Jie rodo, kad derybos dėl koalicijos bus sunkios, galinčios provokuoti protestus ar net naujus rinkimus vos po kelių savaičių.

Po sekmadienį vykusio chaotiško balsavimo, kurį temdė kaltinimai sukčiavimu, prorusiškų pažiūrų prezidentą Igorį Dodoną remianti opozicinė Socialistų partija turi didžiausią balsų dalį – 31 procentą.

Tačiau nauja rinkimų sistema, numatanti, kad 101 vieta parlamente padalijama ir pagal partijų sąrašus, ir pagal atskiras apygardas, nulėmė, kad daugiausiai vietų gavo Moldovos valdančioji Demokratų partija.

Įtakingo oligarcho Vladimiro Plahotniuco vadovaujama Demokratų partija surinko 23,9 proc. balsų, bet jai atiteko 34 vietos parlamente – trimis daugiau nei socialistams.

Dešinysis proeuropietiškas aljansas ACUM, norintis, kad Moldova siektų glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga, su 26 proc. balsų liko antroje vietoje. Jis gavo 23 vietas parlamente.

Rinkimai Moldovoje

Ilano Shoro, nuteisto kalėti pusaštuntų metų už milijardo dolerių vertės sukčiavimo schemą, pramintą Moldovos „amžiaus nusikaltimu“, vadovaujama partija gavo 8,46 proc. balsų ir aštuonias vietas parlamente.

Opozicija žada protestus

Tik V. Plahotniuco Demokratų partija sakė, kad yra pasirengusi pradėti koalicijos derybas.

Prezidento I. Dodono socialistai ir proeuropietiška opozicija atmetė galimybę bendradarbiauti su kitomis partijomis.

Sekmadienį integraciją į Europą palaikantis opozicijos lyderis Andrei Nastase sakė, kad jo partija koaliciją formuos tik „su Moldovos liaudimi“ ir kad jo šalininkai yra „pasirengę ginti savo teises gatvėje“.

Andrei Nastase

I. Dodonas ir A. Nastase kaltino valdančiąją Demokratų partiją didelio masto sukčiavimu per rinkimus, įskaitant žmonių vežimą iš Moldovos separatistinio Uždniestrės regiono, nurodant jiems, kaip balsuoti.

A. Nastase pareiškė, kad valdančioji partija „autobusais atveža pažeidžiamus žmones, pasirengusius korupcijai“.

Demokratų partija savo ruožtu sakė, kad socialistai siūlė kyšius Uždniestrės gyventojams, kad šie paremtų jų kandidatus.

Rinkimų kampanija buvo chaotiška: ACUM lyderiai vienu metu pareiškė, kad buvo apnuodyti, o Rusijos pareigūnai kaltino V. Plahotniucą 2013–2014 metais vadovavus didžiulei pinigų plovimo schemai.

Rinkimų stebėtojai iš užsienio vėliau pirmadienį turi informuoti, kaip vertina rikimus. Jų vertinimas potencialiai galėtų suteikti kritikams argumentų teigti, kad balsavimas buvo nedemokratiškas.

ESBO smerkia „aiškius balsų pirkimo požymius“ Moldovoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pirmadienį paskelbė, kad atidžiai stebėti parlamento rinkimai Moldovoje buvo konkurenciniai, bet kritikavo „aiškius balsų pirkimo požymius“.

Pasak ESBO, sekmadienį įvykusius Moldovos rinkimus „temdė įtarimai dėl spaudimo valstybės tarnautojams“ ir „netinkamas valstybės resursų naudojimas“.

Ir prorusiškos, ir proeuropietiškos šalies jėgos kaltino valdančiąją Demokratų partiją didelio masto sukčiavimu per rinkimus.