Singapūre veikiančios bendrovės „Influence Solutions“ vadovė sako, kad vaizdo medžiaga iš pirmųjų susitikimo minučių iliustruoja itin kruopščiai surežisuotą veiksmų scenarijų – matoma, kaip D. Trumpas ir Kim Jong Unas, žiūrėdami vienas kitam į akis, užtikrintai artėja vienas prie kito.

Jeigu prisimintume istorinį šių dviejų vadovų susitikimą Singapūre, šį kartą Kim Jong Unas atrodo žymiai labiau pasitikintis savimi. D. Trumpas jį pasitiko tiesdamas ranką delnu į viršų. Anot kūno kalbos ekspertės, toks gestas simbolizuoja atvirumą ir pasirengimą ieškoti bendros kalbos.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad šis susitikimas – žymiai laisvesnis, atmosfera žymiai natūralesnė. Štai Kim Jong Unas eina gana sparčiu žingsniu. Pamenate, jis Singapūre kiek dvejojo, netgi buvo stabtelėjęs, nudelbė akis, tarsi lūkuriavo D. Trumpo. Šį kartą jis nesidairė, jis visą laiką žiūrėjo tiesiai į JAV prezidentą. D. Trumpas elgėsi taip pat. Taigi, jų pasisveikimas ir rankos paspaudimas buvo gana natūralus. Be to, šį kartą rankos paspaudimas, laimei, truko trumpiau nei 13 sekundžių. Singapūre vyko toks galios žaidimas, noras pasirodyti prieš kameras, o šį kartą viskas natūraliau. Pasisveikino ir sėdo prie reikalų“, – sako kūno kalbos ekspertė.

Pasak jos, netrūko ir įtampos įrodymų. Jie ryškiausiai pasimatė lyderiams po pasisveikinimo prisėdus. Kim Jong Uno kūno kalba demonstravo šiokį tokį pasimetimą ir nerimą. Nepaisant to, antrasis Šiaurės Korėjos ir Jungtinių Valstijų vadovų susitikimas buvo kitoks – lyderiai atrodė labiau pasitikintys tiek savimi, tiek vienas kitu.

„Per susitikimą D. Trumpas ir vėl pirštus buvo sudėjęs į trikampį. Šis gestas demonstruoja pasitikėjimą savimi, prezidentas atrodo atsipalaidavęs, kūno svoris pasiskirstęs vienodai. Geras ženklas, jog jis su Kim Jong Unu kone visą laiką palaikė tiesioginį akių kontaktą, gana draugišką – tarsi tėvas žiūrėtų į savo vaiką. Noriu atkreipti dėmesį į Kim Jong Uno laikyseną.

Jis kiek pakumpęs, tačiau įdomiau tai, jog jis kairę ranką pasidėjęs taip, kad būtų patogu į ją nukreipti žvilgsnį. Tai nesąmoningas gestas, nes į laikrodį jis taip ir nepažiūrėjo, bet jautėsi ramiau, žinodamas, kad gali tai padaryti. Tarsi manytų, jog nevertas šios akimirkos“, – kalba Karen Leong.

Vasario 28 dieną planuotas ne vienas Šiaurės Korėjos ir JAV lyderių susitikimas, tačiau netrukus paskelbta, kad derybos baigtos, o susitarimo nepasiekta. Vadovai turėjo bandyti pasiekti bent menko progreso Singapūre pradėto branduolinio Korėjos pusiasalio nusiginklavimo klausimu.

„Per pietus iš karto pasijunta palengvėjimas: jiems pavyko išgyventi tiek pasisveikinimą, tiek pirminį susitikimą, o jau netrukus turės laiko pokalbiui akis į akį. Matau, jog ir D. Trumpas ne toks įsitempęs, kiek atsilošęs. Kim Jong Unas sėdi susičiaupęs. Įprastai streso akivaizdoje jis kvėpuoja pro burną, o čia puikus, jog jaučiasi atsipalaidavęs“, – pasakoja kūno kalbos ekspertė.

„Visi puikiai žino apie D. Trumpo simpatiją diktatoriams ir dideliems vyrukams. Noriu pasakyti, kad jam patinka alfa patinų, demonstruojančių savo galią, kompanija. Įžvelgiu, jog abu vyrai gerbia ir vertina vienas kitą. Tai nėra nė vieno iš jų šou. Nemažai akimirkų, kai jie veidrodiniu principu reaguoja į vienas kitą. Labai svarbus akių kontaktas, o visa tai byloja apie abiejų norą užmegzti tikrą ryšį“, – sako Karen Leong.

DELFI primena, kad Hanojuje organizuotas JAV prezidento D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno viršūnių susitikimas branduoliniu klausimu ketvirtadienį staiga baigėsi, jiems nusprendus anksčiau laiko užbaigti diskusijas nepasiekus susitarimo.

Hanojaus viršūnių susitikime turėjo būti nueita toliau nei per pirmąjį istorinį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą, kuris pernai birželį įvyko Singapūre. Visgi lyderiams ketvirtadienį nepavyko išspręsti nuomonių skirtumų, todėl, priešingai nei planuota, jie nepasirašė bendro pareiškimo.

„Kartais reikia išeiti ir tai kaip tik buvo vienas iš tokių kartų“, – sakė D. Trumpas žurnalistams.

Amerikos lyderis pranešė nesutaręs dėl dar vieno viršūnių susitikimo su Kim Jong Unu. Žurnalistų paklaustas, ar buvo sutarta dėl trečio susitikimo, D. Trumpas atsakė: „Ne, nesutarėme... Pamatysime, ar tai nutiks.“

Prezidentas sakė, kad nesutarimų kilo dėl Pchenjanui taikomų sankcijų, įvestų dėl jo branduolinės ir raketų programų.

„Iš esmės, jie norėjo, kad būtų panaikintos visos sankcijos, o mes negalėjome to padaryti“, – paaiškino jis.

Visgi prezidentas pažymėjo, jog yra nusiteikęs optimistiškai ir mano, jog dėl pažangos, padarytos prieš viršūnių susitikimą ir jo metu, galima tikėtis labai gerų rezultatų ateityje.

„Užuot daręs greitai, esu linkęs daryti tai teisingai“, – pridūrė D. Trumpas.

Amerikos vadovas taip pat sakė, kad Kim Jong Unas pažadėjo neatnaujinti branduolinių ar balistinių raketų bandymų.

„Jis sakė neketinąs vykdyti raketų ar kažko, kas susiję su branduoliniais ginklais, bandymų“, – sakė jis žurnalistams po viršūnių susitikimo.

Prezidentas taip pat pridūrė, jog nebūtina skelbti naujų sankcijų Šiaurės Korėjai. Jis žurnalistams sakė „nenorįs kalbėti apie papildomas sankcijas“.

„Jos griežtos, o Šiaurės Korėjoje yra daugybė puikių žmonių, kuriems reikia gyventi“, – kalbėjo D. Trumpas.

Amerikos lyderis pridūrė, kad jo santykiai su Kim Jong Unu yra geri.

„Mes tiesiog patinkame vienas kitam... Mūsų santykiai šilti ir tikiuosi, kad tokie ir liks. Manau, taip ir bus“, – sakė jis.