B. Matelis ragina politikus susilaikyti nuo kišimosi

Kiek anksčiau Seimo narė Agnė Širinskienė LRT RADIJUI teigė, kad po šių įvykių turės būti imtasi veiksmų ir artimiausiu metu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas kviesis Teisėjų tarybos pirmininką Algimantą Valantiną ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininką Rimvydą Norkų.

„Dabar kyla klausimas – kas toliau. Manyčiau, kad ir teisės ir teisėtvarkos komitete (greičiausiai tai bus kovo pradžia) diskutuosime ir kviesimės ir gerbiamą Valantiną, ir poną Norkų, apie tai, kokias korupcijos prevencijos priemones jie planuoja teismuose. Klausime, be abejo, ar įstatymo leidėjas negalėtų padėti, galbūt reikalingi kažkokie teisės aktų pakeitimai, kurie nesudarytų galimybių ateityje atsirasti panašioms situacijoms“, – sakė A. Širinskienė.

Reaguodamas į tokius kolegų pasisakymus Seimo antikorupcijos komisijos narys Bronius Matelis pabrėžia – šiuo metu, kai artėja rinkimai, politikai neturėtų kištis į panašius procesus. Anot pašnekovo, tai gali turėti neigiamos įtakos bylos eigai.

„Šiuo metu, kai artėja labai daug rinkimų, siūlyčiau įtakingiems politikams, ypač tiems, kurie dalyvauja rinkimuose, kuo mažiau kištis į šią bylą. Jeigu ši tiesų reikės kažkokių pataisų, yra Teisėjų taryba, yra prezidentė. [...] Tarkime, ponios A. Širinskienės kišimasis gali suteikti bylai politinį atspalvį, jeigu ji kalbės apie šią bylą. Siūlau kol kas susilaikyti nuo politinių svarstymų“, – sako B. Matelis.

Paklaustas, kaip reaguoja į situaciją, parlamentaras teigia ja nė kiek nesistebintis. Anot B. Matelio istorijų, parodančių, kokia korumpuota yra teismų sistema, būta ir anksčiau. „Aš 30 metų dirbau žurnalistu ir atlikau nemažai tyrimų. Manęs šiandienos informacija nė kiek nenustebino. Noriu pasakyti, kad iš tiesų buvau gavęs daug neformalios informacijos apie ankstesnius darbus. Tarkime, vienas Panevėžio politikas, kuris buvo nuteistas vienoje byloje (jau vėliau, kai buvo nuteistas ir neturėjo jokio keršto niekam) man papasakojo, kad jam po pirmos instancijos teismo sprendimo iš paskambino tiesų iš vienos advokatūros ir pasiūlė už gerą sumą susimažinti bausmę – teismas galėtų perkvalifikuoti“, – pasakoja B. Matelis.

Jo teigimu, minėtas asmuo tokia galimybe nepasinaudojo, tačiau tai įrodo, kad teismuose jau daugelį metų egzistuoja korupcija. Paklaustas, ar jis mano, kad tokių korupcijos atvejų gali būti daugiau, tiesiog teisėsauga jų neužčiuopė, B. Matelis tvirtina – teismų sistemoje veikia klanai: „Aš manau, kad yra klanas ir šie visi įvykiai tai ir patvirtina. Kas yra klanas? Tai yra vėžys ant valstybės kūno. Jeigu tu nukerti vieną koją, tai kitos kojos vis tiek augs. [...] Manyčiau, kad iš tiesų teisėsauga atliko gerą darbą, o politikai turėtų susilaikyti nuo kažkokių įvertinimų.“

Teisingumo ministras: gavus daugiau informacijos, bus galima kalbėti apie naujas reformas

Teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus vertinimu, situacija sukelia dviprasmiškus jausmus – viena vertus, situacija liūdina, kita vertus, parodo, kad teisėsauga Lietuvoje sustiprėjo: „Viena vertus, tai yra gana šokiruojanti ir liūdna žinia, metanti gilų įtarimų šešėlį visai teismų sistemai. Kita vertus, mes matome, kad teisėsauga Lietuvoje sustiprėjo, yra nepriklausoma ir geba atlikti net ir pačius sudėtingiausius tyrimus. Informacijos kol kas turime gana nedaug ir reikia dabar analizuoti esamą situaciją.“

Gavus daugiau informacijos apie tyrimus, apie tai, kokiomis veikomis teisėjai kaltinami, tvirtina E. Jankevičius, bus galima kalbėti apie naujas reformas ir naujus įstatymus. Teisingumo ministras teigia nenorintis iš anksto kalbėti apie tai, kokios tai galėtų būti reformos, tačiau svarsto, kad galėtų būti keičiama teisėjų skyrimo tvarka ar įstatymai galėtų būti pakoreguoti taip, kad dar labiau užkirstų kelią korupcijai.

