Pradėjome apžiūrinėti pasiūlymus ir radome ekskursiją po mažai turistams pažįstamą rajoną Kampung Baru, esantį vos viena stotelė nuo Petronas Towers ir KLCC – Kvala Lumpuro verslo rajono. Pamačius, koks tai panašus rajonas į mūsų Šnipiškes smalsumas nugalėjo, – atmetėme kitus variantus ir pasirinkome šį turą bei jo gidą Fuad’ą Fahmy.

Kaip ir minėjau – Kampung Baru išoriškai į mūsų Šnipiškes panašus rajonas – mediniai namai dangoraižių fone. Tiesa, mūsų dangoraižius reikėtų dėti į kabutes. Kampung Baru išvertus reiškia naujasis kaimas. Tai paskutinis Malajų anklavas Kvala Lumpūro miesto centre. Kepinant saulei pajudame sutarto taško link.

Mūsų gidas – Fuad’as pasitinka mus metro stotelėje. Paprastai tai būna jungtinis turas, kitaip tariant tiek žmonių užsiregistruoja, tiek ir vaikšto kartu. Žinoma, vietų skaičius vienai ekskursijai ribotas. Kadangi vykome ne sezono metu – mums pasisekė ir buvome be svetimų žmonių. Šiandien šis turas turi jau 71 atsiliepimą, iš jų net 60 turistų davė 5 žvaigždutes, ir tai visiškai nestebina. Fuad’as labai įdomus, išsilavinęs, puikiai angliškai kalbantis žmogus, su kuriuo iki šiol palaikome šiltus santykius.

Eidami rajonu jaučiamės lyg vaikštinėdami su rajono įžymybe. Visi aplinkui moja jam, persimeta vienu kitu žodžiu. Įdomu, kad turistų aplink nematome. Iš vienos pusės jaučiamės keistokai būdami čia vieninteliai šiuo metu ir susilaukiame smalsių žvilgsnių – kelios merginos žiūri į mus, krizena ir viena kitai į ausį kažką šnibždasi. Iš kitos pusės – vietiniai čia draugiški, tad nesijaučiame nejaukiai.

Atvykus sunku patikėti, kad čia ramu kaip kaime, nors vos už ne pilno kilometro – Azijos didmiesčio centras. Pasivaikščiodami nuo metro stoteles judame Kampung Baru rajonu pro seniausius tradicinius Malajų namus, administracinius pastatus, mokyklas. Pakeliui užsukame į pagrindinę rajono mečetę.

Tiesa, tai nėra turistams lengvai prieinamas objektas, tačiau mūsų gidas turi pažįstamų ir čia, kurie greitai suranda mums tradicinius rūbus, aprengia nuo galvos iki kojų (kitaip įeiti į mečetę neleidžiama) ir taip patenkame į vidų.

Reiktų paminėti, kad islamas čia yra pagrindinė religija. Pailsėti nuo karščio užsukame į Fuad’o namus, kur jis papasakoja kaip vietiniai įsirengia tradicinius malajietiškus būstus. Aplankome turgų, prisivalgome iki soties ir net nepastebime kaip pralekia trys valandos istorijų.

Vieną vasario dieną pasišnekėjome su Fuad’u. Kartu prisiminėme mūsų pasivaikščiojimą ir aptarėme, kodėl verta ir jums aplankyti šį rajoną. 



– Fuad’ai pradėkime nuo tradicinio klausimo – kodėl turistai turėtų aplankyti Kampung Baru?

Kvala Lumpūras labai greitai tampa moderniu miestu, o mes, šiame rajone, daugiau nei šimtą metų išlaikome tradicinę kultūrą, vertybes ir gyvenseną, nepaisant to, kad esame vos 700 metrų nuo Kvala Lumpūro moderniosios centro dalies (KLCC).

– Kaip istoriškai susiklostė, kad Kampung Baru rajonas įsikūrė tokioje vietoje?

