N. Maduro draudžiant įvežti iš kaimyninių šalių tokias atsargas, įtampa Venesueloje peraugo į žmonių gyvybių nusinešusius susirėmimus, kuriuos griežtai pasmerkė Jungtinės Valstijos.

Ginčas dėl humanitarinės pagalbos tiekimo atsidūrė N. Maduro ir J. Guaido, kurį daugiau kaip 50 valstybių yra pripažinusios laikinuoju Venesuelos prezidentu, kovos dėl valdžios centre.

J. Guaido sudavė smūgį N. Maduro, kai netikėtai pasirodė koncerte Kolumbijos Kukutos miestelyje ir pareiškė, kad „šiame procese dalyvavo ginkluotosios pajėgos“, turėdamas omeny, jog kariai padėjo jam apeiti draudimą išvykti iš šalies.

Po kelių valandų Karakasas paskelbė, kad nacionalinio saugumo sumetimais užblokavo Kolumbijos sienos ruožą visoje Tačyroje – Venesuelos vakarinėje valstijoje, besiribojančioje su Kukuta.

„Atsižvelgdama į Kolumbijos vyriausybės rimtus ir neteisėtus pasikėsinimus į Venesuelos taiką ir suverenumą, (Venesuelos vyriausybė) nusprendė laikinai uždaryti visus tiltus, jungiančius abi šalis Tačyroje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė viceprezidentė Delcy Rodriguez (Delsi Rodriges).

Įtakingos kariuomenės palaikymas yra gyvybiškai svarbus valdžią savo rankose siekiančiam išlaikyti socialistų lyderiui, o kiekvienas opozicijos pusėn stojantis kariškis stiprina J. Guaido pozicijas.

35 metų Venesuelos Nacionalinio Surinkimo lyderis sausio mėnesį pasiskelbė laikinuoju valstybės vadovu ir ragina surengti naujus prezidento rinkimus. Jis vadina N. Maduro „uzurpatoriumi“ ir kaltina jį pernai gegužę suklastojus balsavimo rezultatus, kad užsitikrintų perrinkimą.

„Kariai ėmėsi šaudyti“

Įtempta priešprieša dėl humanitarinės pagalbos penktadienį pareikalavo pirmųjų aukų. Jomis tapo du indėnai, mėginę neleisti kariams užblokuoti kelią, kuriuo iš Brazilijos galėtų būti gabenamos siuntos.

„Viena indėnė ir jos vyras buvo nužudyti, o dar mažiausiai 15 kitų indėnų pemonų bendruomenės narių buvo sužeisti“, – sakoma vietos žmogaus teisių organizacijos „Kape Kape“ pranešime.

Susirėmimas įvyko pietvakarinėje Bolivaro valstijoje netoli sienos su Brazilija, kurią prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) ketvirtadienį įsakė uždaryti.

„Žmonės buvo savo bendruomenėje, jie elgėsi taikiai. Atvykę kariai ėmėsi šaudyti į indėnus“, – sakė Salomonas Perezas (Salomonas Peresas), greitosios pagalbos automobilyje lydėjęs į vieną Brazilijos ligoninę savo pašautą brolį ir dvi dukterėčias.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Venesuelos kariuomenės jėgą, panaudotą prieš beginklius civilius ir nekaltus savanorius Venesuelos ir Brazilijos pasienyje“, – sakoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad „pasaulis stebi“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) taip pat perspėjo Venesuelos vyriausybę „nenaudoti mirtinos jėgos prieš demonstrantus“.