Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė per spaudos konferenciją pirmadienį priminė, kad jau šį trečiadienį prasideda išankstinis balsavimas savivaldybėse.

„Trečiadienį-ketvirtadienį (vasario 27-28 dienomis) prasideda balsavimas iš anksto savivaldybėse. Tai reiškia, jog kiekvienoje savivaldybėje nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro vyks balsavimas, ir visi Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie rinkimų dieną dėl kokių nors priežąsčių negali atvykti į savo rinkimų apylinkes balsuoti, ta teise gali pasinaudoti ir atvykti į bet kurią savivaldybę balsuoti. Su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą“, - sakė L. Matjošaitytė.

VRK dažnai sulaukia klausimų iš studentų, kurie studijuoja didžiuosiuose miestuose, tačiau savo gyvenamąją vietą yra deklaravę kitos savivaldybės teritorijoje ir rinkimų sekmadienį neplanuoja apsilankyti toje savivaldybėje.

„Jiems yra puiki proga iš anksto balsuoti savivaldybėse – trečiadienį-ketvirtadienį atvykti į bet kurią savivaldybę (pvz., Vilniaus m. arba Vilniaus r., Kauno m. arba Kauno r.) ir ten balsuoti“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė paminėjo, kad šiemet mes rinksime šiek tiek mažiau tarybos nariais nei ankstesniais. 2015 m. mes rinkome 1524 tarybos narius, šiais metais rinksime 1502 narius.

Savivaldybių tarybų rinkimai prasideda išankstiniu balsavimu ne tik savivaldybių pastatuose, bet ir nuo trečiadienio prasideda balsavimas specialiuose punktuose – globos, socialinės rūpybos įstaigose, ligoninėse, kalėjimuose. Šiose įstaigose balsavimas vyks įstaigų vadovų nustatytu darbo metu, ir tęsis nuo trečiadienio iki penktadienio.

Penktadienį prasideda balsavimas namuose. Jis tęsis iki šeštadienio. Visi rinkėjai, kurie yra vyresni nei 70 m., yra neįgalūs arba ligoti gali balsuoti namuose, tik jie iš anksto turi kreiptis į savo rinkimų apylinkę ir informuoti apie tai, kad jie nori balsuoti namuose.

„Šį savaitgalį buvo baigtas rinkėjų kortelių dalijimas. Tuo metu, kai buvo rinkėjams dalijamos rinkėjų kortelės, asmenys galėjo komisijos narius informuoti apie pageidavimą balsuoti namuose. (…) Tie, kurie nesuspėjo informuoti rinkimų komisijų, tą reikėtų padaryti iki vasario 27 d.“, – sakė L. Matjošaitytė.
Sekmadienis yra didžioji rinkimų diena, kuomet prasideda visose 1970 rinkimų apylinkių. Tuo metu galės balsuoti kiekvienas rinkėjas savo arba bet kurioje savo savivaldybės rinkimų apylinkėje. Rinkėjas negalės balsuoti kitoje savivaldybėje.

Bus pasikeitimų lyginant su praėjusiais rinkimais

Kalbėdama apie pasikeitimus VRK pirmininkė atkreipė dėmesį, kad 2015 m. rinkėjai galėjo balsuoti toje savivaldybėje, kurioje yra deklaruota jų gyvenamoji vieta, tačiau ta deklaracija galėjo būti pateikiama visai prieš pat rinkimus.

„Per 2015 m. pastebėjome, kad kai kuriose savivaldybėse rinkėjai intensyviai kėlėsi iš Vilniaus miesto į rajoną, iš Alytaus miesto – į rajoną. Jie su seniūnų pagalba perdeklaruodavo savo gyvenamąją vietą ir dėl šios priežasties net buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Įstatymų leidėjas pakeitė teisinį reguliavimą ir nustatė, jog asmenys savivaldybių tarybų rinkimuose balsuoja toje savivaldybėje, kurioje 90 d. prieš rinkimus yra deklaravę savo gyvenamąją vietą“, – sakė L. Matjošaitytė.
VRK pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad balsavimo kabinose nebelieka užuolaidų.

„2016 m. turėjome situaciją, kuomet kai kuriose rinkimų apylinkėse visos kabinos buvo su užuolaidomis, kai kuriose – be užuolaidų, kitose – dalinai. Nebuvo aiškumo. Nusprendėme, kad balsavimo kabinos turi būti be užuolaidų, tai padės užtikrinti skaidrumą, apsisaugoti nuo tokių procesų kaip rinkėjų balsų pirkimas, įvairūs karuselės metodai“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pasak VRK pirmininkės, balsadėžės turėtų būti matinės spalvos.

