Jie susitiks penktadienį prasidėsiančioje Miuncheno saugumo konferencijoje.

JAV ir NATO tvirtina, kad Rusijos raketos 9M729 (pagal NATO klasifikaciją - SSC-8) pažeidžia 1987 metais JAV ir Rusijos pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, ir NATO nori įtikinti Maskvą atsisakyti šių raketų.

„Tikiuosi Miunchene susitikti su ministru S. Lavrovu ir manau, kad svarbu palaikyti dialogą su Rusija (...)“, - sakė J. Stoltenbergas, kai atvyko į NATO gynybos ministrų susitikimą.

Vasario pradžioje Vašingtonas paskelbė stabdantis įsipareigojimus pagal sutartį, o po dienos tą patį paskelbė Rusija. JAV pasitraukimas iš sutarties įsigalios tik rugpjūtį, todėl dar yra laiko sutarties išsaugojimui, tačiau to tikisi nedaugelis, ir J. Stoltenbergas sakė, kad NATO jau turi ruoštis „ateičiai be INF sutarties ir su daugiau raketų“.

INF sutartis, kurią 1987 m. gruodžio 8 d. pasirašė tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas, įsigaliojo 1988 m. sausio 1 d.

Trečiadienį M. Gorbačiovas užsipuolė JAV dėl pasitraukimo iš sutarties. Jis apkaltino JAV atsisakant sutarties, kad „nebūtų varžomos jokių apribojimų ginklų srityje ir įgytų visišką karinį pranašumą“.