Gruodžio pradžioje Vašingtonas sutiko atidėti 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomų importo muitų padidinimą nuo dabartinių 10 iki 25 proc., kad derybininkai turėtų laiko išspręsti dvišalį prekybos ginčą, kuris įžiebė baimę dėl pasaulio ekonomikos augimo sulėtėjimo.

Per praėjusį mėnesį Vašingtone įvykusį derybų ratą susitarimas nebuvo pasiektas.

JAV delegacijai, kuri dalyvauja pirmadienį prasidėjusiose preliminariose derybose, vadovauja JAV prekybos atstovo pavaduotojas Jeffrey Gerrishas.

Derybose taip pat dalyvauja JAV žemės ūkio, energetikos ir prekybos departamentų pareigūnai.

Ketvirtadienį ir penktadienį prie derybininkų, kaip manoma, prisijungs JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris ir JAV prekybos sekretorius Stevenas Mnuchinas, taip pat Kinijos vicepremjeras Liu He ir Kinijos centrinio banko vadovas Yi Gangas.

Liu He – vyriausiasis Kinijos prekybos derybininkas – praėjusį mėnesį susitiko su D. Trumpu, kuris pareiškė, kad galutinis prekybos ginčo sprendimas priklausys nuo susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, kuris įvyks „artimiausioje ateityje“.

Tačiau ketvirtadienį D. Trumpas pareiškė, kad jis vargu ar susitiks su Kinijos prezidentu iki prekybos paliaubų pabaigos – o šis laikotarpis pasibaigs kovo 1 dieną.

Vašingtonas reikalauja, kad Kinija iš esmės pakeistų savo prekybos politiką, kurią vadina nesąžininga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją