Turėdamas omenyje galimą amerikiečių pajėgų sumažinimą, J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO kartu nusprendė dėl savo misijos Afganistane, todėl „kartu spręs ir dėl misijos ateities“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nori atitraukti apie pusę iš 14 000 šiuo metu Afganistane dislokuotų amerikiečių karių, kurie sudaro NATO misijos „Resolute Support“ stuburą. Be pakankamos JAV paramos ir ypač Vašingtono oro ir transporto pajėgumų NATO misija veikiausiai negalės būti tęsiama.

NATO yra už misiją, pabrėžė J. Stoltenbergas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad šalių lyderiai praėjusią liepą pažadėjo, jog finansuos misiją iki 2024-ųjų.

Taika Afganistane bus pasiekta tik tada, kai Aljansas pasiųs aiškią žinią Talibanui, kad „šis niekuomet nepasieks pergalės mūšio lauke“, sakė NATO generalinis sekretorius. Afganistano susitaikymo procese vyriausybė Kabule kartu esą turi vaidinti „pagrindinį vaidmenį“.

JAV šiuo metu tiesiogiai derasi su radikaliu islamo Talibanu. JAV pasiuntinys Afganistane Zalmay'as Khalilzadas pirmadienį NATO misijoje dalyvaujančias šalis informavo apie derybų eigą. Praėjusią savaitę jis pareiškė, jog tikisi taikos sutarties Afganistanui iki liepą numatytų rinkimų.