Pagal griežtas ES taisykles, padėklai – medinės konstrukcijos, kurias kompanijos naudoja dideliems prekių kiekiams pervežti – atvykstantys iš šalių, kurios nėra ES narės, turi atitikti keletą patikrinimų ir standartų.

Mediniai padėklai privalo būti termiškai apdoroti ir išvalyti, kad būtų užkirstas kelias taršai ir kenkėjų plitimui, ir turėti specialius ženklus, patvirtinančius, kad yra skirti naudoti ES rinkose.

Didžioji dalis britų eksportuotojų naudojamų padėklų neatitinka šių taisyklių, taikomų ES nepriklausančioms šalims, arba „trečiosioms šalims“, nes ES valstybės narės laikosi kur kas laisvesnių taisyklių.

Brexit
Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų departamentas praėjusią savaitę verslo lyderiams pranešė, kad JK neturėtų pakankamai ES patvirtintų padėklų eksportui į žemyną, jei kitą mėnesį pasitrauktų iš bloko be susitarimo.

Tai reiškia, kad JK įmonės konkuruotų dėl nedidelio skaičiaus padėklų, atitinkančių ES taisykles, o tos, kurios pralaimėtų, būtų priverstos laukti naujų padėklų, kuriuos pagaminti gali užtrukti kelias savaites.

DEFRA organizuoja konferencinį pokalbį, kuris įvyks antradienio rytą, kad aptartų padėklų trūkumą, iki kovo 29-osios – oficialios „Brexit“ datos – likus 31 dienai.

„Tai maža, procedūrinė, proziška problema, kuri neabejotinai pakiš žmonėms koją“, – „Business Insider“ pareiškė vienas pramonės atstovas po susitikimo su ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybe, pridurdamas, kad šalis „nė iš tolo nėra pasirengusi“ sunkiajam „Brexit“ scenarijui.

Pramonės atstovai, kurie buvo pakviesti į susitikimą su vyriausybe, teigė nesuprantantys, kodėl ministrai taip ilgai nieko nenutuokė apie padėklų trūkumą, turint omeny, kad padėklai – būtinas tarpvalstybinės prekybos komponentas.
Jungtinė Karalystė

„Pereinamojo laikotarpio esmė buvo tokia, kad būtume gavę dvejus metus pasirengimui, – „Business Insider“ paaiškino vienas verslo atstovas. – O dabar bandome pasiruošti per kelias savaites. Koks prietranka sugalvotų taip elgtis?“

Pašnekovas pridūrė, kad DEFRA sekretorius Michaelas Gove'as neseniai „bandė paraginti“ kitus vyriausybės ministrus pripažinti aibę problemų, kylančių dėl galimo nesusitarimo scenarijaus: esą, gamintojams naujų problemų atsiranda kiekvieną dieną.

Leiboristų šešėlinė DEFRA sekretorė Sue Hayman paragino Theresą May „patraukti pragaištingą nesusitarimo scenarijų nuo stalo“.

„Tai, kaip ši valdžia tvarkėsi su „Brexit“, buvo gėdinga nuo pradžios iki galo, taigi ši naujiena, deja, nė kiek nestebina, – pridūrė S. Hayman. – Nekompetencijos lygis ir vyriausybės demonstruojama išankstinio planavimo stoka sukėlė riziką ir netikrumą kai kuriems didžiausiems Jungtinės Karalystės gamybos sektoriams, įskaitant maisto, gėrimų ir chemijos pramonę.“

DEFRA atstovas teigė, kad vyriausybė padėklų klausimu sieks abipusio susitarimo su ES.

„Jau daugelį mėnesių kas savaitę susitinkame su maisto ir gėrimų pramonės atstovais, kad padėtume pasirengti visiems galimiems išstojimo iš ES scenarijams“, – pažymėjo jis.

„Šių susitikimų metu aptarėme daugybę klausimų, susijusių su mūsų prekių importu ir eksportu, taigi kalbėjomės ir apie padėklus. Mes įsipareigojome išlaikyti dabartinius padėklų importo metodus ir po išstojimo iš bloko, ir tikimės, kad ES patvirtins gerbianti mūsų įsipareigojimą.“

Jungtinės Karalystės maisto ir gėrimų pramonės atstovai patvirtino, kad viena iš aštuonių kompanijų gali pasitraukti iš verslo, jei JK paliks ES be susitarimo ir nesilaikys Pasaulio prekybos organizacijos taisyklių.

Leiboristų atstovas Virendra Sharma, palaikantis euroskeptikų kampaniją „Best for Britain“, „Business Insider“ pareiškė, kad „šis apgailėtinas mąstymo trūkumas šalyje įsitvirtinęs nuo 2016 m.“.
Jungtinė Karalystė

„Žmonės, kurie po „Brexit“ tvirtino, kad esame pasaulinė prekybos jėga, tyčia bandė mus klaidinti, – teigė jis. – Jie žinojo, kad geriausias būdas parduoti savo iškrypusią ideologinę fantaziją – garsiai ją reklamuoti, nesigilinant į jos spąstus.“

„Sunkusis scenarijus – akivaizdžiai pražūtingas. Ministrė pirmininkė turėtų kuo greičiau atmesti tokią galimybę“, – pridūrė V. Sharma.

Theresa May patiria intensyvų spaudimą išvengti „Brexit“ be susitarimo ir pratęsti 50-ojo straipsnio derybų laikotarpį.

Antradienį ministrė pirmininkė paskelbė, kad parlamentarai turės galimybę balsuoti dėl 50-ojo straipsnio pratęsimo kovo viduryje, jeigu ji iki tol neturės Parlamento patvirtinto „Brexit“ susitarimo.

Parlamento nariai konservatoriai, įskaitant kai kuriuos Kabineto ministrus, pagrasino atsistatydinti, jei ministrė pirmininkė neįsipareigos leisti Bendruomenių rūmams balsuoti dėl „Brexit“ atidėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)