Paskutinis derybų etapas penktadienį Pekine pasibaigė be susitarimų, tačiau Donaldas Trumpas tikino, kad derybos vyksta itin gerai, ir užsiminė galintis pratęsti kovo 1 d. terminą, iki kurio turi būti pasirašyta prekybos sutartis.

Antradienį prasideda žemesnio rango pareigūnų derybos, o ketvirtadienį vyks viršūnių susitikimas, teigiama Baltųjų rūmų pranešime.

Jungtinėms Valstijoms derybose atstovaus prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris, iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas, prekybos sekretorius Wilburas Rossas, D. Trumpo patarėjas ekonomikos klausimais Larry'is Kudlow ir prekybos patarėjas Peteris Navarro.

Tuo tarpu Kinijos prekybos ministerija paskelbė, kad šaliai derybose Vašingtone atstovaus vicepremjeras Liu He, aukštas prezidento Xi Jinpingo patikėtinis.

„Tikimės, kad Kinija ir Jungtinės Valstijos sunkiai dirbs kartu ir įgyvendins Argentinoje valstybių vadovų suderėtų prekybos paliaubų reikalavimus. Kinija viliasi, kad abi delegacijos eis ta pačia kryptimi - abiem pusėms priimtino ir abiem pusėms naudingo susitarimo link“, - sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Geng Shuangas.

Derybomis siekiama sukelti „struktūrinius pokyčius Kinijoje, kurie veikia prekybą tarp Vašingtono ir Pekino“, rašoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Abi pusės taip pat aptars Kinijos pažadą įsigyti reikšmingą kiekį prekių ir paslaugų iš Jungtinių Valstijų“, - priduriama pranešime.

Penktadienį D. Trumpas patvirtino galintis atidėti kovo 1 d. terminą, jei Vašingtonas ir Pekinas bus arti susitarimo, kuris turėtų numalšinti Jungtinių Valstijų nerimą dėl nesąžiningos prekybos ir Amerikos technologijų vagysčių.

JAV pareigūnai kaltina Pekiną vaikantis dominavimo pasaulyje, pasinaudojant nesąžiningomis prekybos praktikomis, JAV intelektinės nuosavybės vagystėmis ir valstybės įsikišimu į rinkas.