Susitarimu siekiama užtikrinti, kad šiandien galiojančios autorių teisės ir įsipareigojimai veiktų ir internete. Labiausiai naujosios taisyklės paveiks interneto bendroves „Youtube“, „Facebook“ ar „Google News“.

EP taip pat užtikrino, kad internetas išliktų laisvos saviraiškos erdve, todėl ir toliau bus galima dalintis naujienų straipsnių ištraukomis, GIF failais bei „memais“.

Direktyva siekiama sustiprinti autorių teisių turėtojų, visų pirma muzikantų, atlikėjų ir scenarijų autorių, taip pat žiniasklaidos galimybes derėtis dėl geresnių susitarimų su interneto platformomis dėl jų darbo naudojimo.

Naujienų straipsnių ištraukų dalijimasis nesuteiks juos publikavusiai žiniasklaidai papildomų teisių. Susitarime nurodyta, kad „labai trumpos“ ištraukos ir toliau galės būti rodomos „Google News“ sraute arba jomis pasidalijus „Facebook“. Vis dėlto susitarime numatyti saugikliai, neleidžiantys naujienų turinio platintojams piktnaudžiauti šia galimybe.

Užtikrinta, kad internete ir toliau bus galima dalintis autorių teisių saugomais darbais citavimo, kritikavimo, apžvalgų, karikatūros, parodijos ar pastišo tikslais.

Taip pat numatytos atskiros sąlygos turiniui kelti į internetines enciklopedijas, (pavyzdžiui, „Wikipedia“) bei atviro turinio platformas (pavyzdžiui, „GitHub“), taip pat naudoti kitais nekomerciniais tikslais. Palengvintos taisyklės numatytos ir startuoliams.

Autoriai ir atlikėjai turės galimybę reikalauti papildomo atlygio iš turinio platintojų tuomet, kai pirminiame susitarime numatytas atlygis yra neproporcingai mažas, palyginti su turinio platintojo gaunama nauda.

Iki šiol interneto bendrovės nebuvo linkusios sudaryti teisingų susitarimų su autorių teisių turėtojais, kadangi jos nėra laikomos atsakingomis už turinį, kurį įkelia vartotojai. Iš jų reikalaujama tik pašalinti turinį, kai to paprašo pats autorių teisių turėtojas. Vis dėlto tokia jų teisė negarantuoja teisingo atlygio.

EP pranešėjas Axel Voss (Europos Liaudies partija, Vokietija) sakė: „Šiuo svarbiu susitarimu siekiame ištaisyti padėtį, kuri leido kelioms bendrovėms užsidirbti milžiniškas sumas išvengiant teisingo atlygio tūkstančiams kūrėjų ir žurnalistų, nuo kurių darbo jos yra priklausomos. Kartu susitarime numatyti saugikliai, užtikrinsiantys, kad internetas išliktų laisvos saviraiškos erdve. „Memai“, „gifai“ ir iškarpos dabar bus apsaugotos dar labiau.“

Preliminarų susitarimą dar turi patvirtinti ES Taryba bei Europos Parlamentas plenarinėje sesijoje.