„Šeimai buvo suteiktas 15 dienų laikotarpis apsispręsti, kur ji norėtų, kad būtų palaidoti diktatoriaus palaikai“, – žurnalistams sakė Dolores Delgado.

Jei Ispaniją nuo 1939 metų iki mirties 1975 metais valdžiusio F. Franco giminaičiai nesutars dėl kitos vietos ar neduos atsakymo, vyriausybė pati ją parinks, pridūrė politikė.

Keliomis valandomis anksčiau ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, atėjęs į valdžią vos prieš aštuonis mėnesius, paskyrė pirmalaikius rinkimus balandžio 28 dieną, parlamentui atmetus jo vyriausybės parengtą 2019 metų valstybės biudžeto projektą.

P. Sanchezo kairioji vyriausybė žada perkelti F. Franco palaikus iš netoli Madrido esančio Kritusiųjų slėnio įspūdingos bazilikos, kurią statyti jo valdymo laikotarpiu buvo verčiami politiniai kaliniai.

Penktadienį ministrų kabinetas galutinai apsisprendė dėl ekshumacijos ir pareiškė diktatoriaus artimiesiems ultimatumą.

Šeima dar galės apskųsti tokį sprendimą Aukščiausiajam Teismui ir taip atidėti ekshumaciją.

F. Franco giminaičiai nori, kad jo palaikai būtų palaidoti Madrido centre esančioje Almudenos katedroje, netoli karališkųjų rūmų.

Vyriausybė, planuojanti perkelti F. Franco balzamuotą kūną į mažiau dėmesio pritraukiančią vietovę, jau pareiškė jiems, kad tokių jų norų neįmanoma išpildyti.