Būtent prieš tiek laiko garsiausias praėjusio sezono triukšmadarys iš Lietuvos dar stoviniavo aukštai iškėlęs galvą šeštoje lentelės vietoje (7/7), tačiau tada, per sausį ir pirmą vasario savaitę, taip nusidainavo, kad dabar trypčioja vos 13-tas (8/14).

O ir deficitas iki pirmojo solistų aštuoneto jau išaugo iki trijų pergalių. Žalgiriečiams, ko gero, neužtektų net ir jų, kadangi jie turi jau nepajudinamą neigiamą tarpusavio dvikovų balansą su Milano „Olimpia“ bei kol kas neparankius rezultatus tiek prieš Miuncheno „Bayern“ (-4), tiek prieš Vitorijos „Baskonią“ (-8), t. y. komandas, kurios stumdosi ant 7-9 laiptelių.

Šarūno Jasikevičiaus diriguojamos grupės padėtis galėjo būti ir geresnė, bet paskutines trejas rungtynes žaliai balti pralaimėjo pačiose jų pabaigose. 38:73 (10:18, 8:27, 20:28) – tokia triuškinama yra pastarųjų trijų mačų ketvirtųjų kėlinių suma mūsiškių nenaudai.

Toks beviltiškas susitikimų užbaigimas žalgiriečiams kainavo potencialas pergales ir prieš „Barceloną“ (po trijų kėlinių buvo +2), ir prieš Maskvos srities „Chimkį“ (po trijų kėlinių buvo +9), ir prieš tą pačią „Olimpią“ (po trijų kėlinių buvo tik -2).

Nors ir pergalių nėra, žmonės išperka bilietus į rungtynes su „Budučnost“. Tai – fantastika, žaidėjai tai jaučia ir atiduos visas jėgas bei iki paskutinės akimirkos kovos dėl vietos aštuntuke
Šarūnas Jasikevičius

Dabar „Žalgirį“, norintį sugrįžti į geriausiųjų Eurolygos konkursantų gretas, gali išgelbėti tik efektingas finišas – bent šešios pergalės per paskutinius 8-is reguliariojo sezono turus. Ir tai būtų mažas stebuklas.

Bet net ir po tokios nesėkmingos atkarpos, jis teoriškai tikrai nėra neįmanomas: kauniečių laukia keturi namų mačai – su Podgoricos „Budučnost“, Las Palmo „Gran Canaria“, „Bayern“ ir Stambulo „Daruššafaka“ – bei keturios išvykos: į Vitoriją, Tel Avivą, Pirėją ir Madridą.

„Nors ir pergalių nėra, žmonės išperka bilietus į rungtynes su „Budučnost“. Tai – fantastika, žaidėjai tai jaučia ir atiduos visas jėgas bei iki paskutinės akimirkos kovos dėl vietos aštuntuke“, – po pralaimėto mūšio, bet ne karo Barselonoje pareiškė Šaras.

Nepaisant to, kad „Žalgiris“ pagal antrojo rato rezultatus yra tarp Eurolygos autsaiderių, tikėjimo savo buvusia komanda dar neprarado ir buvęs ilgametis jos įžaidėjas Giedrius Gustas, pats būdamas vos 19-os tapęs šio turnyro čempionu.

„Dar niekas neprarasta ir reikia orientuotis į kiekvienas atskiras ateinančias rungtynes. Aš žiūriu į bendrą vaizdą ir gėriuosi: tai, kaip žaidžia „Žalgiris“, yra tikrai gražus krepšinis. Belieka tik palaikyti. Apskritai tai, ką daro Šaras, yra nerealu“, – sakė DELFI TV studijoje apsilankęs G. Gustas.

Paklaustas, ar tai, kad kauniečiai Barselonoje išmetė rekordinį šį sezoną kiekį tritaškių – net 26-is – parodo, kad atsižvelgęs į nesėkmių seriją Š. Jasikevičius kiek pakoregavo saviškių žaidimą, G. Gustas taip nemanė.

