„Svarstysiu galimybę, konsultuosiuosi su Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK), kad tą informaciją ir nuomones sujungtume, ir tada galėtų būti dviejų komitetų vardu kreipimasis į Seimą, kad svarstytų, būtų dar kartą įvertintos visos aplinkybės, rizika ir tai, kas vyko išdavus licenciją: galimai neskaidrus komunikavimas, vengimas atsakyti į klausimus“, - trečiadienį po uždaro BFK posėdžio, kuriame aptartos galimos su „Revolut“ susijusios rizikos, sakė S. Jakeliūnas.

Jis sakė, kad posėdyje nebuvo gautas aiškus atsakymas, kas atsakingas už „Revolut“ Lietuvai keliamą politinę ir reputacinę riziką.

„Dėl reputacijos dalykų, „Revolut“ pareiškimų viešojoje erdvėje diskutavome, bandėme suprasti, kas atsakingas už reputacijos ir politinę riziką, kuri, mano manymu, kyla Lietuvai kaip valstybei ir institucijoms. Čia aiškaus atsakymo negavome, nes komisijoje, kuri vertino atitikimą nacionalinio saugumo interesams (...), nėra politikų, tai (kyla. - ELTA) klausimas, ar ta komisija galėjo tinkamai įvertinti tas politines ir reputacijos rizikas“, - kalbėjo S. Jakeliūnas.

Jo teigimu, Lietuvos banko atstovai sakė, kad per bendrus renginius buvo išsakyta galimybė „Revolut“ suteikti licenciją, bet aktyvių veiksmų „Revolut“ atžvilgiu nebuvo.

„Mes aptarėme, ar Lietuvos bankas buvo aktyvus, kviesdamas „Revolut“ į Lietuvą. Buvo pasakyta, kad per bendras konferencijas buvo išsakyta tokia galimybė, bet kad konkrečiai „Revolut“ atveju buvo aktyvių, individualių veiksmų kviečiant jį, to ypatingo patvirtinimo negavome. Bet iš viešos diskusijos man abejonių kyla, ar Lietuvos bankas (netaikė. - ELTA) dvejopų standartų“, - kalbėjo S. Jakeliūnas.

ELTA primena, kad Lietuvos bankas gruodį išdavė Jungtinės Karalystės startuoliui „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas.

S. Jakeliūnas anksčiau kreipėsi į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija. Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)