Štai prieš porą dienų buvusiai tarnybos vadovei iš Žemės ūkio ministerijos už neteisėtą atleidimą buvo priteista 30 tūkst. eurų, kuriuos, žinoma, turės sunešti mokesčių mokėtojai. Nesutikusi su perkėlimu į Klaipėdą buvusi vadovė dar ministro Broniaus Markausko tiesiog buvo išmesta. Ir, kaip paprastai, nesilaikant teisės aktų nustatytos tvarkos.

Jei dar kažkas turėjo iliuzijų, kad Žemės ūkio ministerijai pradėjęs vadovauti Giedrius Surplys pagaliau bus principingas ir pabaigs numatytus darbus, šios iliuzijos jau turėjo dingti, nes tarnyba ir toliau sėkmingai taško mokesčių mokėtojų pinigus laikinam Žuvininkystės tarnybos biurui nuomoti bei trypčioja vietoje. Atrodo, kad ministerija laikosi principo, jog nieko nėra pastoviau už laikinumą.

Štai ministras 2019 m. vasario 1 d. pasirašė jau šeštą per kalendorinius metus Žuvininkystės tarnybos struktūros pakeitimą. Tačiau kaip buvo pradžioje, taip ir dabar, pakeitimai jokių esminių pokyčių neatnešė – eilinį sykį pakeisti kai kurių padalinių pavadinimai ir vėl įsteigtas patarėjo etatas, kuris panaikintas buvo 2018 m. sausio mėn. Žinoma, tarnybos darbuotojai toliau dirba su nepakeistais pareiginiais aprašymais, nes taip dažnai keičiant Žuvininkystės struktūros įsakymus ir padalinių pavadinimus nebespėjama tvarkytis su dokumentais ir juos pritaikyti laiku. Kur pažvelgsi, vien pažeidimai.

Žuvininkystės tarnyboje etatų skaičius pamažėjo nuo 182 iki 148, tačiau užimamų patalpų kvadratų prasiplėtė keliais šimtais kvadratinių metrų, ilgai eskaluoti žuvivaisos padaliniai toliau priklauso Žuvininkystės tarnybai, tačiau didžioji jų dalis merdi paliktos be žuvies ir vos su pora darbuotojų, kad prižiūrėtų pradedantį byrėti turtą. Aišku, žvejai pastebi susidariusią situaciją ir stebisi nepasisekusia pertvarka. Visi unisonu kalba apie tai, kad žvejybos ištekliai mažėja, kvotos traukiasi, o tarnyba „gyvena“ rūmuose ir eikvoja biudžeto lėšas.
Ar ilgai bus toleruojamas toks apsimestinis skaidrumas valstybės tarnyboje? Kai darbuotojai atleidžiami po pertvarkų, išmokamos jiems kompensacijos, o po to po truputį grįžtama prie pradinės struktūros, vėl steigiami tie patys etatai ir jau priimami pageidaujami asmenys į tas pozicijas.
Remigijus Žemaitaitis

Ilgamečiai tarnybos specialistai, nepritariantys pertvarkai, keičiami lojaliais. Turbūt jau vieša paslaptis kad kuriama naujo patarėjo vieta įsteigta Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės skyriaus patarėjai Adrijai Gasiliauskienei, kuri nenori su ministerija keltis į Kauną, todėl jai reikia užtikrinti vietą Vilniuje.

Jau vien tai, kad etatai steigiami konkretiems žmonėms, valstybės įstaigose nėra normalu, pareiginiai aprašymai taip pat pritaikomi jiems – kaip tik dabar Žuvininkystės tarnybos vadovas Tomas Kazlauskas su Adrija Gasiliauskiene derinasi patarėjo pareiginės aprašą – tikėtina bus numatytas gamtos mokslų (biologinis) išsilavinimas, kurį, kaip tyčia, ir turi A. Gasiliauskienė. Norisi paklausti ministro, kaip jis žiūri į šią situaciją?

Susidaro įspūdis, kad ministras specialiai nereaguoja. Arba vadovaujasi buvusio ministro praktika. Vieša paslaptis, kad kas taps naujuoju Žuvininkystės tarnybos vadovu taip pat buvo žinoma gerokai iš anksto ir konkurso skaidrumas buvo akivaizdžiai imituotas. Reikėjo tik bet kokia kaina patraukti buvusią vadovę, o panaudotus metodus, kurie mums kainavo 30 tūkst. eurų, jau aptariau pirmoje pastraipoje.

Garsiai eskaluotas Žuvininkystės tarnybos perkėlimas į Klaipėdą šiandien irgi jau nebeaktualus ir virto parodija. Dabar visas dėmesys nukreiptas į ministerijos perkėlimą, kuris greičiausiai taip pat virs puikiu cirko numeriu. Tik ar ilgai bus toleruojamas toks apsimestinis skaidrumas valstybės tarnyboje? Kai darbuotojai atleidžiami po pertvarkų, išmokamos jiems kompensacijos, o po to po truputį grįžtama prie pradinės struktūros, vėl steigiami tie patys etatai ir jau priimami pageidaujami asmenys į tas pozicijas.