugpjūčio 17, taip pat planavo pulti ir „Camp Nou“ stadioną trimis dienomis vėliau. Pas teroristus rasta planų, fanų atributikos ir daugybė informacijos apie stadioną.

Orijus Gasanovas Barselonoje

2017 metų spalį buvo įsitikinta, kad ispanams politika ir sportas labai glaudžiai siejasi. Vykstant referendumui dėl Katalonijos nepriklausomybės, fanai nebuvo įleisti į stadioną, bijant agresijos priepuolių ir kautynių tarp skirtingą politiką remiančių fanų. Tad rungtynės vyko visiškai tuščiame stadione.

Jeigu manote, kad futbolo rungtynes stebi tik vyrai – labai klystate. Moterų, vaikų, senelių ir močiučių – žiūrovų tribūnose taip pat labai daug. Juk ispanams tai ne tik sportinis, bet ir kultūrinis įvykis. Kaip koks geras teatro spektaklis.



Jeigu niekada nesidomėjote šiuo sportu – nesijaudinkite. Tokių kaip jus ten pilna. Kiekvienose rungtynėse būna tūkstančiai turistų, kuriems tos varžybos pirmos ir paskutinės gyvenime. Tokie, nelabai profesionalūs žiūrovai, mažiau aktyvus palaikant komandas, tačiau jie labai daug fotografuojasi ir filmuojasi. Ypatingai japonai, toks vaizdas, kad jie kiekvieną minutę darosi po asmenukę. Bet tai niekam netrukdo – juk „Barcelona“ rungtynės yra didelė šventė. Kas kaip nori, tas taip švenčia.

Po rungtynių visas stadionas persikelia į miesto gatves. Pirmiausia užsipildo aplink „Camp Nou“ esantys barai ir restoranai. Daugelis jų veikia iki 2 nakties. Beje, daug kur su varžybų bilietu taikomos specialios nuolaidos, tad nepamirškite to patikrinti. Jeigu nuolaidos nėra – gali būti, kad nemokamai gausite kokį nors užkandį.

Internete daug kas domisi, ar po rungtynių yra kokia nors vieta, kurioje futbolo žvaigždės susitinka su fanais ir dalija autografus. Deja, atsakymas nuviliantis – oficialiai tokio priimamojo nėra. Rungtynės baigiasi – futbolininkai užsidaro persirengimo kambariuose, o vėliau išvyksta ilsėtis. Šansų juos sutikti akis į akį beveik nėra. Tačiau pasitaiko retos išimtys, kai kurį nors žvaigždė pati sugalvoja atiduoti duoklę gerbėjams ir išlenda po rungtynių. Tad kai jos baigiasi – neskubėkite skirstytis, galbūt ant žaliosios vejos dar pasirodys bent vienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)