Švedijos klimato kaitos aktyvistė Greta Thunberg politiniams ir verslo lyderiams Briuselyje kalbėjo, kad ES turėtų padvigubinti savo klimato kaitos mažinimo tikslus tam, kad planeta būtų išlaikyta žemiau pavojingo pasaulinio atšilimo lygio.

Kaip rašoma theguradian.com, paskatinta Australijos, Japonijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Belgijos ir Vokietijos mokinių bei studentų streikų dėl klimato kaitos problematikos, švedė paauglė kalbėjo, kad nepakanka tikėtis, jog jauni žmonės išgelbės pasaulį.

„Tiesiog nėra pakankamai laiko laukti, kol mes užaugsime ir tapsime atsakingais”, – teigė G. Thunberg.

ES numatė sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimus 40 proc., palyginus su 1990-ųjų metų lygiu.

„Kai kurie sako, kad tai geras ir ambicingas tikslas, tačiau šis tikslas vis dar nėra pakankamas, kad pasaulinis atšilimas būtų mažesnis nei 1,5 laipsnio Celsijaus”, – sako G. Thunberg, paminėdama, jog ši temperatūra yra moksliniais tyrimais numatytas „limitas”, kurio neviršijus būtų pristabdytas ekstremalių sausrų, potvynių plitimas bei koralų balimas.

„Tai, kas daroma – nėra pakankama tam, kad būtų apsaugota šiandien augančių vaikų ateitis. Jei ES nori pakeisti susidariusią situaciją ir neviršyti 2 laipsnių Celsijaus pasaulinės temperatūros ribos, ji turi sumažinti anglies dioksido išmetimus 80 proc. iki 2030-ųjų metų, įskaitant ir aviacijos bei laivybos sritis”, – tikino G. Thunberg.

Ji taip pat atsakė į politinių lyderių, tokių kaip Theresa May, kritiką, kurie tikino, jog praleisti mokiniams pamokas, vardan to, kad jie protestuotų prieš institucijų neveiksnumą klimato kaitos atžvilgiu, yra nevertinga: „Jei vis dar sakote, kad praleidžiame vertingą pamokų laiką, leiskite man priminti, kad mūsų politiniai lyderiai iššvaistė dešimtmečius per neveiksnumą ir neigdami klimato kaitą.”

Pradėjusi juos praėjusią vasarą, G. Thunberg ketina tęsti savo klimato kaitos protestus „Fridays for Future” (liet. penktadieniai dėl ateities) kiekvieną penktadienį praleisdama ne mokykloje, o prie Švedijos parlamento, kol valstybė įvykdys Paryžiaus klimato kaitos susitarimo numatytus tikslus.

„Kai žmonės kalba apie klimato kaitos streikus, jie kalba beveik apie viską, išskyrus pačia klimato kaitos krizę. Jie kalba apie tai, kad, neva, mes skatiname pravaikštas, kad esame kažkieno valdomos lėlės. Kai kurie pabrėžia tai, kad yra puiku, kai jauni žmonės imasi veiksmų, tačiau niekas nenori kalbėti apie klimato kaitą ir jau pasiektą krizę. Visi nori tiesiog pakeisti temą,” – tikino G. Thunberg.