Daug dėmesio sulaukė pasirinkimas į sąrašą antruoju numeriu įtraukti krepšininką Šarūną Marčiulionį, tačiau pirmadienį DELFI kalbintas „valstiečių“ lyderis teigė, kad „jie ne į pensiją važiuoja ir ne geresnio gyvenimo ieškoti, o dirbti Lietuvai“ ir pabrėžė, kad vienas kandidatas iš pirmojo penketuko jau išbrauktas ir sąrašas – ne galutinis.

Pirmajame penketuke – krepšininkas, buvęs kandidatas į Prezidentus ir kandidatė į Kėdainių merus

Pirmuoju numeriu sąraše įrašytas buvęs ilgametis Ignalinos rajono meras Bronis Ropė. Pastarasis buvo iškeltas kaip LVŽS kandidatas į prezidentus 2014-jų rinkimuose. Prieš penkerius metus B. Ropė peržengė pirmąjį prezidentinių rinkimų etapą – surinko reikiamus 20 tūkstančių parašų – ir rungėsi pirmajame ture, tačiau į antrąjį nepateko. B. Ropė surinko mažiausiai žmonių balsų.

Tuo metu B. Ropė pasisakė ir prieš eurą, ir prieš žemės pardavimą užsieniečiams.

Po nesėkmingai pasibaigusių Prezidento rinkimų, B. Ropė tais pačiais metais buvo išrinktas į EP.

Bronis Ropė

Antruoju numeriu „valstiečių“ sąraše įrašytas legendinis krepšininkas Šarūnas Marčiulionis. Po LVŽS Tarybos susirinkimo, kurio metu buvo patvirtintas kandidatų į EP sąrašas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad jis pats kreipėsi į Š. Marčiulionį ir pakvietė jį. Š. Mačiulionis nėra LVŽS narys, jam nebūtina juo tapti ir norint pretenduoti į EP su LVŽS sąrašu.

Pasibaigus Tarybos posėdžiui, kuriame buvo patvirtintas kandidatų į EP sąrašas, buvo paviešintas ir Š. Marčiulionio laiškas. Jame legendinis krepšininkas rašė: „Stebiu, kaip didžioji dauguma politikų, kurie baigia savo kadenciją Europos Parlamente, buvo Europos pasiklydusio traukinio palydovai ir ginti šalies interesų, net ir turėdami visas galimybes, nemokėjo. Nesmerkiu jų, bet taip yra“.

Paaiškėjus, kad Š. Marčiulionis įrašytas į kandidatų sąrašą, žurnalistė Rita Miliūtė savo „Facebook“ paskyroje priminė krepšininko interviu apie domėjimąsi NSO. 2013-ųjų lapkritį krepšininkas „Yra kaip yra“ kūrėjams pasakojo, kad nežemiškomis būtybėmis domisi nuo septynerių metų amžiaus. Vyras aktyviai lankosi NSO konferencijose, skaito knygas bei bendrauja su neatpažintus skraidančius objektus tyrinėjančiais mokslininkais. Š.Marčiulionis apie ateivius turi sukaupęs labai daug medžiagos ir teigia, kad teko su jais susidurti.

„Pamatęs NSO pasijutau bejėgis“, – laidoje teigė Š. Marčiulionis.

Šarūnas Marčiulionis

Istorikas, viešųjų ryšių ir komunikacijos specialistas Linas Kontrimas kandidatų sąraše – trečiasis. Jis prieš pusantrų metų pasitraukė iš kultūros ministrės patarėjo pareigų.

„Priežastis yra labai paprasta, kadangi į ministeriją atėjau dirbti labai aiškiais dviem klausimais – dėl šimtmečio renginių ir informacinio raštingumo. Dabar matau, kad vis dėlto įvykiai sukasi į labiau politinius dalykus, o politikoje aš nedalyvauju ir nenoriu dalyvauti, dėl to neketinu sukelti jokių pretekstų politinėms kalboms“, – DELFI 2017-ųjų liepą sakė L. Kontrimas.

