Pakistano karinės oro pajėgos „numušė du Indijos lėktuvus Pakistano oro erdvėje“, sakoma kariuomenės atstovo generolo majoro Asifo Ghafooro „Twitter“ žinutėje. Jis pridūrė, kad vienas lėktuvas nukrito Pakistano administruojamoje Kašmyro regiono dalyje, o kitas sudužo Indijos kontroliuojamoje pusėje.

„Vienas Indijos pilotas buvo suimtas ten esančių karių, o dar du yra toje teritorijoje“, – pridūrė kariškis, bet padėties išsamiau nepaaiškino.

Tuo metu Indijos šaltiniai nurodė, kad Pakistano naikintuvai įskrido į indų kontroliuojamą oro erdvę Kašmyre, bet buvo priversti grįžti už ginčijamo regiono faktinės sienos.

Vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje naujienų agentūrai AFP sakė, kad pakistaniečių karo lėktuvai trumpam buvo įskridę į šalies oro erdvę, bet buvo nuvyti atgal Indijos oro pajėgų.

Naujienų agentūra „Press Trust of India“ (PTI) irgi pranešė, kad pakistaniečių naikintuvai kirto vadinamąją Kontrolės liniją ties Pūnču ir Naušara, bet buvo išstumti.

PTI rašo, kad Pakistano lėktuvai grįždami numetė bombų, bet jokios informacijos apie padarytą žalą arba aukas nebuvo.

Pakistano užsienio reikalų ministerija irgi paskelbė pranešimą, kad šalies oro pajėgos trečiadienį „surengė smūgių“ kitapus Kontrolės linijos, bet išsamiau nepaaiškino, kokio pobūdžio buvo šie reidai, ir neminėjo jokių numuštų lėktuvų.

Pasak URM, smūgiai buvo nutaikyti prieš „nekarinį taikinį“.

„Neketiname eskaluoti padėties“, – pridūrė ministerija.

Naktiniai susirėmimai

Indijos kariuomenės atstovas pulkininkas leitenantas Devenderas Anandas sakė, kad praeitą naktį Pakistano kariai apšaudė dešimtis indų kariškių pozicijų palei Kontrolės liniją. Indijos kariškių pranešime sakoma, kad „iš pykčio ir nusivylimo“ Pakistanas „inicijavo neišprovokuotą paliaubų pažeidimą“.

Kariškiai pridūrė, kad Indijos pajėgos „atsakė ugnimi“, ir teigė, kad buvo sunaikinti penki pakistaniečių pasienio postai. Pakistano kariai taip pat buvo apkaltinti leidę minosvaidžių sviedinius ir raketas „iš civilių namų, naudodamiesi kaimų gyventojais kaip gyvaisiais skydais“.

Pakistano premjeras Imranas Khanas trečiadienį tikriausiai sušauks Nacionalinę vadų tarybą aptarti Islamabado atsako į Indijos karo lėktuvų įsibrovimą.

Šalies užsienio reikalų ministras Shahas Mahmoodas Qureshi valstybinei televizijai sakė palaikąs ryšį su kitų šalių diplomatijos vadovais dėl „Indijos agresijos“. Jis pridūrė, kad Indijos antradienį surengtas antskrydis sukėlė pavojų taikai regione.

Indijos užsiensio reikalų ministrė Sushma Swaraj savo ruožtu trečiadienį sakė, kad jos šalis nenori tolesnio įtampos su Pakistanu eskalavimo ir kad Delis toliau elgsis atsakingai ir santūriai.

Pasak jos, Indijos oro pajėgų antradienio prevencinis smūgis teroristų mokymo stovyklai Pakistano teritorijoje buvo riboto masto ir skirtas pademonstruoti, kad Delis imsis ryžtingai imsis veiksmų prieš teroristų infrastruktūrą kaimyninėje šalyje, siekdamas apsisaugoti nuo naujų teroro išpuolių.

Pakistanas savo ruožtu teigia nesantis niekaip susijęs su vasario 14-osios sprogdinimu Kašmyre ir sako esąs pasiruošę padėti Deliui vykdyti tyrimą.

JAV, Kinija ir Europos Sąjunga paragino Delį ir Islamabadą elgtis santūriai.

