Briuselis, šaltinių informacija, vertina, ar vietoj 21 mėnesio pereinamojo laikotarpio įmanomas „Brexit“ atidėjimas iki 2021-ųjų. Už tokią idėją esą yra ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas bei Europos Komisijos generalinis sekretorius Martinas Selmayras.

ES diplomatai praėjusiomis savaitėmis vis tikino, kad pritartų išstojimo atidėjimui, jei Didžioji Britanija to paprašytų ir jei šalis būtų pasiruošusi keisti „Brexit“ planus. Be tokio prašymo ES esą nieko negalėtų padaryti.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May paskelbė, kad parlamentas vėliausiai iki kovo 12 dienos balsuos dėl prieštaringai vertinamo jos „Brexit“ plano. Pradžioje planuota, kad dėl dalies sutarties bus balsuojama šį trečiadienį.

Trys aukšti britų kabineto nariai jau šeštadienį pareikalavo atidėti „Brexit“, jei T. May ateinančiomis dienomis parlamente nesulauks pritarimo išstojimo iš ES sutarčiai. Kitą savaitę nepasiekus persilaužimo, taps aišku, kad dauguma deputatų yra už „Brexit“ atidėjimą, o ne kietą „Brexit“ kovo 29 dieną, laikraštyje „Daily Mail“ rašė ekonomikos sekretorius Gregas Clarkas, darbo reikalų sekretorė Amber Rudd bei teisingumo sekretorius Davidas Gauke'as.

Atidėjo balsavimą

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį pareiškė, kad šalies parlamentui šią savaitę nebus suteikta galimybė dar kartą balsuoti dėl jos pasiekto „Brexit“ susitarimo, tačiau tokią galimybę ji žada suteikti iki kovo 12 d.

„Balsavimo parlamente šią savaitę nerengsime. Tačiau užtikrinsime, kad tai įvyktų iki kovo 12 d.“, – britų žiniasklaida sakė vyriausybės vadovė, vykstanti į Europos ir arabų šalių lyderių susitikimą Egipte.

Britų parlamentarams praėjusį mėnesį atmetus jo susitarimą, Th. May siekia rasti būdų spręsti parlamento nariams nerimą keliančius klausimus, susijusius su prieštaringiausiai vertinamu susitarimo elementu, vadinamuoju Airijos apsidraudžiamuoju mechanizmu, kuriuo siekiama išvengti realios sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos.

Th. May ketina susitikti su kitų ES šalių lyderiais Šarm aš-Šeiche vyksiančio viršūnių susitikimo kuluaruose, o antradienį jos komanda vyks į Briuselį.

Anksčiau Th. May yra sakiusi, kad jeigu šią savaitę negalės Bendruomenių Rūmams pateikti pakoreguoto susitarimo, ji leisianti parlamento nariams trečiadienį surengti jų pačių idėjų, kaip reikalai turėtų judėti į priekį, debatus.

Trys jos kabineto nariai šeštadienį perspėjo, kad jeigu šią savaitę nebus proveržio „Brexit“ derybose, tuomet parlamentas balsuos dėl Brexit atidėjimo, o ne rizikuos išstoti iš ES be jokio susitarimo.

„Dar turime galimybių išstoti iš Europos Sąjungos kovo 29 d. su susitarimu“, – sekmadienį pareiškė Th. May. Jos teigimu „Brexit“ atidėjimas „neišspręs problemos. Visuomet ateis tas metas, kai mes turėsime priimti sprendimą ir priimti susitarimą, dėl kurio yra suderėta, ar ne“.

Verslo sekretorius Gregas Clarkas, darbo ir pensijų sekretorė Amber Rudd ir teisingumo sekretorius Davidas Gauke'as parašė straipsnį, kuriame pareiškė, kad nepritaria Jungtinės Karalystėspasitraukimui iš bloko kovo 29 dieną, jeigu nebus pasiektas susitarimas dėl būsimų santykių.

„Jei ateinančią savaitę nebus pasiektas proveržis, nuomonių pusiausvyra parlamente yra aiški: geriau būtų... nukelti mūsų išstojimo datą, o ne trauktis iš Europos Sąjungos kovo 29 dieną“, – laikraštyje „Daily Mail“ publikuotame straipsnyje pabrėžia sekretoriai.

„Po kelių ateinančių dienų tiesiog nebeliks pakankamai laiko pasiekti susitarimą ir iki kovo 29 dienos parengti visus reikalingus teisės aktus“, – pridūrė jie.

Pasak vyriausybės narių, išstojant iš Bendrijos be sutarties galėtų būti „smarkiai“ sutrikdyta Britanijos ekonomika, susilpnintas nacionalinis saugumas bei iškilti JK subyrėjimo grėsmė.

Ministrai perspėjo savo kolegas griežtuosius „Brexit“ šalininkus, kad parlamentarai neleis Britanijai automatiškai išstoti iš ES be sutarties.

„Jei taip nutiks, jiems (euroskeptikams) teks kaltinti tik save dėl „Brexit“ atidėjimo“, – pareiškė kabineto nariai.