Ketvirtasis sąraše buvo įrašytas Marius Jovaiša. Fotografas lietuviams geriausiai žinomas kaip albumų „Neregėta Lietuva“ kūrėjas. Praėjusių metų pabaigoje M. Jovaiša turėjo aiškintis dėl skandalingo pasisakymo apie asocialus. „Niekas nepasikeis, kol tiems asocialams leidžiama daugintis. Jeigu galėčiau pakeisti, tai pakeisčiau, bet suprantu, kad ES gyvenant tokių dalykų nepadarysi. Sykį pagimdė vaiką, kurį pražudė, antrą kartą... žmonija seniai svarsto tuos dalykus ir anksčiau ar vėliau tai turės būti padaryta“ – taip „Žinių radijo“ laidoje pasisakė fotografas M. Jovaiša. Vėliau DELFI jis tikino, kad buvo ne taip suprastas.

Linas Kontrimas

Tačiau, LVŽS lyderio R. Karbauskio teigimu, M. Jovaiša jau išbrauktas iš pirminio sąrašo. Jo vietą pirmajame penketuke užėmė Laima Mogenienė. R. Karbauskio teigimu, M. Jovaiša nusprendė daugiau savo laiko skirti šeimai ir keturiems vaikams.

Ketvirtąja sąraše tapusi L. Mogenienė – buvusi Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sekretoriato vadovės padėjėja. L. Mogenienė į Seimą buvo išrinkta 2004-2008 m. kadencijai kaip Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos narė. Ši partija yra dabartinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmtakė.

Paskutinė pirmajame penketuke – Karolina Štelmokaitė. Ji – Europos Parlamento Žaliųjų/ELA frakcijos patarėja energetikai. K. Štelmokaitė taip pat kandidatuoja ir savivaldos rinkimuose, ji – kandidatė į Kėdainių rajono merus.

Karbauskis: jie ne į pensiją važiuoja ir ne geresnio gyvenimo ieškoti

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad penktadienį Tarybos posėdyje sudarytas sąrašas dar kis, galutinis turėtų būti pateiktas antradienį. Pirmieji pokyčiai – iš pirmojo penketuko išbrauktas fotografas M. Jovaiša, jo vietą užėmė L. Mogenienė.

R. Karbauskio teigimu, pirmuoju numeriu įrašytas B. Ropė per pirmąją savo kadenciją EP nuveikė daug reikšmingų darbų Lietuvai. „Nė vienas kitas Europos parlamento narys iš Lietuvos nė piršto nepajudino ir tai logiškai paaiškinama, nes vienintelis Bronis Ropė iš šio parlamento buvo toks, kuris dirba Lietuvai dėl to, kad atitinka jo pozicija su valdančiosios daugumos pozicija. O visi kiti irgi dirba Lietuvai, sakykime, bet dirba savaip, gal daugiau Europai dirba, o ne Lietuvai, nes yra opozicijoje. Jie neturi jokių interesų dirbti vardan Lietuvos, kad Lietuvos biudžetas surinktų daugiau parašų ir turėtų mažiau nereikalingų išlaidų“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis ir teigė, kad B. Ropė įdėjo daug darbo ir pastangų dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo.

Ramūnas Karbauskis
Vienintelis Bronis Ropė iš šio parlamento buvo toks, kuris dirba Lietuvai.

R. Karbauskio teigimu. B. Ropė įdėjo daug įdirbio ir derybose dėl išmokų Lietuvos žemdirbiams. „Galime teigti, kad jis pats geriausias iš visų vienuolikos Europos parlamento narių iš Lietuvos. Jis vertas juo būti“, – teigė LVŽS lyderis.

Ramūnas Karbauskis

Į klausimą, ar pats nesvarstė galimybės tapti EP nariu, R. Karbauskis atsakė neigiamai. „Puikiai suprantu, kad turiu būti čia, ten, kur dabar esu. Tam, kad Lietuvos Vyriausybė turėtų tą palaikymą, kurį dabar turi, – tvirtino „valstiečių“ lyderis. – Turiu būti frakcijos vadovu. Nelabai yra kaip kam kitam tą darbą padaryti.“

Pirmadienį apie įregistruotą visuomeninį komitetą „Aušros Maldeikienės traukinys“ pranešusi Seimo narė dar kartą priminė, kad tikrai kandidatuos rinkimuose į EP, tačiau R. Karbauskis nemano, kad jos komitetas galėtų aplenkti LVŽS. „Maldeikienė, kiek ji bedėtų pastangų, išlošti prieš LVŽS nepajėgtų. Klausimas, ar yra kas nors, kas pajėgtų. Nemanau. Jei žmonės vertins darbus, kurie jau padaryti arba daromi“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad EP nariai „ne į pensiją važiuoja ir ne geresnio gyvenimo ieškoti, o dirbti Lietuvai“.

