Štutgarto teismas nuteisė buvusį pardavimų vadybininką už prekių eksportą, pasinaudojant apgaulės būdu gautais leidimais, o taip pat jam padėjusį buvusį sekretorių.

Nuteistiesiems atitinkamai skirtos 22 ir 17 mėnesių lygtinės laisvės atėmimo bausmės. Dar trys šioje byloje teisti asmenys – du už prekių eksportą atsakingi vadybininkai ir pardavimų vadybininko pavaduotojas – buvo išteisinti.

Teismas išaiškino, kad bendrovė „Heckler & Koch“ pristatė 4 219 automatus, du pistoletus-kulkosvaidžius ir 1 759 šaudmenų dėtuves į Meksiką centrinei bendrovei, o ši juos pardavė juos į Chalisko, Čiapaso, Čihuahua ir Gerero valstijas. Šis sandoris buvo įgyvendintas 2006-2009 metais.

Išaiškėjo, kad ginklų eksportui į Meksiką išduoti Vokietijos vyriausybės leidimai buvo gauti sukčiaujant. Jiems gauti buvo sąmoningai pateikta klaidinga informacija, paremta nepatikima Meksikos pareigūnų deklaracija apie galutinį ginklų siuntimo tašką.

Žmogaus teisių gynėjų teigimu, į Meksiką siunčiami šaunamieji ginklai dažnai atsiduria narkotikų kontrabandininkų kartelių rankose.

Štutgarto teismo ketvirtadienį paskelbtame pranešime teisiamųjų pavardės neatskleidžiamos.

Tyrimo eigoje buvo nustatyta, kad pagrindiai nelegalaus ginklų eksporto organizatoriai buvo dabar jau miręs Meksikos įmonės pardavimų skyriaus vadovas ir pardavimų atstovas Meksikoje. Pastarasis teisme nepasirodė, nes, pasak advokato, dėl ligos negali keliauti.

Teismo nuosprendis gali būti skundžiamas.

„Heckler & Koch“ pranešime sakoma, kad kompanija atidžiai išnagrinės teismo nuosprendį, tačiau nesupranta teismo sprendimo, kad „mes turime netekti ne tik pajamų, uždirbtų iš sandorio Meksikoje, bet iš viso pardavimo sandorio uždirbtų pajamų, nors nė vienas iš vadovų neįvykdė nusikaltimo“.

Teismas taip pat galėjo atsižvelgti į „Heckler & Koch“ paramą atliekant tyrimą, bendradarbiavimą su prokurorais ir įmonės pradėtą atskirą tyrimą, nurodoma jame.

Bendrovė taip pat informavo, kad po šio incidento Meksikoje pakeitė savo vidaus reikalavimus ir nuo šiol kiekvieno „potencialus platinimo partnerio atitiktis (reikalavimams) nuodugniai vertinama“.