Dėl susišaudymų prie ginčijamos sienos gyvenantiems kaimiečiams teko palikti namus ir ieškotis saugesnio prieglobsčio.

Susišaudymai nesiliovė nepaisant abiejų branduolinį ginklą turinčių valstybių žingsnių įtampai sumažinti.

Pakistano policijos pareigūnas Mohammadas Tahiras pranešė, kad praėjusią naktį susišaudymai pasienyje tęsėsi, bet nurodė, kad žmonių aukų pavyko išvengti.

Anot pareigūno, Pakistano kontroliuojamos Kašmyro dalies sostinėje Muzafarabade esančiuose vyriausybiniuose pastatuose teikiamas laikinas prieglobstis žmonėms, dėl susišaudymų palikusiems savo namus pasienio kaimuose.

Trečiadienį Pakistano kariškiai pranešė Kašmyre numušę du Indijos karo lėktuvus. Tai buvęs atsakas į ankstesnę dieną Indijos naikintuvų surengtą antskrydį Pakistane.

Susišaudymai Kašmyre vyko nepaisant to, kad Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas pasiūlė taikos derybas, o Indijos užsienio reikalų ministrė pažadėjo, jog bus elgiamasi santūriai.

Tuo tarpu Kinijos diplomatijos vadovas paragino Pakistaną ir Indiją neeskaluoti įtampos. Per pokalbį su kolega iš Pakistano Wang Yi išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl Kašmyro krizės, tvyrant nerimui, kad oro smūgiai gali peraugti į didelio masto karinį konfliktą.

Pakistano užsienio reikalų ministras Shahas Mahmoodas Qureshi trečiadienį paskambino Kinijos diplomatijos vadovui, kad informuotų jį apie naujausius įvykius, ketvirtadienį nurodė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Įtampa tarp istorinių priešininkių Indijos ir Pakistano drastiškai išaugo po to, kai Naujasis Delis ir Islamabadas trečiadienį paskelbė numušę vienas kito karo lėktuvus.

Nors abi pusės ėmėsi pastangų sumažinti nuogąstavimus dėl karo grėsmės, kariniai veiksmai ore virš padalyto ir ginčijamo Kašmyro smarkiai padidino įtampą šioje krizėje, kurią išprovokavo anksčiau šį mėnesį Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje mirtininko įvykdyta ataka.

Indija pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių, kai atsakomybę dėl atakos, per kurią žuvo dešimtys Indijos karių, prisiėmė Pakistane įsikūrusi kovotojų grupuotė „Jaish-e-Mohammad“ (JeM).

Antradienį Indija pranešė, kad jos oro pajėgos smogė „JeM“ kovotojų stovyklai Pakistane. Tai buvo pirmasis Indijos aviacijos smūgis padalytame Kašmyre nuo 1971 metų.

Pekinas, vienas artimiausių Islamabado sąjungininkų, skyrė milijardus dolerių didžiuliam infrastruktūros projektui Pakistane, turinčiam sujungti Kinijos vakarinį Sindziango regioną ir Arabijos jūros uostamiestį Gvadarą Beludžistane.

Trečiadienį Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos paprašė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos įtraukti „JeM“ lyderį Masoodą Azharą į JT teroristų sąrašą. Tai reikštų, kad jis nebegalėtų laisvai keliauti, o jo turtas būtų įšaldytas. Visgi manoma, kad Kinija tam nepritars.

Tuo tarpu Indijos vyriausybės vadovo Narendros Modi valdančioji partija paragino imtis daugiau karinių veiksmų prieš Pakistaną.

N. Modi ketvirtadienį popiet planuoja kreiptis į dešimtis tūkstančių darbininkų ir savo partijos „Bharitiya Janata“ savanorių, telkdamas paramą prieš pavasarį numatytus rinkimus.

Opozicijos lyderiai socialiniame tinkle „Twitter“ pareikalavo, kad premjeras dėl krizės atšauktų numatytą renginį.

Pakistanui uždarius savo oro erdvę sutriko kelionės Azijoje

Pakistanui laikinai uždarius savo oro erdvę, Azijoje sutriko susisiekimas lėktuvais, ypač tarp Azijos ir Europos.

Pakistano aviacijos pareigūnai sakė, kad oro erdvė vėl bus atidaryta ketvirtadienį vidurnaktį (21 val. Lietuvos laiku).

Pakistanas oro erdvę trečiadienį staiga uždarė pranešęs, kad virš savo teritorijos numušė du Indijos oro pajėgų lėktuvus ir sučiupo mažiausiai du Indijos pilotus. Incidentas smarkiai padidino įtampą tarp branduolinių ginklų turinčių kaimynių ir pakurstė nuogąstavimus dėl visapusiško konflikto.

Indija taip pat uždarė mažiausiai penkis oro uostus šalies šiaurėje, atšaukta daug skrydžių.

Kinijos oro bendrovė „Air China“ atšaukė ketvirtadienio skrydžius iš Pekino į Islamabadą. Tailando oro linijos „Thai Airways“ paskelbė, kad į Europą skrendantys lėktuvai aplenks Pakistano oro erdvę.

„Thai Airways“ atšaukus 27 skrydžius virš Pakistano, daugiausia į Europą ir iš jos, ketvirtadienį Bankoke įstrigo kone 5 tūkst. turistų. Trys keleiviniai lėktuvai ketvirtadienį turėjo grįžti į Bankoko Suvarnabhumio oro uostą.

„Laukiame leidimo skristi virš kitų šalių, – sakė „Thai Airways“ atstovė, kuri nurodė, kad Iranas jau atmetė tokį prašymą.

„Dabar kalbamės su Kinija“, – sakė atstovė ir pridūrė, kad įstrigę keleiviai kompanijos sąskaita apgyvendinami viešbučiuose.

Tačiau susierzinimas pagrindiniame Bankoko oro uoste didėjo.

„Jau laukiame čia 11 ar 12 valandų, – sakė 55 metų vokiečių turistė Gerda Heinzel, po atostogų Pukete turinti išskristi į Miuncheną. – Nieko negavome valgyti, neturime kur apsistoti. Nėra vokiškai kalbančių darbuotojų, kurie mums padėtų.“

Skrydžių, įskaitant skrydžius į Londoną, Paryžių, Briuselį ir Milaną, atšaukimas yra smūgis Tailando oro bendrovei per vieną intensyviausių turizmo sezonų.