Metrikacijos paslaugų informacinės sistemos (MEPIS) duomenimis, šiemet vasario 14 d. šalies civilinės metrikacijos skyriuose turėtų būti užregistruotos net 65 santuokos. Pernai šią dieną į vedybinį gyvenimą įžengti nusprendė 42 poros.

„Šios simbolinės datos pasirinkimas labai priklauso ir nuo savaitės dienos. Pavyzdžiui, 2017 metais vasario 14-oji buvo antradienis ir tą dieną žiedus sumainė vos 48 poros, o štai 2015-aisiais Šv. Valentino dieną šventėme šeštadienį ir tuomet į šalies civilinės metrikacijos biurus atėjo net 254 poros“, – aiškinama pranešime.

Vasario 14-ąją taip pat yra švenčiami Valentino ir Valentinos vardadieniai. Gyventojų registro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gyvena beveik 12 tūkst. tokius vardus turinčių asmenų: 8 212 moterų ir 3 658 vyrai.

Šv. Valentinas buvo III a. gyvenęs Romos vyskupas, nepaisęs tuomet galiojusio draudimo ir slapta tuokęs jaunas poras. Už tokį elgesį vyskupas buvo suimtas, uždarytas į kalėjimą ir vasario 14 dieną nubaustas mirties bausme. Po kiek laiko Valentinas paskelbtas šventuoju.