– Rajonas buvo įkurtas 1880 metais ant Klang upės krantų. Upė buvo pagrindinis transporto kelias. Mano protėviai keliaudami šia upe rado žemės lopinėlį, kuris buvo derlingas, todėl jie nusprendė iškirsti džiungles ir įsikurti čia. Tuo pat metu Kvala Lumpūras taip pat plėtėsi, o kadangi apylinkėse buvo gausu alavo kasyklų vis daugiau ir daugiau žmonių kraustėsi čia ieškodami laimės.

– Šiame rajone žemė taip pat brangi, kaip ir mūsų Šnipiškių rajone. Aš prisimenu kaip pasakojote, kad įvairūs vystytojai nori nusipirkti žemę čia, tačiau to padaryti taip lengvai nepavyksta. Tai dar vienas panašumas su Vilniaus rajonu, kur žmonės nemato priežasties kodėl turėtų palikti savo namus. Kartais jų namai netgi būna padegami. Kokia situacija čia?

– Šiuo metu žemė Kampung Baru rajone yra viena brangiausių visame Kvala Lumpūre. Tai, žinoma, yra vien dėl to, kad tai yra centrinė vieta mieste. Žmonės vis dar laikosi įsikibę į savo protėvių žemes, tačiau maždaug prieš 10 metų valdžia įsileido nekilnojamojo turto vystytojus į mūsų rajoną.

Kitaip tariant atsirado galimybės čia statyti naujus daugiabučius ar komercinius statinius, kuriems netgi įvedė reikalavimą, kad šie privalo būti ne mažesni nei 1000 kvadratinių metrų ploto. Kaip bebūtų gaila dalis žemės savininkų pardavė savo žemes vystytojams. Na, o kalbant apie gaisrus – ne, ačiū Dievui padegimų čia nepasitaiko.

– Kaip tik vieną milžinišką daugiabutį matėme ir mūsų pasivaikščiojimo metu. Ar turistai turėtų suskubti, nes prasidėjusios statybos gali negrįžtamai pakeisti visą rajoną?

– Kampung Baru kraštovaizdis bėgant metams tikrai pasikeis, kadangi jau yra numatyta nemažai planų naujų didelių pastatų statyboms. Mano nuoširdi ir, deja, liūdna prognozė tokia – rajonas neišvengiamai transformuosis į moderniąją pusę.

– Maždaug pusė namų visame Naujame kaime tiesiog per savo langus mato Petronas Towers bokštus dvynius ir kitus dangoraižius. Panorama tiesiog kvapą gniaužianti.

– O taip! Mūsų itin ramaus rajono namai dažnai turi nuostabų vaizdą į moderniąją dalį. Turistai neabejotinai turi atvykti čia ir pasinaudoti galimybe pažvelgti į Kvala Lumpūrą iš visiškai kitos perspektyvos.

– Fuad’ai, pakalbėkime daugiau apie jūs. Minėjote, kad prieš pradedamas vykdyti turus dirbote turizmo srityje. Kas paskatino imtis šių turų?

– Aš daugiausiai dirbau su užsienio turistais ir kiekvieną kartą, kai aš į rankas pasiimdavau brošiūrą apie Kvala Lumpūrą – čia visada būdavo reklamuojamas Chinatown’as, mažoji Indija ir kiti rajonai, tačiau Kampung Baru būdavo minimas itin retai. Pradirbęs virš 20 metų, aš nusprendžiau pereiti į vietinį turizmą Malaizijoje ir maždaug prieš 3 metus kartu su kitais turais, aš pabandžiau vykdyti turą pavadintą „Magical Kampung Baru”.

2017 metų gruodžio pabaigoje su manimi susisiekė AirBnB kompanija ir pranešė, kad jie pradeda savo patirčių programą Malaizijoje. Aš pasakiau sau, kad tai puiki galimybė pasiekti daugiau keliautojų iš viso pasaulio ir supažindinti juos su Kampung Baru. Po kelių interviu aš buvau pakviestas vykdyti šiuos turus jų platformoje, tad štai taip viskas ir prasidėjo.

