„Pratybų mastas ir intensyvumas padidėjo daugiau nei dukart, o į jas vis aktyviau įtraukiamos į NATO neįeinančios Ukraina ir Gruzija. Tokie veiksmai pažeidžia egzistuojančią pasaulio saugumo sistemą“, - Rusijos gynybos ministerijos posėdyje sakė S. Šoigu.

Pasak jo, Rusijai nerimą kelia plečiamos NATO bazės Baltijos ir kitose Rytų Europos šalyse. „Jau daugiau nei 200 ekipažų iš 13 aljanso šalių įgavo skrydžių įgūdžių virš Baltijos šalių ir Baltijos jūros“, - kalbėjo Rusijos gynybos ministras.

„Tokiomis aplinkybės mes esame priversti adekvačiai reaguoti, suderindami strategines derybas su karinės galios stiprinimu“, - pareiškė jis.

S. Šoigu teigimu, Rusija, kaip ir planuota, stiprins Vakarų karinėje apygardoje dislokuotą kariuomenę. Svarbiausia, teigė ministras, yra suformuoti mobilaus rezervo zenitinių raketų sistemų pulką.

„(Suformavus pulką) karinių ir vyriausybinių objektų Baltijos operaciniame regione apsaugos efektyvumas padidės 40 proc.“, - sakė S. Šoigu, pabrėždamas, kad kitos svarbios užduotys kariuomenei 2019-iesiems yra naujo tankų pulko Kaliningrade ir dviejų pėstininkų pulkų 20-ojoje armijoje suformavimas bei techninės raketų bazės Vakarų karinėje apygardoje įkūrimas.

Be to, S. Šoigu tarp svarbiausių užduočių Vakarų karinėje apygardoje įvardijo karinių miestelių sukūrimą naujai suformuotoms 3-iajai ir 144-ajai motošaulių divizijoms bei 23-ijų taktinių batalionų grupių karinės parengties užtikrinimą.

„Iš viso Vakarų karinėje apygardoje pagal valstybės programą atsiras 1272 nauji vienetai ginkluotės, karinės ir specialiosios technikos“, - sakė S. Šoigu. Pasak jo, šiuolaikinės ginkluotės dalis Vakarų karinėje apygardoje yra 54 proc.

„Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos karinės pratybos „Sąjungos skydas 2019“ perėjo į aktyvaus pasiruošimo fazę“, - teigė S. Šoigu, pabrėždamas neva pratybos yra išskirtinai gynybinio pobūdžio.

DELFI priemana, kad po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos Baltijos šalyse ir Lenkijoje bvuo dislokuoti priešakiniai NATO pajėgų batalionai. 4 batalionams, kuriuos sudaro nuo 1000, iki 1200 karių, vadovauja JAV, Kanada, Didžioji Britanija ir Vokietija.