„Negalėtume asmeniškai pasakyti, kad visi teisėjai yra paveikiami. Žinome, teismų sistemoje dirba daug garbingų, sąžiningų ir atsakingų žmonių. Kol kas įtarimai mesti aštuoniems teisėjams. Reikia sulaukti gilesnės analizės, vertinimo ir tuomet spręsti“, – apibendrina E. Jankevičius.

A. Sysas: tai – visuomenės problema

Seimo antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė vis dėlto įsitikinusi, kad atskleista situacija parodė ir tai, kokia iš tiesų yra netikusi teisinė sistema: „Pirmiausia, ši situacija atskleidė, kad apskritai visa sistema yra korumpuota. Matome, kad tai – ne šiaip pavieniai atvejai, bet tai buvo tinklas, kuriame dalyvavo didelę patirtį turintys asmenys.“

Jis akcentuoja – padėtis kinta į gerąją pusę ir sistema valosi, kas rodo mūsų valstybės brandą, tačiau žmonės vis dėlto dar dažnai nepasitiki teismų sistema ir kartais net nesitiki teisingumo: „Labai dažnai matome, kad žmonės nusivilia tuo teisingumu ir tokie atvejai, kurie dabar išaiškėjo, tik patvirtina, kad problemų yra ir jas reikia nedelsiant spręsti.“

Kaip ir E. Jankevičius, A. Bilotaitė nurodo – pirmiausia svarbu žinoti, kas iš tikrųjų įvyko, apie tai privalo būti informuota visuomenė, o tada svarbu imtis ryžtingų veiksmų. Seimo narė primena, kad ilgą laiką buvo diskutuojama apie tarėjų instituto atsiradimą. Tai galėtų būti vienas iš pasiūlymų.

„Teismų reforma padėjo valytis, bet galutinai neišvalė sistemos. Korupcija labai gili [...]. Teisėsauga tikriausiai ne visus atvejus galėjo ir užčiuopti, bet tai, kad teisėsauga geba ir turi valios tokius dalykus daryti, yra geras požymis“, – sako A. Bilotaitė.

Seimo narys, socialdemokratas A. Sysas LRT RADIJUI teigia situaciją vertinantis neigiamai, nes buvo suduotas smūgis pasitikėjimui teisingumu ir teismais. Parlamentaras atkreipia dėmesį – apklausos rodo, kad teismais pasitiki gana daug piliečių.

„Toks platus tinklas nuo aukščiausio, apeliacinio, iki apylinkių teisėjų sulaikymas tikrai neprisidės prie geresnio požiūrio į teismus. Nemanau, kad kažkokios priemonės gali apsaugoti nuo korumpuotų žmonių. Visose visuomenėse didesnis pinigas vilioja žmones [...] ir netgi geri atlyginimai, kuriuos gauna mūsų teisėjai, neapsaugo arba, tiksliau, nesustabdo jų nuo galimybės gauti dar daugiau. Čia visuomenės problema, manau, nes vieni teisėjai, jeigu nebūtų kas siūlo, tai šitame procese nedalyvautų. Tai yra visuomenės problema“, – tvirtina A. Sysas.

Kitokios pozicijos laikosi parlamentarė Rasa Juknevičienė. Anot jos, smūgis suduotas ne pasitikėjimui, o korupcijai: „Manau, kad suduotas smūgis korupcijai, o tai yra labai gerai. Jeigu teismų sistema bus švaresnė, skaidresnė, tai nuo to visiems bus tik geriau. Visada stengiuosi sakyti žmonėms – nesipiktinkite, kad tarnybos kažką sulaikė ar pareiškė įtarimus, nuteisė dėl korupcijos. Kaip tik tai reikia vertinti labai teigiamai.“