Šiandien gausus klaipėdiečių ir pajūrio svečių būrys pasitiko 5-ąjį Klaipėdos šviesų festivalį. Visi susirinkusieji Turgaus gatvėje turi galimybė grožėtis „Širdies“ šviesų ir muzikos šou. O tie, kas vis dar kelyje į Klaipėdą, nusiminti neturėtų, nes „Širdies“ šviesų ir muzikos šou kartojami kas ketvirtį valandos.

Kaip praneša organizatoriai, šiemet Klaipėdos šviesų festivalis dedikuojamas dviem svarbioms vasario progoms – Lietuvos Nepriklausomybės dienai ir Šv. Valentino dienai, todėl ir širdies, kaip meilės artimui ir tėvynei, simbolis pasirinktas neatsitiktinai. Tiek širdies simbolių, kiek jų nušvis vasario 14-17-osios vakarais, uostamiestyje dar nėra buvę! Fantastiško grožio ažūrinių nėrinių žaismas, iškilęs virš aukščiausių senamiesčio pastatų, stebins daugiau nei 120 tūkst. įvairiaspalvių švieselių karoliais ir Turgaus gatvę pavers romantišku, širdžių gaubiamu bulvaru – tuneliu.

Šiemet žiūrovai išvys technologiškai sudėtingesnį projektą su vaizdo ekranu. Specialios programinės įrangos pagalba bus kuriamas nepamirštamas šviesų efektų šou, kurį lydės žinomos užsienio ir lietuvių atlikėjų dainos. Pasak vieno iš projekto vadovų Giulio Mariano, „šiam projektui panaudota daugiau nei 700 kg trosų, 10 km kabelių, 164 mediniai poliai, o specialus šviesų ir muzikos šou programuotas net 4 savaites, tačiau svarbiausia čia – daug daug meilės ir aistros tęsti tradiciją!“

Festivalis – jau tarptautinis

Per penkerius metus Klaipėdos šviesų festivalis išaugo iki tarptautinio renginio, kuriame šiemet be jau minėtų italų, žiūrovai pamatys intriguojančius menininkų iš Prancūzijos, Suomijos, Latvijos ir, žinoma, – Lietuvos projektus.

Latvių menininkas Janis Petersons pakvies išbandyti laiko tunelį ( „Atgal į ateitį“) arba sudalyvauti interaktyvioje lazerių instaliacijoje, o prancūzai festivalyje pristatys net tris projektus. Naujojo „Švyturys Brewery“ pastato (Kūlių Vartų g.7) languose įsikurs Stéphane Masson vaizdo projekcija „Akvariumas“, demonstruota garsiausiuose šviesų festivaliuose įvairiose pasaulio šalyse.

Danės skverelyje virš galvų sklęs paslaptingi pasaulio vandenų herojai – medūzos – įstabi Ghislaine Coudert / Paradedesign šviesų instaliacija. Paklausta, kodėl – būtent medūzos, autorė nedvejodama atsako, jog „jų grakštumas hipnotizuoja, sukurdamas tą paslaptingo šokio nakties danguje kupiną atmosferą, o tai kviečia pasinerti į svajones.“

Tamsoje šviečiantys apskritimai ir jų atspindžiai Danės upėje – tai Géraud Périole šviesos instaliacija „Ca pétille“. Prancūzų kalba tai reiškia „švytėjimas, spindėjimas“, kas, pasak kūrėjo, ir yra šio projekto pamatinė mintis – „leisti žiūrovams patiems pamatyti tai, ką sukuria raibuliuojančio vandens paviršiai.“

Šių metų festivalio stiprybė – profesionalių užsienio kūrėjų ir vietos menininkų kūrybinių sprendimų balansas, o taip pat – aktyviai įsiliejusios verslininkų pajėgos. Šviečiančios instaliacijos kavinių languose, fotostudija vilkiko priekaboje, senamiesčio skersgatvyje plevėsuojanti džiūstančių skalbinių kolekcija ar palei upę krantine grakščiai šokančios šviečiančios „gyvos“ gondolos ir dar daug kitų intriguojančių projektų lauks festivalio svečių. Tarp jų – ir jau tradiciniais tapę festivalio partnerių renginiai: maltiečių dovanojama žvakelių įžiebimo akcija ir visų labai laukiama šviečiančių augintinių eisena.

Viso festivalio programą rasite ČIA.