Ramūnas Karbauskis
Maldeikienė, kiek ji bedėtų pastangų, išlošti prieš LVŽS nepajėgtų. Klausimas, ar yra kas nors kas pajėgtų. Nemanau. Jei žmonės vertins darbus, kurie jau padaryti arba daromi.

„Valstiečiai, kuriuos išrinks į EP, jie tikrai tarnaus Lietuvai, nes jie dirba su šia Vyriausybe, su šia Seimo dauguma. Tikiuosi pakankamai sėkmingų rinkimų. Ir tos apklausos, kurios buvo viešai skelbtos, rodo mūsų pergalę“, – teigė R. Karbauskis.

LVŽS kandidatų į EP sąraše įrašyti ir partijai nepriklausantys žmonės – tai Šarūnas Marčiulionis ir Jolanta Šmidtienė. Pastaroji – menininkė, Kauno kalėdinės eglutės kūrėja. Prieš kelis mėnesius ji pasitraukė iš Visvaldo Matijošaičio visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“.

Jolanta Šmidtienė

Ji bandė kandidatuoti į Kauno miesto tarybą su LVŽS vėliava, tačiau, kaip kalbėjo R. Karbauskis, VRK atmetė jos kandidatūrą dėl to, kad ji registruota Kauno rajone, o ne mieste, todėl „valstiečiai“ jai pasiūlė prisijungti į kandidatų į EP sąrašą.

Š. Marčiulionį R. Karbauskis apibūdina kaip žmogų, turintį panašias vertybes. Dar penktadienį, vos pasibaigus Tarybos susirinkimui, R. Karbauskis teigė, kad pats pakvietė Š. Marčiulionį. „Aš pats kreipiausi į Šarūną, mano nuomone, tokių asmenybių įsijungimas į politiką yra naudingas Lietuvai. Šarūnas į tai pažiūrėjo labai kūrybingai ir jo idėja yra Europos parlamente įsteigti jaunimo ir sporto komitetą, kurio šiandien nėra. Tikiuosi, kad ji galėtų pagal savo autoritetą imtis lyderystės tame komitete, jei jis bus įsteigtas“, – penktadienį kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Ramūnas Karbauskis
Aš pats kreipiausi į Šarūną, mano nuomone, tokių asmenybių įsijungimas į politiką yra naudingas Lietuvai. Šarūnas į tai pažiūrėjo labai kūrybingai ir jo idėja yra Europos parlamente įsteigti jaunimo ir sporto komitetą, kurio šiandien nėra. Tikiuosi, kad ji galėtų pagal savo autoritetą imtis lyderystės tame komitete, jei jis bus įsteigtas.

R. Karbauskis neabejoja ir penketuke įrašytos Karolinos Štelmokaitės patirtimi. Ji – Europos parlamento žaliųjų frakcijos patarėja energetikai.

Pirmasis LVŽS kandidatų į EP penketukas:

  1. Bronis Ropė (EP narys, LVŽS pirmininko pavaduotojas)
  2. Šarūnas Marčiulionis (legendinis krepšininkas, verslininkas)
  3. Linas Kontrimas (istorikas, viešųjų ryšių, komunikacijos specialistas)
  4. Laima Mogenienė (buvusi Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sekretoriato vadovės padėjėja)
  5. Karolina Štelmokaitė (EP žaliųjų frakcijos patarėja energetikai)

Kiti LVŽS sąrašo nariai abėcėlės tvarka:

  1. Bogdanova Tatjana
  2. Gaižauskas Dainius
  3. Jakeliūnas Stasys
  4. Jarutis Jonas
  5. Kubilienė Asta
  6. Matkevičienė Laimutė
  7. Matulytė Gaila
  8. Miliūtė Rūta
  9. Miškinienė Ausma
  10. Mogenienė Laima
  11. Nekrošius Arvydas
  12. Poderys Virgilijus
  13. Stacevičius Lauras
  14. Šarknickas Robertas
  15. Šmidtienė Jolanta
  16. Tomilinas Tomas
  17. Vareikis Egidijus

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks gegužės 26 dieną. Lietuvoje bus renkama 11 EP narių penkerių metų kadencijai.

Šiuo metu Lietuvai Europos Parlamente atstovauja Laima Andrikienė, Petras Auštrevičius, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Antanas Guoga, Valentinas Mazuronis, Rolandas Paksas, Bronis Ropė, Algirdas Saudargas, Valdemaras Tomaševskis ir Viktoras Uspaskichas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (785)