Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) jau penktą kartą organizuoja nacionalinę atranką į šį konkursą ir kviečia studentus išbandyti jėgas, rašoma pranešime spaudai.

„Šis konkursas yra atviras studentams, besidomintiems kosminių technologijų naujovėmis, kurie nori kurti, eksperimentuoti, bendrauti ir dalintis žiniomis. Mes siekiame paskatinti pačius geriausius ir suteikti jiems galimybę parodyti išskirtinius gebėjimus“, – sako Kęstutis Šetkus, MITA direktorius.

Konkurse kviečiami dalyvauti gamtos, technologijų, inžinerijos ir matematikos studijų (angl. science, technology, engineering or mathematics (STEM)) mokslų pakraipos studentai.

Studentai galės prisidėti prie tarptautinių komandų, dirbančių su reikšmingais mokslo projektais, siūlyti naujas idėjas, padedančias spręsti kosmoso pramonės problemas.

Numatoma rudens stažuotės trukmė NASA Ames tyrimų centre – 16 savaičių (2019 m. rugpjūčio 26 d. – gruodžio 13 d.). Jos metu atrinkti stažuotojai iš įvairių pasaulio šalių kartu su lietuviais dirbs prie konkrečių tyrimų projektų bei turės galimybę prisidėti prie pačių pažangiausių mokslinių tyrimų vykdymo ir kosminių technologijų kūrimo.

Dalyvauti konkurse turi teisę Lietuvos Respublikos piliečiai, studijuojantys mokslo ir studijų institucijose bakalauro arba magistro laipsnį suteikiančiose gamtos, technologijų, inžinerijos ir matematikos studijų programose (angl. STEM). Pretendentai negali būti paskutinio kurso studentai.

Iš NASA pasiūlyto sąrašo konkurso dalyviai turi pasirinkti bei argumentuotai nurodyti prie kokių pasiūlytų projektų norėtų dirbti, kokią turi patirtį šioje srityje.

Siekiantiems dalyvauti konkurse yra keliamas reikalavimas puikiai mokėti anglų kalbą, turėti ne žemesnį nei 8 iš 10 balų studijų rezultatų vidurkį už visus praėjusius semestrus.

MITA konkursą laimėjusiam studentui skirs stipendiją dalinėms kelionės, apgyvendinimo, maitinimo, sveikatos draudimo, vietinio viešojo transporto JAV išlaidoms padengti. Atrinkti stažuotojai patys turės pasirūpinti tinkamos JAV vizos gavimo klausimais.

Paraiškas konkursui galima bus teikti iki 2019 m. kovo 15 d. el. paštu info@mita.lt. Išsamios dalyvavimo konkurse sąlygos bus skelbiamos MITA svetainėje (mita.lrv.lt) nuo vasario 26 d.

Kontaktai pasiteirauti: Eglė Elena Šataitė, tel. (8 5) 2 644 705, el. p. egle.elena.sataite@mita.lt

Apie NASA ir MITA

Turėdama daugiau kaip 19 mlrd. JAV dolerių metinį biudžetą, JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) gali finansuoti aukščiausio lygio mokslinius tyrimus ir technologijų kūrimą.

NASA Ames mokslinių tyrimų centras yra vienas žinomiausių tyrimų institucijų visame pasaulyje. Nuo jo įkūrimo 1939 m. iki šių dienų, jis atliko pagrindinį vaidmenį įsimintinuose kosmoso tyrimų epizoduose.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) ir NASA pasirašė dvišalį bendradarbiavimo susitarimą dėl tarptautinės stažuočių programos dar 2014 metais. Susitarimas buvo pasirašytas Lietuvos Vyriausybės delegacijos vizito į JAV metu.

Tik 12 pasaulio šalių (iš Europos tik 3 – Lietuva, Švedija ir Portugalija) ir Europos kosmoso agentūra turi sutartis su NASA ir gali siųsti savo studentus stažuotėms.

Stažuotes finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Galutinį sprendimą dėl studentų atrankos priima NASA. 2015-2018 m. iš viso stažuotes NASA atliko net 21 studentas iš Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)