Smogė kovotojams

Indijos aviacija antradienį paryčiais jau buvo surengusi antskrydį kitapus paliaubų linijos ginčijamame Kašmyro regione, kurio metu „visiškai sunaikino“ vieną kovotojų stovyklą, pranešė vienas vyriausybės narys.

Antskrydis prieš islamistų grupuotės „Jaish-e-Mohammad“ (JeM) stovyklą buvo surengtas, nes Indija buvo įsitikinusi, kad „artimiausiu metu“ kovotojai gali surengti mirtininkų atakų, per spaudos konferenciją sakė URM sekretorius Vijay Gokhale.

„Labai didelis skaičius „Jaish-e-Mohammad“ teroristų, instruktorių, aukšto rango vadų ir grupės džihadistų, kurie buvo apmokomi fidajinų (mirtinkų) veiksmams, buvo eliminuoti“, - nurodė jis.

Indijos žiniasklaida pranešė, kad šalies karinės oro pajėgos antradienį smogė keliems taikiniams, įskaitant stovyklas, priklausančias „Jaish-e-Mohammad“, prisiėmusiai atsakomybę už vasario 14-ąją Kašmyre įvykdytą sprogdinimą, dėl kurio įtampa tarp abiejų šalių smarkiai padidėjo

„Aukšto rango šaltiniai vyriausybėje sakė, kad per (Indijos oro pajėgų) smūgį žuvo beveik 200 žmonių“, – antradienį nurodė privatus transliuotojas „CNN News 18“.

Islamabadas neigia, kad Indijos aviacijos antskrydis padarė kokios nors didelės žalos arba pareikalavo aukų, bet pažadėjo atsakyti, todėl pavojingos konfrontacijos Pietų Azijoje tikimybė labai išaugo.

Islamabadas tvirtino nesantis niekaip susijęs su vasario 14-osios išpuoliu ir perspėjo atsakysiantis, jeigu Indija surengs kokį nors smūgį.

Per vasario 14-osios ataką Kašmyro regione savižudis sprogdintojas įsirėžė į Indijos pareigūnų autobusą, sprogimo metu žuvo 41 žmogus.

JAV paragino Indiją ir Pakistaną išlaikyti savitvardą

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo per telefonu vykusius pokalbius su Indijos ir Pakistano užsienio reikalų ministrais paragino šias šalis demonstruoti savitvardą ir susilaikyti nuo veiksmų, galinčių nulemti įtampos didėjimą, pranešė JAV valstybės departamentas.

Išplatintame M. Pompeo pareiškime sakoma, kad po Indijos oro pajėgų antskrydžio prieš teroristų mokymo stovyklą Pakistano kontroliuojamoje Kašmyro dalyje jis pasikalbėjo su Indijos užsienio reikalų ministre Sushma Swaraj ir Pakistano užsienio reikalų ministru Shahu Mahmoodu Qureshi. M. Pompeo jiems pasakė, kad JAV ragina abi valstybes „išlaikyti savitvardą ir visais būdais vengti įtampos didinimo“.

M. Pompeo taip pat pareiškė, jog derėtų „užmegzti tiesioginius kontaktus, kad būtų užkirstas kelias naujam karinio aktyvumo ratui“.

Kalbėdamasis su Indijos ministre M. Pompeo „akcentavo esamus glaudžios partnerystės saugumo srityje santykius ir bendrus tikslus palaikyti regione taiką ir saugumą“.

Pakistano ministrui M. Pompeo pasakė, kad JAV prioritetu laiko pastangas mažinti dabartinę įtampą, užtikrinti, kad nebūtų imtasi karinių veiksmų ir „skubią būtinybę imtis reikšmingų veiksmų prieš teroristines grupuotes, veikiančias jo teritorijoje“.

S. Swaraj, dalyvaujanti Rusijos, Kinijos ir Indijos užsienio reikalų ministrų susitikime Kinijos Udženo mieste, savo ruožtu pareiškė, kad Indijos oro pajėgų smūgis teroristų stovyklai Kašmyre buvo būtina priemonė, kurią pateisina Pakistano neveiklumas.

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi paragino Indiją ir Pakistaną sureguliuoti situaciją taikiu dialogu.