Veteranų reikalų ministrė Jody Wilson-Raybould atsistatydino skambant reikalavimams, kad vyriausybė aiškiai atsakytų, ar J. Trudeau biuras spaudė ją įsikišti į bylą prieš įmonę „SNC-Lavalin“.

Ši Monrealyje įsikūrusi bendrovė 2015 metais buvo apkaltinta korupcija, nes, kaip įtariama, 2001–2011 metais papirkinėjo pareigūnus Libijoje, kad užsitikrintų Tripolio vyriausybės užsakymų. Tuo metu šiai Šiaurės Afrikos valstybei tebevadovavo diktatorius Muameras Kadhafi.

J. Wilson-Raybould, tapusi pirmąja indėnų kilmės Kanados generaline prokurore ir teisingumo ministre, bet praeitą mėnesį perkelta į kitas pareigas, per „Twitter“ paskelbė, jog „sunkia širdimi“ traukiasi iš kabineto.

Premjeras pareiškė esąs „nustebintas ir nusivylęs“.

„Mūsų vyriausybė savo darbą atliko tinkamai , laikydamasi visų taisyklių“, – sakė J. Trudeau. Jis taip pat papriekaištavo buvusiai generalinei prokurorei, kad ji jam tiesiogiai neišsakė jokio susirūpinimo, net jeigu manė, kad vyriausybė dirba netinkamai.

„SNC-Lavalin“ lobistai dėjo pastangas, kad vyriausybė, įskaitant aukšto rango J. Trudeau biuro pareigūnus, spaustų tyrėjus sutikti, jog būtų sudaryta taikos sutartis, pagal kurią bendrovė sumokėtų baudą ir įsipareigotų laikytis atitikties reikalavimų.

Pasak jų, jeigu įmonė teisme būtų pripažinta kalta dėl korupcijos, tai gali sužlugdyti jos verslą ir sukelti pavojų tūkstančiams darbo vietų.

Tačiau dienraštis „The Globe and Mail“, remdamasis neįvardytais šaltiniais, rašė, kad J. Wilson-Raybould atsisakė prašyti prokurorų sudaryti susitarimą su bendrove, tad byla veikiausiai bus perduota teismui.

J. Trudeau neigė įtarimus dėl spaudimo tyrėjams ir sakė: „Niekuomet aš arba mano biuras nenurodinėjo dabartiniam arba ankstesniam generaliniam prokurorui priimti kokį nors konkretų sprendimą dėl šio reikalo.“

Tačiau opozicijos partijos reikalavo aiškumo.

Be to, pirmadienį nepriklausomas etikos komisaras pradėjo tyrimą dėl premjero veiksmų. Toks tyrimas – jau antrasis nuo 2015 metų, kai J. Trudeau atėjo į valdžią žadėdamas išnaikinti korupciją.

Nauji Kanados parlamento rinkimai turėtų įvykti po aštuonių mėnesių.