Singapūro dolerių (3,3 mln. JAV dolerių), neprižiūrėtų džiunglių ruožas, slepiantis dviejų apleistų rūmų liekanas, kainuotų 3,5 mlrd. JAV dolerių, jei būtų parduotas statybų darbams, rodo vieni apskaičiavimai.

Mieste, kuriame vienam kvadratiniam kilometrui tenka beveik 800 žmonių ir kur nekilnojamojo turto kainos yra vienos aukščiausių pasaulyje, tai vienas didžiausių miesto anachronizmų Azijoje.

„Turėti žemės Singapūre, žinoma, yra privilegija, nes žemė yra brangiausias resursas mieste-valstybėje, – sakė Singapūro „Cushman & Wakefield Inc.“ tyrimų vadovė ir vyresnioji direktorė Christine Li. – Per pastaruosius penkis dešimtmečius žemės kainos žymiai pakilo. Tai pakurstė tendenciją rastis turto fondams vyresniosioms kartoms. Daugelis taip pat siekia įgyti žemės nuosavybės, nes ji tarp pasiturinčios klasės atstovų laikoma statuso simboliu“.

Šis pasakojimas galbūt jums primins Kevino Kwano knygos „Pamišę turtingi azijiečiai“ („Crazy Rich Asian“) siužetinę liniją, – knygos apie be proto turtingus žmones, pagal kurią praėjusiais metais buvo sukurtas kino juosta. Pramanyta Youngų šeima gyvena senovinėse valdose, išsidriekusiose Singapūro Tyersallo parko teritorijoje. Tikrame gyvenime 34-erių metų Džohoro kronprincui, Tunku Ismailui Sultanui Ibrahimui, oficialiai priklauso 210 875 kv. metrų sklypas, esantis buvusiame Tyersallo parko teritorijoje, greta Botanikos sodų. Pačioje teritorijoje stūkso gaisrų ir dūlėjimo nuniokoti „Istana Woodneuk“ rūmų, pastatytų jo protėvių vėlyvajame 19-ajame amžiuje, griuvėsiai.

Džuhoro sultonams priklausantis sklypas kitados buvo daug didesnis; palaipsniui jis sumažėjo, nes Singapūro vyriausybė, nutarusi išplėsti Botanikos sodus, UNESCO pasaulio paveldo vietovę, įsigijo dalį jų žemės. 1990 metais valstybė įsigijo sklypo dalį už 25 mln. Singapūro dolerių, o 2009 metais – dar 98 000 kv. metrų ruožą už nepaviešintą sumą, Malaizijos valdymo forma – renkama federacinė konstitucinė monarchija, kai šalies sostas yra ne paveldimas, o renkamas.
Singapūras

Vyriausias valdovas renkamas tarp devynių šalies valstijų-sultonatų valdovų penkerių metų terminui. Pietinę Džohoro valstiją valdo kronprinco tėvas, sultonas Ibrahimas Sultanas Iskandaras. Pernai 60-ies metų patriarchas eksponavo 12 prabangių automobilių iš savo eklektiškos automobilių kolekcijos renginyje, surengtame paminėti 90-ąsias Singapūro „Fullerton Heritage“ specialiosios zonos metines.

Tarp eksponuotų automobilių buvo 1991 metų „Lamborghini LM002“ ir 1938 metų „Lagonda Lightweight LG6“, vienintelis pasaulyje. Kitus jo turtus sudaro Malaizijos „Forest City“, 100 mlrd. JAV dolerių vertės kinų sukurto projekto, 22 proc. akcijų, šeimai taip pat priklauso įvairių viešojo kapitalo įmonių – nuo „7-Eleven Malaysia Holdings Bhd“ iki telekomunikacijų bendrovės „REDtone International Bhd.“ – akcijos.

Tačiau kronprincas greitu metu negalės pasipelnyti iš savo turimos Singapūro žemės, net jei ir norėtų. Neįsavintas sklypas priklauso „specialiosios žaliosios erdvės paskirties“ zonai, o tai reiškia, kad šios žemės naudojimas kitiems tikslams, tokiems kaip gyvenamųjų ar komercinių zonų kūrimas, yra griežtai apribotas.

Jei tokios taisyklės pasikeistų – žemė iš tiesų įsikūrusi viename geidžiamiausių Singapūro gyvenamųjų rajonų, – jos vertė galėtų siekti bent 4,7 mlrd. Singapūro dolerių, rodo nekilnojamojo turto agentūros „Savills Plc.“ vyresniojo direktoriaus Alano Cheongo apskaičiavimai.

Brangiausia rezidencija, kuri pakeitė savo šeimininką Singapūre per pastaruosius metus, buvo vadinamasis „geros klasės vieno aukšto namas“ (prabangios valdos, kurios neprieinamos užsieniečiams), taip pat įsikūręs šalia Botanikos sodų. Nuosavybę įsigijo Tony Tungas, naftos prekybos bendrovės „Winson Group“ pirmininkas, už 105,3 mln. Singapūro dolerių (78 mln. JAV dolerių), vasarį skelbė „The Business Tiems“, pabrėždamas, kad už tokio pobūdžio valdą paklota suma yra laikoma rekordine. Susisiekti su kronprinco atstovu ir išgirsti komentarus nepavyko.

Jo tėvas yra pragmatiškas, kai kalba pasisuka apie pinigus. „Būkime atviri, mes – konstitucinė monarchija. Turiu užsidirbti pragyvenimui kaip ir bet kuris kitas, – sakė sultonas 2015 metais duodamas interviu vietos laikraščiui „The Star“. – Negaliu priklausyti nuo savo gaunamų išmokų, 27 000 Malaizijos ringitų (6640 JAV dolerių) per mėnesį. Aš turiu užsidirbti pragyvenimui, kaip eiliniai malaiziečiai“.