Praėjęs antrasis vasario savaitgalis buvo itin gražus ir pavasariškas: daugelyje rajonų švietė saulė, oro temperatūra buvo teigiama. Gyventojai netruko pasinaudoti tokia nuostabia galimybe pasigrožėti bundančia gamta. Kai kurie pirmaisiais pavasario ženklais dalijosi socialiniuose tinkluose. Pumpurais jau pasipuošė karklai, vadinamieji „kačiukai“.

GRYNAS.lt pasidomėjo, ar iš tikrųjų į Lietuvą jau žengia pavasaris, ir kokie ženklai gali tai rodyti. Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, kad praktiškai viskas, kas šiandien vyksta gamtoje, pranašauja pavasarį.

„Gieda zylės, didieji geniai margiai groja šakomis, jau 7 valandą ryte pradeda siausti krankliai, skraido poromis, vartosi, pradeda savo vestuves. Jeigu būtų dar viena – dvi saulėtos dienos, išsprogtų lazdynų žirginiai. Jau viskas yra ant tos ribos, kai jau galime suprasti, kad ateina pavasaris. Labai anksti“, – pasakoja gamtininkas.

Pašnekovas tęsia, kad jeigu dar bent kelios dienos būtų saulėtos, jau pajustume ir pavasario kvapą.

„Vilniuje, pavyzdžiui, per porą dienų sniegas taip ištirpo, kad daug kur išlindo atviri žemės plotai. Jeigu tik pradės džiūti žemė, iškart pajusime pavasario kvapą, kurį iš tikrųjų sukelia bakterijos, kurios dirvos paviršiuje pradeda daugintis ir skleidžia tokį savotišką kvapą. Mes tai vadiname pavasario kvapu“, – tikina S. Paltanavičius.