„JK išstojimas iš ES gali sukelti iššūkių tiek valstybės institucijoms, tiek verslo bendruomenei. Pastaruoju metu vis aktyviau „Brexito“ padariniais ir jų sprendimo būdais domisi ir šalies verslas, kuriam šiuo metu tvyrantis neapibrėžtumas yra pati blogiausia padėtis. Visgi į JK eksportuojančios įmonės jau šiandien gali padaryti pirmuosius žingsnius, kad būtų geriau pasiruošusios „Brexitui“, - pranešime cituojamas ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

„Verslios Lietuvos“ Eksporto departamento vadovas Aivaras Knieža atkreipia dėmesį, kad, jei kovo 29 dieną JK išstos iš ES ir taps trečiąja šalimi, tai neabejotinai sukels trikdžių verslo tiekimo grandinėje, neatsižvelgiant į tai, ar susitarimas tarp britų ir ES bus pasiektas.

„Jau daugiau nei metus nuolat kalbamės su smulkiomis ir vidutinėmis įmonėmis, eksportuojančiomis į JK, ir pastebime, kad ne visos įmonės yra pasiruošusios. Faktas, kad verslas, kuris įvertino savo silpnąsias vietas ir įgyvendina tam tikras priemones, bus geriau pasiruošęs JK išstojimui ir turės konkurencinį pranašumą“, - sako A. Knieža.

Pasak jo, vieno recepto visiems nėra, bet tikrai svarbu atlikti tris daug investicijų nereikalaujančius žingsnius. Pirmiausia, į JK eksportuojančios įmonės iki jos išstojimo iš ES datos turi kreiptis į artimiausią teritorinę muitinę ir gauti Ekonominės veiklos vykdytojų registracijos ir identifikavimo (EORI) kodą.

„Šis unikalus kodas būtinas visiems eksportuotojams, dirbantiems su trečiosiomis šalimis, o, mūsų vertinimu, didelė dalis smulkių ir vidutinių įmonių, iki šiol dirbusių su JK, niekada nėra eksportavusios į ne ES narę, todėl šis žingsnis joms yra būtinas“, - sako A. Knieža.

Su trečiosiomis šalimis daug patirties neturinčios įmonės dažnai susiduria ir su sunkumais pildant muitinės deklaracijas. Todėl antru žingsniu įmonė turi investuoti laiko ir išmokti šiuos dokumentus pildyti arba kreiptis į muitinės tarpininkus, kurie padėtų įveikti muitinės procedūras.

Trečia, su JK rinka dirbanti įmonė turėtų kreiptis į tiekėjus, kurie rūpinasi produkcijos logistika.

„Joms patariame išsiaiškinti, ar tiekėjams reikia kokios nors papildomos informacijos, kad jie galėtų tinkamai parengti dokumentus, užpildyti saugumo ir kitokias deklaracijas, o galbūt pati įmonė turi tai atlikti“, - teigia A. Knieža.

Viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vadovas įmonėms, susiduriančioms su iššūkiais dėl „Brexito“, siūlo nedvejoti ir kreiptis konsultacijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)