Prancūzų leidinys „Closer“ praneša, kad K. Lagerfeldas mirė antradienį, vasario 19 d. Teigiama, kad į ligoninę dizaineris buvo išgabentas pirmadienį. „Chanel“ atstovai patvirtino, kad kūrėjas mirė nuo kasos vėžio.

„Jis nekalbėjo apie savo ligą, tačiau su ja kovojo drąsiai. Karlas labai džiaugėsi savo aktyvia ir sveika gyvensena, tad diagnozė jam tapo dideliu šoku“, – teigė šaltinis.

Praėjusį mėnesį kūrėjas pirmąsyk per dešimtmečius praleido du „Chanel“ mados namų kolekcijų pristatymus, taip pakurstęs kalbas apie pašlijusią sveikatą.

„Ponas K. Lagerfeldas jautėsi išsekęs ir paprašė savo studijos vadovės Virginie Viard“ jį pavaduoti, – buvo rašoma oficialiame „Chanel“ mados namų pranešime.

Garsus ir ekscentriškas dizaineris, išgarsėjęs savo darbais madų namuose „Fendi“, „Chloe“, „Chanel“ bei įkūręs savo paties prekės ženklą, 1933 metų rugsėjo 10-ąją gimė Vokietijos Hamburgo mieste. Tiesa, duomenys apie K. Lagerfeldo amžių yra prieštaringi. Jis pats nurodo gimęs 1935-aisiais.

Mados pasaulyje jo vardas žinomas nuo 7-ojo dešimtmečio vidurio, jis buvo pramintas Kaizeriu Karlu ir „mados meistru“ bei dievinamas mados gerbėjų visame pasaulyje iki pat mirties. Lagerfeldas mėgo jaunų, įtakingų ir populiarių visuomenės veikėjų kompaniją. Viena paskutiniųjų jų mūzų tapo legendinės manekenės Cindy Crawford dukra, 17-metė Kaia Gerber.

K. Lagerfeldas pats yra susikūręs sau firminį įvaizdį, nuolat nešiodamas žilų plaukų uodegėlę, tamsius akinius, baltus marškinius su kaklaraiščiu, ilgą juodą paltą bei juodas pirštines.

„Aš lyg savo paties karikatūra, man tai patinka“, – taip apie savo įvaizdį sakė dizaineris.

K. Lagerfeldas gimė Hamburge, 1933 metų rugsėjo 10 d. Jo tėvas buvo susijęs su pieno produktų gamybą, o motina dirbo pardavėja. Būdamas 14 metų būsimasis dizaineris išvyko studijuoti į Paryžių – jo talentas buvo akivaizdus jau tada.

1954 metais pateikęs palto eskizą laimėjo „Woolmark Prize“. Laimėjęs konkursą K. Lagerfeldas tapo dizainerio Pierre Balmain aistentu. Įdomu tai, kad tuometis kūrėjas Yves Saint Laurent laimėjo prizą už geriausią suknelės eskizą. Ilgainiui jie tapo aršiais konkurentais ne tik mados pasaulyje, bet ir meilėje – abu siekė užkariauti paryžiečio Jacques de Bascher širdį.

K. Lagerfeldas vėliau penkerius metus kūrė aukštosios mados ženklui „Jean Patou“.

Debiutinio dizainerio madų šou metu kelios žurnalistė paliko salę dar jam nesipasibaigus – jos piktinosi giliomis iškirptėmis ir skeltukais. Kritikai nebuvo palankūs, bet K. Lagerfeldui tai niekada nebuvo svarbu.

1963–78 m. K. Lagerfeldas dirbo „Chloé“. Mados istorikai sako, kad šis laikotarpis buvo vienas iš sėkmingiausių dizaineriui. Į „Chloé“ jis grįžo ir 1992–97 metais. Jo kuriami modeliai buvo bohemiški, seksualūs, tačiau tuo pat metu ir atitinkantys realius moterų poreikius.

K. Lagerfeldas taip pat dirbo ir su seserims Fendi, įkurė savo paties vardo prekės ženklą, bendradarbiavo su „Hilfiger“. 1983 metais dizaineris gavo pasiūlymą perimti į savo rankas „Chanel“ kūrybinį aparatą ir sugrąžinti ženklui populiarumą. K. Lagerfeldo draugai patarė jam nesivelti į tokią avantiūrą. Tačiau jis iššūkį priėmė ir laimėjo daugybės moterų širdis.

Tuo pačiu metu K. Lagerfeldas užsiėmė ir kitais projektais, pavyzdžiui fotografavo, kūrė baldus, kalendorius ir net ledus. Dizaineris tikėjo, kad gyvenime niekada negalima sustoti, būtina atrasti naujus dalykus ir veiklas. 2001 metais jis nusprendė, kad laikas mesti svorį ir per metus atsikratė net 42 kilogramų. Apie savo dietą parašė knygą. Galiausiai, legendinis dizaineris nebijojo būti „populiarus“ – sukūrė greitosios mados kolekciją kartu su „H&M“.

Žiūrėkite „DW Documentary“ sukurtą filmą apie legendinį dizainerį:

Prabangos prekių milžinės LVMH savininkas Bernard'as Arnault, įtakingiausias mados industrijos veikėjas, sakė esąs „be galo nuliūdintas“ netekęs „labai brangaus draugo“ ir „kūrybos genijaus“.

„Mada ir kultūra prarado didžiulį įkvėpimo šaltinį. Jis prisidėjo, kad padarytų Paryžių pasaulio mados sostine, o „Fendi“ – viena inovatyviausių itališkų prekės ženklų“, – sakė milijardierius.

Žinia apie dizainerio mirtį sukrėtė mados pasaulį; politikai ir K. Lagerfeldo gerbėjai socialiniuose tinkluose skelbia pagarbos pareiškimus.

„Privilegija galėti sakyti, kad su juo dirbai, kad klauseisi jo kalbant, kad su juo kalbėjaisi, kad jis yra sukūręs tau drabužių“, – per „Instagram“ parašė prancūzų aktorė ir dainininkė Vanessa Paradis.

„Karlas Lagerfeldas – milžiniška asmenybė, nepaprastas žmogus“, – radijui RTL sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras.

Kviečiame apžiūrėti praėjusį mėnesį pristatytą „Chanel“ mados namų kolekciją, kurios pristatyme K. Lagerfeldas nepasirodė dėl pašlijusios sveikatos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)