– Esate ne pirmos ir ne antros kartos atstovas gyvenantis čia, ir kol mes vaikščiojome visi aplinkiniai žmonės mojo jums ranka, sveikinosi ir t.t. Kaip suprantu bendruomenės santykiai čia yra ypatingi?

– Taip, aš esu ketvirtos kartos atstovas Kampung Baru kaime, kurį įkūrė mano nuostabiojo prosenelio karta. Jis atvyko čia iš Sumatros, kaip ir dauguma jo amžininkų, ieškoti naujų galimybių. 1909 metais jis buvo pakviestas būti pirmuoju kaimo Imamu Kampung Baru mečetėje. Bendruomeniškumas yra dalis Malajų kultūros. Mūsų ryšiai labai stiprūs, mes rūpinamės vienas kitu.

Tiesa, įdomus istorijos gabalėlis, kuriuo norėčiau pasidalinti: šioje pasaulio dalyje nuo pietų Tailando, Malaizijos pusiasalio, Indonezijos, Brunėjaus ir Filipinų pietų, visa ši teritorija žinoma kaip Malajų archipelagas. Malajai yra didelė tauta, su daugybė etninių grupių. Mūsų protėviai daug keliaudavo jūromis, prekiaudavo su kitais. Taigi dauguma gyventojų į Kampung Baru atsikraustė čia būtent iš Sumatros ir Javos salų.

– Kartu aplankėme turgų, kuriame yra aukščiausios kokybės produktai. Minėjote, kad Kvala Lumpūro restoranai perka produktus čia. Neįtikėtina ir tai, kad jūsų namų kiemuose auga bananai ir mangai.

– O taip, mūsų žemė čia itin derlinga, štai dėl ko matėte tiek daug vaismedžių kiemuose. Aš mielai būčiau pavaišinęs jus šviežiu mangu, tačiau, deja, jiems dar reikia kelių savaičių. Kalbant apie turgų, jis vadinasi The Chow Kit Market. Tai didžiausias maisto turgus centriniame Kvala Lumpūre. Daržovės, vaisiai, mėsa, žuvis – viskas čia perkama tik šviežia. Kadangi vieta labai patogi – daugybė restoranų čia perka produkciją ir vėliau gamina savo patiekalus jau moderniojoje miesto dalyje.

– Bevaikštant ragavome ir įvairiausių užkandžių bei patiekalų maisto turguje. Pamenu, kad rekomendavote Roti John sumuštinius. Labai skanus užkandis. Kuo jis ypatingas?

– Roti John iš tikrųjų yra moderniosios vietinės virtuvės produktas iš plaktų kiaušinių, daržovių, mažų mėsos gabaliukų. Visa tai sudėta į duoną ir iškepta.

– Ar prieš jums pradedant vykdyti šiuos turus turistai čia atvykdavo? Nors teko būti Kvala Lumpūre ankščiau – aš net neįtariau apie šio rajono egzistavimą.

– Tiesą pasakius turistai čia užsuka. Man atrodo, kad jie dažniausiai tiesiog randa informacijos internete ir taip atsiduria čia. Vis dėlto geriausias būdas čia apsilankyti yra su vietiniu arba gidu, kuris papasakotų šio rajono istoriją.

– Kaip reaguoja vietiniai į turistus šioje, mažiau turistinėje Kvala Lumpūro vietoje?

– Vietiniai turistus priima labai mielai ir svetingai. Netgi Kampung Baru mečetė man leidžia atsivesti turistus, džiaugiasi, kad turistai gali sužinoti daugiau kaip čia praktikuojamas islamas.

Praktinė informacija
Visas turas trunka 3 valandas. Kaina apie 30€ žmogui. Užsisakyti turą galite per AirBnb Experiences.

Teksto autorių galite seksti Facebook ir Instagram'e