„Turtas išlieka gyvas iki trečios kartos“, – šis posakis, arba bent jau nuomonė, skamba panašiai bet kuria kalba. Posakis dažnai priskiriamas Andrew Carnegie‘ui, bet mintis esą šeimos turtas galiausiai iššvaistomas keliauja po visą pasaulį. Panašią mintį esą turtas neišgyvena trijų kartų skleidžia įvairūs italų, kinų, japonų ar škotų priežodžiai bei patarlės.

Bet didžiulių turtų bei žiojinčios nelygybės eroje vargu ar artimiausiu metu tai gresia 25-iems turtingiausiems pasaulyje šeimų klanams, kurie valdo 1,1 trln. JAV dolerių turtą (žr. pateikiamus grafikus), rodo „Bloomberg Billionaires Index“ duomenys.

Nuo „Mars“ batonėlių iki „Hermes“ kaklaskarių, prekybos centrų iki viešbučių bei duomenų tvarkymo įmonių iki vaistų gamintojų, didžiulių turtų šaltiniai yra įvairūs, o jų mastas stulbina: tarkim, didesnis už „Apple Inc.“ rinkos vertę, bendras „Citigroup Inc.“ indėlių apimtis ar bendrą Indonezijos BVP.

Ir panašu, kad bet koks apskaičiavimas toli gražu neatskleidžia tikrojo rodiklio. Tokių šeimų kaip Rothschildai ar Rockefelleriai turtas pernelyg išsklaidytas, kad galėtų būti įvertintas. Tikrąjį daugelio dinastijų turto mastą dėl jo pobūdžio sudėtinga įvertinti ar patikrinti teisingai. Todėl reitinge nėra šeimų klanų, kurių turto šaltinį šiuo metu sudėtinga patikrinti arba jeigu jis kyla pirmiausia iš valstybės, pavyzdžiui, išsiplėtusios šalį valdančios karališkosios Saudo Arabijos šeimos. „Bloomberg“ šeimų turtų kategorijose nėra ir pirmosios kartos turtų ir tų, kurie atitenka vieninteliam paveldėtojui.

Tai reiškia, kad tik trys Azijos šeimos įtrauktos į sąrašą ir nėra nė vienos iš Kinijos, nes turto bumas regione prasidėjo palyginti neseniai. Tokia tendencija netrukus turėtų pasikeisti. Daugėja šeimos verslovių regione ir tokie magnatai, kaip Li Kashingas, palaipsniui perduoda savo imperijas savo sūnums ir dukterims.
Kitados legendiniai turtų, pavyzdžiui, tokių šeimų kaip Pulitzeriai, Vanderbiltai ir Woolworthai, mažėjimas rodo, kaip paprasta iššvaistyti net didžiausius šeimos turtus. „Yra daugybė kliūčių, kurias šeimoms tenka įveikti, siekiant užtikrinti, kad jų turtas bus išsaugotas iš kartos į kartą, – sako Rebecca Gooch iš bendrovės „Campden Wealth“. – Strateginis planavimas, įgūdžių ugdymas ir komunikacija yra svarbiausia.“

Kai kurie milijardieriai renkasi kitokį kursą. Billas Gatesas ir Markas Zuckerbergas yra vieni iš tų verslininkų, kurie yra pasirašę Warreno Buffetto sumanytą iniciatyvą „Giving Pledge“, įpareigojančią bent pusę sukaupto turto po mirties palikti labdaros organizacijoms.

Toks požiūris primena kitus A. Carnegio patarimus: Pirmąjį savo gyvenimo trečdalį skirk siekdamas visų įmanomų žinių ir išsilavinimo. Kitą trečdalį gyvenimo skirk siekdamas uždirbti kiek įmanoma daugiau pinigų. O paskutinį gyvenimo trečdalį paskirk aukodamas visas šias lėšas svarbiems, vertingiems dalykams“.