Vežti į ligoninę reikėjo įkalbinėti

Danielius, medikų teigimu, gimė sveikas, nors po mėnesio gauti bendri tyrimų rezultatai tėvams parodė – sūnus turi per didelę skydliaukę – įgimtą hipoterozę, todėl vaikščioti ir kalbėti jis pradėjo 2 metų. Ši liga lemia vaiko raidą jam besivystant, tačiau paskyrus vaistus, vaikas galėjo gyventi taip pat, kaip ir jo bendraamžiai.

Po dviejų metų, rugsėjį Danielius pradėjo lankyti darželį. Tų pačių metų gruodį, siaučiant roto virusui, vaikas juo užsikrėtė, todėl Klaipėdos universitetinėje ligoninėje infekciniame skyriuje buvo gydomas 4 dienas, vėliau išleistas gydytis namuose. Tačiau tuo metu niekas net minties neturėjo, jog mažiau nei už savaitės atsitiks didelė nelaimė.

Danieliui vis dar tebesigydant namuose, prasidėjo mikroepilepsija, vaikas pasidarė vangus, kvėpavimas sutriko, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Vos per 20 minučių, kol buvo laukiama gydytojų, vaikutis silpo tiesiog akyse, tapo apatiškas, kvėpavimas sutriko dar labiau.

Atvykus medikams, buvo diagnozuota, kad vaikui tiesiog silpna, tačiau nėra nieko blogo. Vis dėlto tėvai nepasidavė ir įkalbėjo vežti į ligoninę.

„Ligoninėje dokumentuose parašė, kad atvežtas sveikas vaikas, tik vangus. Kol jie pildė dokumentus, Danielių ištiko klinikinė mirtis“, – skaudžiais prisiminimais dalinasi vaiko tėtis.

Danielius

Sūnus deguonies pompa buvo gaivinamas 2 valandas. Laimei, vaikas buvo atgaivintas, tačiau liko komos būsenoje. Kaip vėliau paaiškėjo, tragiškas pasekmes lėmė deguonies trūkumas. Po dviejų dienų vaikui klinikinė mirtis smogė antrą kartą. Tada Danieliui buvo sukelta dirbtinė koma, dėl nesustabdomos smegenų edemos. Buvo atliekami tyrimai, tačiau visi jie rodė, kad vaikas sveikas. Nepavykus rasti ligos, Danieliui buvo spėjamas encefalitas, nors ir nebuvo patvirtintas, vėliau diagnozė pakeista į cerebrinį paralyžių.

Vėliau buvo nustatyta nauja diagnozė – spazminis tetrapleginis cerebrinis paralyžius. Prie visų ligų prisidėjo ir regos nervo atrofija, todėl Danielius yra aklas. Po metų įvyko dar viena nelaimė. Vaiko mama paliko šeimą.

Danieliaus šeima – tėtis ir močiutė

Šiuo metu vyras dirba, todėl jam labai padeda jo mama. Šešiamečio Danieliaus močiutė prižiūri vaiką dienomis. Tačiau nors sūnus ir nekalba, beveik nejuda ir nemato, tėtis su vaiku susikalba sava kalba.

„Jis daug ką supranta per pojūčius, mankštą. Danielius mane girdi, aš jį irgi suprantu. Kai ko nors paklausiu, jis man atsako mirksėdamas ar kitais ženklais, kalbamės su juo taip. Kai kas nors būna negerai, galiu pastebėti, matau jo ženklus“, – pasakojo M. Skersys.

Berniuko tėtis nusprendė atidaryti Danieliaus paramos fondą, kuris padėtų surinkti pinigus kelionei į Slovakijoje esantį Adeli reabilitacijos centrą.

Danielius

„Dėl gerų žmonių pagalbos surinkome reikiamus 5000 eurų į Adeli reabilitacijos centrą Slovakijoje, dabar renkame pinigus kamieninių ląstelių injekcijai. Kovo 25 dieną vykstame į Slovakiją, dviems savaitėms. Negaliu pasakyti, kiek tiksliai reikia pinigų, nes tik reabilitacijos centre specialistai įvertina situaciją ir gali pasakyti tikslią kainą, kurią reikės mokėti. Dėl kamieninių ląstelių injekcijos lygiai tas pats, kaina visada yra kitokia“, – kalbėjo M. Skersys.

Tačiau vyras neketinantis nuleisti rankų – išbandys viską, kad tik sūnui taptų lengviau gyventi.

Išvengti infekcijos padeda skiepai

Nuo praėjusių metų rudens, vaikai nuo rotavirusinės infekcijos yra skiepijami nemokamai. Vakcina, kuria bus skiepijami vaikai nuo 2 mėnesių, yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Pasak Valstybinės ligonių kasos, šiai vakcinai per metus planuojama išleisti apie 600 tūkst. eurų.

Rotavirusinis enteritas – tai rotavirusų sukelta žarnyno infekcija, pasireiškianti vėmimu, karščiavimu, viduriavimu, bendra organizmo intoksikacija. Šiai infekcijai būdingas sezoniškumas, pasireiškiantis sergamumo pakilimu šaltuoju metų laiku.

Lietuvoje sergamumo padidėjimas kasmet stebimas gruodžio-balandžio mėnesiais. Tačiau susirgimai rotavirusine infekcija registruojami ištisus metus. Dažniausiai registruojami pavieniai infekcijų atvejai, nors sezoninio infekcijos plitimo metu registruojami protrūkiai šeimose bei vaikų kolektyvuose.

Valstybinės ligonių kasos informacija, rotavirusinė infekcija paplitusi visame pasaulyje. Didesnis sergamumas ir mirštamumas registruojamas besivystančiose šalyse.

Dažniausiai rotavirusų sukelta infekcija serga jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai. Nors rečiau, tačiau gali sirgti ir senyvo amžiaus žmonės, suaugę asmenys, kurių nusilpusi imuninė sistema.

Sunkiausiomis ligos formomis pirmą kartą serga 3-35 mėnesių kūdikiai ir vaikai. Vyresni vaikai ir suaugę asmenys gali sirgti ir pakartotinai, tačiau lengvesnėmis formomis arba be klinikinių ligos požymių. Lietuvoje didžiausi sergamumo RVI rodikliai yra iki 2 metų amžiaus vaikų grupėje, vyresni vaikai ir suaugusieji asmenys serga žymiai rečiau.

Nors dažniausiai rotavirusine infekcija prasergama be jokių pasekmių, visgi dėl ligos pasitaiko ir labai sunkios komplikacijos. To išvengti padeda skiepai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)