„Vasaris sodininkams ir mėgėjams yra būsimo sezono planavimo mėnuo. Šiuo metu ieškome sėklų, tikriname jų daigumą, susiplanuojame, ko ir kiek auginsime. Ieškome substratų sėjai, daigyklų, žymeklių, lempų papildomam daigų apšvietimui. Vasario pabaigoje į daigyklas galima sėti ilgos vegetacijos daržoves, tokias kaip aitrieji pipirai, pomidorai, baklažanai, vienmetės ar daugiametės gėlės: petunijos, surfinijos, pelargonijos, lobelijos ir kt.“, – sako kraštovaizdžio dizainerė, agrotechnologijų specialistė Inga Rasinskienė.

Susikurkime sodus mieste

Maloni supanti aplinka žmogui suteikia ramybės ir harmonijos pojūtį. Tokią ją susikurti padėti gali augalai. Tad išsiilgusiems žalumos, bet gyvenantiems mieste, specialistė primena, kad kiekvienas galime susikurti nedidelį sodą, bent jau savo virtuvėje ar balkone, bei siūlo apžvelgti augalų, galinčių augti miesto sąlygomis, pasiūlą ir savybes.

Inga Rasinskienė

„Populiaru palanges, balkonus ar terasas puošti gėlėmis ar nežydinčiais žoliniais augalais, savo dydžiu, forma ir spalva optiškai pakeičiančiais erdvę. Augalų kompozicijos atkartoja ar papildo pastatų architektūrą, sukuria norimą nuotaiką. Skirtingų gėlių dermė tarpusavyje suteikia galimybes iš augalų sukurti meniškus vaizdus. Populiaru terasas ir balkonus puošti vienmetėmis gėlėmis, kurių išskirtinis bruožas – ilgas žydėjimas. Daugiamečių žolinių augalų, tinkančių Lietuvos klimatui, gausa taip pat stulbinanti“, - sako I. Rasinskienė.

Norintiems susikurti sodą mieste ir patiems pasipuošti balkonus ar terasas – vasarį taip pat metas pradėti planuoti ir ruoštis sėjai. Ekspertė ragina paskaičiuoti, kiek ir kokių gėlių ar prieskoninių žolelių norėsite auginti, įsigyti sėklų, sėjos substrato, daigyklų, žymeklių bei pradėti rūpintis talpomis, kuriose auginsite žalialapius.

Sodo įrankiai

Balkone – net daržovės

Vis labiau populiarėja valgomų augalų kompozicijos, teikiančios ne tik estetinę, bet ir materialiąją vertę. Juk nuostabu užsiauginti terasoje ar ant palangės ne tik gražų, bet ir valgomą augalą. Štai kasmet išvedama vis daugiau pomidorų veislių, sėkmingai auginamų mažose talpose.

„Itin populiarios mažaūgių pomidorų veislės, kurios tinka auginti vazonuose – šie pomidorai dažniausiai išsiskiria mažu augumu ir ankstyvumu. Tuo tarpu mėgstantiems aštrumą, balkone ir terasoje galima užsiauginti aitriųjų pipirų. Pomidorams ir aitriesiems pipirams labiau tinka saulėta balkono ar terasos pusė. O geriausia žinia, kad nebūtina rūpintis jų užuovėja, nes šiems augalams patinka geras vėdinimas“, - šypsosi specialistė.

I. Rasinskienė sako, kad balkone pakabinamuose ir ne tik vazonuose galima užsiauginti net braškių ir žemuogių. Tik čia ji pataria rinktis ilgo derėjimo veisles – tuomet uogomis džiaugsitės nuo vasaros pradžios iki šalnų. Braškės ir žemuogės gali augti tiek saulėtoje pusėje, tiek pavėsyje.

„Vazonuose saulėtoje pusėje puikiai tarpsta prieskoninės žolės: vaistinė gelsvė, pipirmėtė ir mėta, melisa, raudonėlis, vaistinis šalavijas, ir kiti augalai, tinkantys gardinti patiekalams ar arbatoms ruošti. Tuo tarpu pavėsyje ar ant šiaurinės palangės auginti labiau tinka laiškinius česnakus, petražoles. Pavėsyje puikiai augs ir lapinės daržovės, ypač salotos, ridikėliai, salierai. Na, o virtuvėje pakaks nedidelių mėgstamų prieskoninių augalų kompozicijos – čia tiesiog rinkitės labiausiai mėgstamus“, - sako moteris.

Šiltnamis

Palepinkite trąšomis

Augalams augti, žydėti ir derėti reikia medžiagų: azoto (N), fosforo (P) ir kalio (K). Specialistė sako, kad gėlėms ir dekoratyviniams augalams verta rinktis subalansuotas, specialiai šiai augalų grupei skirtas trąšas.

„Trąšos dekoratyviniams augalams gali būti skystos ir granuliuotos, įvairios sudėties, skirtos konkrečiam tikslui, pavyzdžiui, vegetacijai ar žydėjimui. Augalai tręšiami visą šiltąjį sezoną: pavasarį, vasarą ir rudenį. Gėlėms ir dekoratyviniams augalams rinkitės subalansuotas, specialiai augalų grupei skirtas trąšas. Jas naudojant, žydintys augalai žydi gausiau ir ryškiau, sustiprėja jų šaknys, jie tampa atsparesni ligoms, kenkėjams ir aplinkos poveikiui. Trąšos padeda prigyti persodintiems augalams, juos tręšiant po savaitės-dviejų nuo persodinimo. Tačiau labai svarbu, kad trąšos būtų naudojamos pagal gamintojo rekomendacijas“, - sako I. Rasinskienė.

Jau vasario 14 d. į visas „Lidl“ parduotuves atkeliauja pavasaris! Tą dieną pirkėjai čia ras itin platų gėlių, prieskoninių žolelių ir daržovių sėklų, trąšų, sodo įrankių, šiltnamį bei kitų prekių. Asortimentas bei daugiau ekspertės patarimų – „Lidl“ sodo prekių kataloge.

Paukščių vilos

Užsakymo nr.: PT_80352367