Nekilnojamojo turto (NT) brokeris Balys Kesminas stebėdamas parduodamų būstų skelbimus būtent su tokia situacija ir susidūrė. Savo istorija jis pasidalino ir su DELFI. Kaip pasakoja vaikinas, jis pastebėjo, kad tas pats sukčius net 2 skirtingais skelbimais ir numeriais bando apgauti patiklius gyventojus. O dar kitame skelbime nurodo ir dalinantis greitai paskolas. Žinoma, už avansą.

„Šeštadienis, 20 val. vakaro, randu parduodamo buto P. Širvio gatvėje skelbimą: parduoda savininkas, 2 kambariai, tarpinis aukštas, paliekami visi baldai ir kaina tik 47 tūkst. eurų. Wow galvoju, nors senos statybos namas, bet kaina, kaip Antakalnyje, apie 15 tūkst eurų mažesnė negu rinkos. Žiūriu svetainės apačioje – kiti panašūs objektai. Ir vienas su tomis pačiomis nuotraukomis, bet kaina 89 tūkst. eurų. Gatvė jau kita, aukštas kitas, parduoda brokeris. Skambinu jam, klausiu, kaip čia yra, sako, mačiau tą skelbimą, tikriausiai „zoninis“. Nagi, paskambinkim jam! Kur tas mano pigus butas?

Atsiliepia vyriškis: „šiuo metu esu išvykęs, grįšiu penktadienį, o po to išvažiuoju jau šeštadienį, yra vienas klientas norintis pirkti, noriu kuo greičiau parduoti ir išvažiuoti, va tik butas likęs“. To ir tikėjausi. Užsimenu, kad butas man labai aktualus, noriu žodiškai rezervuoti iki penktadienio. „Reikėtų, kad pervestumėt avansą, 300 eurų, daug neprašau“. Gerai, galvoju, susirenki 5 –6 avansus, išmeti telefono kortelę ir ramiai sau gyveni... O tai į kokią sąskaitą tą avansą pervesti? „Atsiųsiu žmonos sąskaitą, o butas jos močiutės, į avanso paskirtį rašykit avansas už butą Širvio g. 16, buto numerio negaliu dabar pasakyti, yra nuomininkai, konfidencialumo sutartis su jais ir dokumentai bute likę“. Na, ir su kuriuo notarų biuru bendraujat? „Atvažiuos draugas notaras iš Klaipėdos ir viską suforminsime, sutvarkysime, nueisime“. Atsiuntė kažkokios moters sąskaitos numerį, pradėjo rašinėti ar jau esu banke, kad pervesčiau avansą, o pats prisistatė Mindaugu“, – istoriją aprašė vyriškis socialiniame tinkle.

Toliau jis pasakoja, kad įvedęs numerį į „Google“ paieškos laukelį rado, jog tas pats „Mindaugas“ suteikia ir paskolas iki 8000 eurų su pradiniu 300 eurų įnašu. Vėliau numeris tapo nebepasiekiamas, o kitą dieną pamatė, kad atsirado naujas skelbimas, su kito objekto vogtomis nuotraukomis ir jau kitu numeriu. „Paskambinus vėl ta pati istorija: yra pirkėjas, reiktų avanso, močiutė, nuomininkai, išvykstam ir panašiai“, – teigė vyras.

Kaip vyriškis pasakoja portalui DELFI, abiem atvejais savininkai susisiekė su sukčiumi, pagrasino pranešiantys policijai ir vėliau vogtos nuotraukos buvo išimtos.

„Jis talpina skelbimus į nemokamus portalus ir jam patalpinti tą skelbimą labai paprasta. Nusiperka naują SIM kortelę ir viskas. Esu anksčiau nuomos skelbimus matęs, ypač rugpjūčio –rugsėjo mėnesiais atsiranda tų skelbimų, kur kaina mažesnė šimtu eurų, butas atrodo neblogas, paskambini ir sako, kad jau nori pažiūrėti penki žmonės tą objektą ir, jei pervesite pirmas avansą, tai tą butą rezervuosime ir galėsite jame gyventi. Net neįdomu sukčiams ar ten gyvens bobutė, ar studentas, ar šeima su mažais vaikais. (…) Būkite budrūs, būtinai apžiūrėkite objektą, prašykite, kad parodytų dokumentus, jog įsitikintumėte, kad tikrai su savininku bendraujate“, – DELFI sakė B. Kesminas.

Kadangi vyras nenukentėjo nuo sukčiaus, jis suabejojo, ar gali kreiptis į policiją. Lietuvos policija DELFI patvirtino, kad net jei nuo apgaviko gyventojas ir nenukentėjo, jis vis tiek gali kreiptis pamatęs sukčiavimo atvejį.

„Primename gyventojams būti budriems, o prireikus pagalbos, ar įtarus apie galimai daromą neteisėtą veiką, pranešti bendruoju pagalbos telefonu. Jei asmuo ir nėra nukentėjęs, tačiau įtaria asmenis darančius nusikalstamą veiką, gudraujančius šiuo aptariamu klausimu, būtinai turėtų pranešti policijai. Tik tokiu atveju galima sustabdyti nusikaltimą darančius asmenis ir apsaugoti kitus žmones“, – DELFI komentuoja Lietuvos policija.

Signalas – daug mažesnė nei įprastai kaina

Lietuvos policija informuoja, kad dažniausiai tokia sukčių veikla suintensyvėja rugpjūčio –rugsėjo mėnesiais, kuomet studentai aktyviau dairosi būsto nuomai.

Daugelis gyventojų, o ypač studentai, dažnai neturintys papildomų pajamų, neretai susivilioja itin žemomis nuomojamo būsto kainomis, tačiau tai gali būti ženklas, kad galima tapti sukčių auka. Daug pigesnė nei rinkoje esanti būsto nuomos kaina ir kartu kuriamos papildomos įvairios istorijos neva apie išvykimą į užsienį, ar itin didelę būsto paklausą, begalę asmenų, norinčių jau nuomoti būstą, privalomą avanso pervedimą dar net nemačius būsto, leidžia išvilioti iš patiklių žmonių nemažas pinigų sumas“, – komentuoja Lietuvos policija.

Dėl to pirmiausia patariama gyventojams įvertinti realią būsto nuomos ar pardavimo kainą. Pavyzdžiui, miesto centre ar netoli centro naujai suremontuoto būsto kaina negali būti ženkliai mažesnė negu kitų panašių siūlomų objektų.

„Taip pat pervesti ar paduoti avansą, mokėti sutartą nuomos sumą reikia tuomet, kai gaunami būsto raktai, pasirašyta abiejų šalių nuomos sutartis, o prieš ją pasirašant aptartos sutartyje esančios sąlygos. Svarbu atsiminti ir tai, jog nebūtina pateikti visų savo asmeninių duomenų. Pasirašyti sutarčiai užtenka asmens vardo, pavardės, gimimo datos, ir registruotos gyvenamosios vietos. Tokių duomenų pakanka, jog iškilus nesutarimams teisme pavyktų išsireikalauti užstatą.

Pasirašant sutartį galima paprašyti parodyti asmens dokumentą, kad įsitikintumėte, jog tai yra tas pats žmogus. Tačiau nei vienu atveju nereikia siųsti ar įteikti savo asmens tapatybės kortelės, paso kopijų kitiems asmenims. Jei butą nuomojantis asmuo prašo dokumento, banko pavedimo kopijų, tai gali būti dar vienas būdas, kaip vėliau su pateiktais asmens duomenimis būtų galima daryti nusikalstamas veikas“, – nurodė Lietuvos policija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)