„Visi prisimename, kad ankstesniais rinkimais balsadėžės buvo permatomos. Po rinkimų VRK sulaukė nusiskundimų, kad nors ir rinkėjai sulanksto savo rinkimų biuletenį, įmeta jį į balsadėžę, tačiau biuletenis atsilenkia, pats rinkėjas mato, už ką jis balsavo, mano, kad ir kiti tai mato, ir taip galimai galėtų būti atskleista balsavimo paslaptis. Dėl šios priežasties VRK nusprendė, kad visos balsadėžės turėtų būti matinės spalvos. Rinkėjai matys, kiek balsadėžėje yra biuletenių, tačiau negalės matyti, už ką yra balsuojama“, – sakė L. Matjošaitytė.
VRK pirmininkė paaiškino, kad rinkėjai gaus du biuletenius. Rinkėjas turės teisę nepriimti vieno iš biuletenių.

„Vienas biuletenis bus skirtas vienmandatėje rinkimų apygardoje renkamam merui. Rinkėjui reikės iš kelių kandidatų pasirinkti vieną. Antrasis biuletenis bus skirtas daugiamandatėje apygardoje renkamiems tarybų nariams. Pirmiausia rinkėjui reikės išsirinkti sąrašą, už kurį jis balsuoja.

Biuletenio apačioje bus penki langeliai, kur rinkėjas turės pasirinkti penkis kandidatus. Jeigu rinkėjas nepasirinks nei vieno kandidato, tokiu atveju bus laikoma, kad rinkėjas palaiko partijos keliamų kandidatų sąrašo eiliškumą. Jeigu rinkėjas kiekviename langelyje įrašys tą patį skaičių, tai bus laikoma, kad pirmumo balsas yra vienas suteikiamas konkrečiam numeriui.

Jeigu rinkėjas paliks kelis neužpildytus langelius, tokiu atveju bus laikoma, kad rinkėjas savo pirmumo balsus atidavė už tuos kandidato sąrašo kandidatus, kurių numeriai yra įrašyti“, – paaiškino L. Matjošaitytė.

VRK turi savo trumpąjį informacinį numerį 1855, kuris jau veikia. Juo galima pasiteirauti apie jo rinkimų apylinkę, jos adresą, pranešti apie pažeidimus.

Bendras rinkėjų skaičius per šiuos rinkimus yra 2 mln 458 tūkst. 13.

Budės daugiau policijos pareigūnų

VRK pirmininkė atkreipė dėmesį, kad yra draudžiami tokie veiksmai kai rinkėjų papirkimas, agitacija rinkimų dieną.

„Jeigu asmenys pastebėjo tokius rinkimų pažeidimus, reikėtų apie tai pranešti ne tik VRK, bet ir teisėsaugos institucijoms. Čia yra labai svarbi greita reakcija – ne tik pranešti rinkimų komisijai, pareigūnams arba stebėtojams, bet ir užfiksuoti kiek įmanoma daugiau įrodymų. Nes, kaip žinome, rinkimuose balsų pirkimas yra dinamiškas procesas – jeigu kažkas važiavo ir pirko balsus, tai po penkių minučių gali būti ir pėdos ataušę, todėl reikėtų greitai reaguoti ir pranešti apie tai“, – sakė L. Matjošaitytė.

Asmenims, kurie organizuoja rinkėjų balsų pirkimą, yra taikoma baudžiamoji atsakomybė – iki keturių metų laisvės atėmimo. O asmenims, kurie parduoda savo balsą, gali būti taikoma administracinė atsakomybė.

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Pašilis teigė, kad rinkimų dieną dirbs daugiau policininkų nei įprastai. Jie jau iš vakaro saugos rinkimų apylinkes.

Socialiniuose tinkluose draudimo laikotarpiu reikėtų neskleisti naujos informacijos

Penktadienį, 1 val. nakties, prasidės agitacijos draudimo laikotarpis, jis tęsis 30 valandų – iki sekmadienio, 20 val. Tuo metu negali būti jokios rinkimų agitacijos balsavimo patalpoje, 50 m. aplink balsavimo patalpą.

Paklausta apie tai, ką reikėtų žinoti apie elgesį socialiniuose tinkluose, VRK pirmininkė rekomendavo draudimo laikotarpiu neskleisti naujos informacijos.

„Tai, kas buvo pasidalinta, tas ir lieka, bet iš naujo dalintis straipsniu, kažkokiu vaizdo, garso įrašu nederėtų“, – sakė L. Matjošaitytė.

Matjošaitytė: VRK tampa savotišku sąskaitų suvedimo įrankiu

VRK pirmininkė teigė per šį rinkiminį laikotarpį VRK yra gavusi daugybę skundų.

„Kuo šie rinkimai išsiskiria – VRK tampa savotišku sąskaitų suvedimo įrankiu. Politinės partijos viena kitą skundžia, mes tų skundų esame gavę labai daug. Didžiąją dalį tų skundų nagrinėja savivaldybių rinkimų komisijos, kadangi joms yra patogiau, ir jos turi daugiau galimybių ištirti skundus“, - sakė L. Matjošaitytė.

Pasak jos, dėl Naisių teatro skundo dar nėra atsakymo.

„Jis perduotas VRK papirkimų tyrimo grupei. Ta grupė turėtų atlikti tyrimą“, - sakė L. Matjošaitytė.