„Dar prieš pusmetį iki startuojant Vaiko teisių apsaugos reformai matėme, kad ministerija nebuvo pasirengusi tinkamai vykdyti įstatymo nuostatas, nerimaudami kvietėme ministrą, kuris tikino, kad reformos tinkamą įgyvendinimą užtikrins. Bet neužtikrino. Darbuotojai nebuvo parengti. Nukentėjo šeimos, vaikai. Visuomenėje kilo sąmyšis. „Valstiečiams“ tenka reformuoti reformas“, - sako socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

„Visuomenė yra įbauginta. Nerimauja ne tik šeimos, bet ir su jomis dirbantys socialiniai darbuotojai, kiti specialistai. Ministras, kaip matome, vis dar neišsklaido kilusių abejonių, nedemonstruoja lyderystės spręsdamas susikaupusias problemas. Sistemine problema tampa specialistų trūkumas“, - sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Specialistų, dirbančių su šeimomis ir vaikais, problema matėsi dar lapkričio mėnesį, kai socialdemokratai kėlė ministrui dėl to klausimus.

Pasak G. Palucko, skandalingų vaikų paėmimo istorijų nebūtų buvę, jeigu specialistai būtų tinkamai atlikę savo darbą ir įvertinę situacijas. Dabar, pavyzdžiui, Vilniaus mieste vaiko teisių apsaugos specialistai dalyvauja vos viename iš dešimties atvejo vadybos posėdžių. Todėl nėra kam priimti sprendimų, kai konsultacijos ar mokymai tėvams neduoda teigiamų rezultatų.

Taip pat su ministru L. Kukuraičiu socialdemokratai ketina aiškintis dėl asmeninio asistento neįgaliesiems skyrimo. „Pažadėję psichikos ir fizinę negalią turintiems asmenims pagalbininkus, valdantieji bando šį pažadą nukelti kitiems ar dar kitiems metams, o gal ir kadencijoms“, - sako socialdemokratai. Tuo tarpu įkalintais namuose dažnai lieka ne tik patys neįgalieji, bet ir jų artimieji, kurie būna priversti atsisakyti galimybės dirbti.