13 mln. eurų kompensacija Lietuvai išmokėta 2016 metais Didžiosios Britanijos teismo sprendimu, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė LEG.

Likusi kompensacijos dalis – beveik 4 mln. eurų – skirta Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondui, BNS pranešė Finansų ministerija.

9,28 mln. eurų LEG panaudos tuometinės Lietuvos elektrinės modernizavimo projektui paimtos bankų paskolos daliniam padengimui. Žala įmonei padaryta 2005-2009 metais, įrengiant azoto oksidų emisijų mažinimo ir priešsprogiminės automatikos įrenginius 7-8 bloke.

Kaip BNS pranešė LEG valdanti grupė „Lietuvos energija“, projektui paimta paskola vėliau buvo refinansuota, o jos likutis šiuo metu yra 27,9 mln. eurų.

2005 metais tuometinė Lietuvos elektrinė su „Alstom Power“ pasirašė 208 mln. eurų vertės sutartį.

„Alstom Power“, pripažinusiai kaltę dėl korupcijos, 2016 metais Didžiosios Britanijos teismas nurodė sumokėti iš viso 18 mln. svarų baudų ir atlyginti beveik 11 mln. svarų (13 mln. eurų) žalą Lietuvos Vyriausybei.

Britų kovos su stambiu sukčiavimu tarnyba (angl. Serious Fraud Office, SFO) prieš kelerius metus apkaltino „Alstom Power“ prisidengus susitarimu dėl konsultacijų ir mokėjus pinigus tuometinės Lietuvos elektrinės tarpininkams ar darbuotojams, kad gautų didelės vertės elektrinės užsakymą.

2018 metų gruodį trys buvę „Alstom“ ir jos padalinio Švedijoje darbuotojai nuteisti kalėti už Lietuvos pareigūnų papirkinėjimą.

„Alstom“, be Lietuvos elektrinės, už 43 mln. eurų rekonstravo ir Kauno hidroelektrinę.

„Alstom“ energetikos padalinys dabar priklauso JAV milžinei „General Electric“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)