Specialiai verbų rišėjos Teresos Michalkevič gamintą verbą prezidentė Dalia Grybauskaitė padovanojo popiežiui. Nors verbų rišimo tradicija Vilniaus krašte įtraukta į nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, šiemet verbų rišėja Kaziuko mugėje nedalyvaus.

„Praėjusiais metais mes 46 eurus mokėjome, o dabar, kai paskambinau ir paklausiau Kaziuko mugės organizatorių, pasakė – 186 eurai ir dar plius kelionės mokesčiai. Tai iš viso apie 250 eurų, čia reikia pusę verbų parduoti, kad tik grįžtų tie pinigai“, – sakė verbų rišėja Teresa.

Vilniaus savivaldybė tikina, kad dabar kainos išaugo, nes esą naujieji mugės organizatoriai vietų pardavimus vykdo skaidriai. Organizatorius nuspręsta pakeisti dėl anksčiau esą buvusių neskaidrių prekybos susitarimų. Pasak savivaldybės, kai kurie prekybininkai gali gauti lengvatų. Pavyzdžiui, tautodailininkai ir amatininkai, kuriems priskiriamos ir verbų rišėjos, turinčios tautinio paveldo sertifikatą, gali gauti lengvatą iš Žemės ūkio ministerijos.

„Remiantis atgarsiais, kuriuos mes kartais girdime iš prekybininkų, tai kai kurie dalykai vyksta tiesiog dėl nesusipratimų. Tiesiog nepabendraujama su organizatoriais arba neteisingai suprantama informacija. Visi prekybininkai, kurie į mus kreipėsi, tai tikrai su jais visais buvo surastas kažkoks kompromisas dalyvauti“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Vilniaus savivaldybės atstovas Gintaras Karanda.

Mugės organizatoriai tikina, kad verbų rišėjoms parūpintos specialios vietos aplink bažnyčias, cerkves. Siekiama, kad žmonės pirktų ne užsienietiškas, o lietuviškas verbas. Pasak organizatorių, jų rišėjų šiemet užsiregistravę apie 90.

Kaziuko mugė
Dėl padidėjusių kainų Kaziuko mugėje nedalyvaus ir daugiau kasmet savo dirbinius pardavinėjančių amatininkų. Kai kurie iš jų kooperuosis prekiauti po vienu stogu. Nors iš viso prekybininkų paviljonai drieksis daugiau nei 4 kilometrus, vis dar likę laisvų vietų – apie 200.

„Mes stovėdavome Maironio gatvėje, šalia Vilniaus Dailės akademijos, tai mūsų palapinė būdavo 3x3 metrų dydžio ir mokėdavome apie 70 eurų už vietą. O šiuo metu kaina yra apie 200–300 eurų. Tai pabrango kelis kartus, galite patys paskaičiuoti, mes tiesiog tikrai nedalyvausime“, – apie pasikeitusias kainas kalbėjo keramikė Simona Benetytė.

Pasak organizatorių, šiemet mugėje dalyvaus daugiau nei 1300 prekybininkų. Planuojama sulaukti apie pusės milijono svečių.