Kaip Eltai sakė Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) profsąjungos pirmininkas Audrius Gelžinis, esminis profsąjungų pasiūlymas - atlikti sąnaudų ir naudos analizę, kuri, anot A. Gelžinio, dabar nėra atlikta.

„Šiandien iš ryto turėjome jungtinį pasitarimą trys profsąjungos - NŽT, Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) ir ŽŪM. Bendrame susitikime suformulavome bendrą trijų profsąjungų poziciją. (Perkėlimas - ELTA), mūsų nuomone, nėra argumentuotas, nėra motyvuotas, nėra ekonomiškai pasvertas. Mes pateikėme pasiūlymus nuo visų trijų profsąjungų ŽŪM ir Vyriausybei, kurių esmė maždaug tokia: prieš pradedant vykdyti tokį projektą kaip šitas, siūlome atlikti sąnaudų ir naudos analizę, nes tokios dabar nėra padaryta“, - Eltai sakė A. Gelžinis.

Anot jo, dabar projekte numatyta ministerijos perkėlimui skirti finansavimą pagal poreikį, o toks abstraktus parašymas yra nekorektiškas.

„Mūsų, trijų profsąjungų, galva, jeigu yra aišku, kiek tų milijonų reikia, tai jie turėtų būti tiksliai užfiksuoti, kad po to apetitas tam poreikiui netikėtai neišaugtų“, - sakė A. Gelžinis.

ELTA primena, kad pirmadienį žemės ūkio ministras Giedrius Surplys susitiko su NŽT ir NMA profsąjungomis.

Tikslas perkelti ŽŪM į Kauną yra nurodytas Vyriausybės programoje. Tačiau kai kurios žemdirbių organizacijos kritikavo šį sumanymą, nes, pasak jų, po perkėlimo darbai atitrūks nuo Seimo, Vyriausybės, kitų institucijų, priimančių sprendimus, o darbas bus išbalansuotas dėl kelionių.

ŽŪM argumentuoja, kad ministerijos perkėlimas sudarytų galimybes peržiūrėti nusistovėjusias valdymo tvarkas ir procedūras, taip pat būtų diegiama šiuolaikinės vadybos kokybės sistema LEAN. ŽŪM skaičiuoja, kad procesų efektyvinimas turėtų sutaupyti apie 500 tūkst. eurų valstybės lėšų per metus.

ŽŪM yra paskelbusi skaičiavimus, kad ministerijos perkėlimas į Kauną atsieis per 1 mln. eurų, o atsipirkti turėtų per 5-6 metus. Planuojama, kad jau kitąmet ŽŪM ir jai pavaldžios įstaigos bus perkeltos ir dirbs Kaune, o balandį Kaune pradės veikti „veidrodinė“ ministerija su keliasdešimt darbuotojų.