Vasario 14-ąją EP Regioninės plėtros komitetas (REGI) balsavimu nusprendė žengti dar vieną žingsnį žiedinės ekonomikos link ir mažinti ES subsidijas atliekų šalinimo ir deginimo įrenginiams. Nuspręsta, jog 2021–2027 metų Europos regionų parama ir Sanglaudų fondas negali būti naudojamas atliekų deginimo ir mechaninio-biologinio atliekų apdorojimo gamykloms.

Finansinė parama šioms pasenusioms technologijoms bus perskirstoma atliekų prevencijai, pakartotiniam naudojimui ir perdirbimui remti – taip ES valstybėms-narėms bus lengviau pasiekti numatytus žiedinės ekonomikos tikslus 2035 metams.

„Zero Waste Europe“ plėtros ir politikos koordinatorius Janek Vahk sakė: „Tai yra svarbus žingsnis siekiant efektyviau panaudoti išteklius. Šis pasikeitimas sukurs naujas darbo vietas, padės įmonėms, o kartu ir vartotojams, taupyti lėšas, taip pat mažins šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimus.”

DELFI primena, kad šiuo metu ES paramą yra gavusi Vilniaus kogeneracinė jėgainė – 2016 m. gruodžio mėn. skirta 190 mln. eurų vertės Europos investicijų banko (EIB) paskola, kurią užtikrina Europos strateginių investicijų fondas (ESIF), taip pat į jėgainę investuojama daugiau negu 139 mln. eurų iš ES Sanglaudos fondo.