Be to, nepakeistas trumpalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingas F1 bei šalies reitingo „lubos“ AAA, praėjusią savaitę pranešė „Fitch Ratings“.

Agentūros ekspertų teigimu, ilgalaikio skolinimosi reitingas atspindi balansą tarp stiprios Lietuvos ekonomikos ir viešųjų finansų padėties bei šalies pažeidžiamumo išorės sukrėtimams, pranešė Finansų ministerija.

Reitingo teigiama perspektyva reiškia, kad Lietuvos makroekonominiai rodikliai ir toliau išliks stabilūs, mažės ekonomikos pažeidžiamumas išorės sukrėtimams, o biudžeto perteklius leis toliau mažinti valdžios sektoriaus skolą.

Teigiama perspektyva taip pat rodo, kad agentūra yra pasirengusi pagerinti Lietuvos kredito reitingą per artimiausius dvejus metus, jei ekonomikos augimas ir kiti stebimi rodikliai išlaikys teigiamą kryptį ir labai nenukryps nuo agentūros prognozių.

„Fitch Ratings“ prognozuoja, kad Lietuvos ekonomikos augimas, pernai siekęs 3,6 proc., šiemet sulėtės iki 2,7 proc., o 2020 metais – iki 2,3 procento. Vidutinė metinė infliacija 2019 ir 2020 metais turėtų sudaryti po 2,5 procento.

Agentūros analitikų vertinimu, dėl šiemet įsigaliojusių mokesčių pakeitimų, Lietuvai gali nepavykti įgyvendinti kai kurių biudžeto pajamų surinkimo plano, tačiau atsilikimas nebus didelis ir šalies viešųjų finansų balansas 2019 ir 2020 metais išliks teigiamas.

„Fitch Ratings“ Lietuvos reitingo perspektyvą paskutinį kartą pagerino 2018 metų rugpjūtį, o ilgalaikio skolinimosi reitingą A- suteikė dar 2014 metais.

Kita tarptautinė kreditų agentūra „Standard & Poor’s“ pernai kovą ilgalaikio skolinimosi reitingą pagerino iš A- į A su stabilia perspektyva, o agentūra „Moody‘s“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A3 su stabilia perspektyva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją