Vienur terminai nukeliami, kitur numatoma siekti ambicingesnių tikslų nei planuota.

Naujienų agentūra BNS pateikia 12 svarbiausių plano pataisų.

Ministerijų miestelis. Vyriausybė keičia planus iki 2021 metų pabaigos perkelti ministerijas į bendras naujas patalpas. Pataisytame plane numatyta iki 2020 metų trečiojo ketvirčio konkurso būdu atrinkti geriausią ministerijų miestelio architektūrinį pasiūlymą ir pradėti miestelio projektavimo darbus.

Vaiko pinigai. Išmokų vaikams teisinio reguliavimo tobulinimą, užtikrinant išmokos vaikui („vaiko pinigų“) nuoseklų didinimą, ketinama tęsti iki 2020-ųjų trečiojo ketvirčio. Iki šiol buvo numatyta, kad šie darbai bus baigti iki 2018 metų pabaigos.

Ugdymo programos. Vyriausybė iš pradžių įsipareigojo iki 2018 metų pabaigos parengti ir pradėti diegti naujas priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, tačiau šio pažado neįvykdė. Pataisytame priemonių plane numatyta tai padaryti iki 2020 metų antrojo ketvirčio.

Papildomi pinigai aukštosioms mokykloms. Neįvykdžiusi pažado iki pernai metų pabaigos parengti sutartiniais santykiais paremtos studijų finansavimo metodikos Vyriausybė įsipareigos tai padaryti iki 2019 metų trečiojo ketvirčio. Švietimo ministerija planuoja aukštąsias mokyklas skatinti papildomais pinigais, jeigu šios laikytųsi pasirašytose sutartyse numatytų veiklos rezultatų ar strateginių krypčių.

Tabako prieinamumo mažinimas. Vyriausybė atsisako ketinimų pati teikti įstatymų pataisas, įteisinančias bendrinę cigarečių ir kitų tabako gaminių pakuotę bei draudžiančias viešai juos eksponuoti parduotuvėse. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, atitinkamos pataisos bus teikiamos tiesiogiai per Seimo narius.

Daugiau startuolių, inovatyvių įmonių. Pataisytame plane Vyriausybė žada siekti, kad 2020 metais šalyje veiktų 1 tūkst. startuolių, o inovacinę veiklą vykdančių įmonių dalis sudarys 53 procentus. Iki šiol planuota, kad kitąmet startuolių skaičius sieks 720, o inovatyvių įmonių dalis – 48 procentus.

Kariniai miesteliai. Tikslinami terminai, susiję su trijų karinių miestelių statybomis. Pataisytame plane numatyta 2020 metų trečiąjį ketvirtį inicijuoti infrastruktūros projektus naujiems brigados „Žemaitija“ kariniams vienetams ir batalionui Vilniaus rajone Rokantiškėse. Krašto apsaugos ministerija nurodytu metu planuoja pasirašyti sutartį su koncesininkais, o konkursą dėl karinių miestelių Šiauliuose, Šilalės rajone ir Vilniaus rajone paskelbti artimiausiu metu.

Biurokratija. Nacionalinį bendrųjų funkcijų centrą įsteigusi Vyriausybė žadėjo iki 2019 metų antrojo ketvirčio į šį centrą integruoti valstybės institucijų funkcijas, kurioms teikti reikia naujų informacinių technologijų sprendimų. Pataisytame plane šis terminas nukeltas iki 2020 metų trečiojo ketvirčio. Dabar centras yra apjungęs buhalterinės apskaitos bei personalo administravimo funkcijas.

Elektros tinklų sinchronizacija. Lietuvos ir Lenkijos jūrinio kabelio, kuris bus naudojamas sinchronizavimui, ir keitiklių stoties įgyvendinimo studiją planuojama atlikti antrąjį, o ne trečiąjį 2020-ųjų ketvirtį. Tuo metu Lietuvą ir Lenkiją jau jungiančios „LitPol Link“ jungties išplėtimo rangos darbų pabaiga dėl užtrukusių viešųjų pirkimų procedūrų nukeliama iš šių metų pabaigos į trečiąjį 2020 metų ketvirtį.

Doing Business“. Viršijusi tikslus, Lietuva siekia daugiau ambicijų Pasaulio banko kasmetiniame reitinge „Doing Business“. Pernai jame pakilusi į 14-ą vietą, 2020 metais Lietuva pagal verslo sąlygas pasaulyje sieks būti dešimta. Prieš dvejus metus Vyriausybė buvo išsikėlusi tikslą 2020 metais „Doing Business“ reitinge pakilti į 15-ą vietą. 2016-ųjų pabaigoje Lietuva buvo 21-a.

Kruonio HAE plėtra. Vyriausybė, iki praėjusių metų pabaigos planavusi apsispręsti dėl Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės penktojo bloko projekto įgyvendinimo, dabar ketina ketvirtąjį 2019-ųjų ketvirtį priimti sprendimą, ar įgyvendinti šį projektą, ar modernizuoti jėgainės ketvirtąjį bloką.

Valstybinės pensijos. Valstybinių pensijų sistemos sistemišką įvertinimą ir pasiūlymus dėl jos tobulinimo numatoma pateikti trečiąjį 2019-ųjų ketvirtį. Iki šiol planuota tą padaryti antrąjį praėjusių metų ketvirtį.