„Nereikia akcentuoti tų tritaškių, bet matome ir kokia yra keitimų gausa. Treneris stebi situaciją ir bando ieškoti optimaliausio penketo. O tai, kad buvo išmesta daug tritaškių, yra natūralu, nes susikūrė gerus metimus ir pataikė. Gerai, kad Artūras Milaknis inicijavo spurtą“, – kalbėjo jis.

Be abejo, badė akis ir kai kurie teisėjų sprendimai, kurie tokiame lygyje yra sunkiai suvokiami. Tai ir nulėmė galutinį rezultatą. Tikrai nedaug pritrūko
Giedrius Gustas

Šių metų „Žalgirio“ žaidime, ypač lemiamomis akimirkomis, vis pasigendama patikimo žaidimo organizatoriaus – tokio, koks savo laiku buvo pats Šaras.

„Šiuo atveju reikia pasitikėti treneriu. Jeigu jis neturi tikro įžaidėjo ir juos nuolat rotuoja, vadinasi, tai – jo sumanymas ir jo vizija. Šiais laikais toks tas krepšinis, kad tos pozicijos – pirmas, antras ar trečias – nebėra taip stipriai išreikštos“, – tikino G. Gustas.

Paskutinėse dvejose Eurolygos rungtynėse „Žalgiris“ per lemiamus kėlinius tesukrapštė 8 ir 10 taškų. Akivaizdu, kad su tokiais rodikliais kovoti dėl pergalių ir dar svečiuose šansų praktiškai nėra.

„Nepasakyčiau, kad „Žalgiris“ subyra, bet vėlgi žaidžiame prieš tokias komandas, kurios turi gerus žaidėjus. Nėra lengva prieš juos visas 40 min. žaisti aukštu tempu. To pasekmė – ir nuovargis, ir tos pačios klaidos. Neturime tokio ilgo suolelio kaip kiti, o tai daro įtaką tam, kad būna tokių ketvirtų kėlinių.

Nemanau, kad čia pasireiškia lyderio trūkumas, nes „Žalgiryje“ kiekvieną kartą vis kitas žaidėjas gali juo būti. Tai ir yra viena „Žalgirio“ stiprybių, kad dominuoja ne vienas žaidėjas. Jeigu laimime, tai kaip komanda“, – tvirtino jis.

Barselonoje ausis rėžė keli kontroversiški arbitrų švilpukai, o akis badė galutinė mačo statistika, kurioje – neginčytinas „Barcos“ pranašumas tiek pagal išprovokuotas pražangas (29 prieš 19), tiek ir pagal baudų metimų skaičių (26 prieš 6).

Ar tai irgi prisidėjo prie to, kad katalonai nugalėjo „Žalgirį“?

„Pergalei pritrūko detalių. Pirmame kėlinyje jie buvo stipresni mūsų baudos aikštelėje, nusiėmė penkis kamuolius puolime ir net kelis kartus įmetė taškus su pražanga, o tai yra psichologiškai labai sunku besiginančiai komandai. Na, ir aišku, pabaigoje tos kelios klaidos. Be abejo, badė akis ir kai kurie teisėjų sprendimai, kurie tokiame lygyje yra sunkiai suvokiami. Tai ir nulėmė galutinį rezultatą. Tikrai nedaug pritrūko“, – konstatavo G. Gustas.

Visa laida, kurioje G. Gustas papasakojo ir apie tuos nelemtus savo baudų metimus į „Maccabi“ krepšį, teisėjavimą laukiniais Eurolygos laikais, Pauliaus Jankūno fenomeną bei tai, kaip jis mėgina gaivinti moterų krepšinį – vaizdo įraše.

Eurolygos komandų rezultatai antrame rate (vieta, komanda, pergalės ir pralaimėjimai, taškų skirtumas):

1. CSKA 6/1 (+52)
2. „Fenerbahče“ 5/2 (+78)
2. „Anadolu Efes“ 5/2 (+57)
2. „Barcelona“ 5/2 (+51)
2. „Real“ 5/2 (+31)
2. „Maccabi“ 5/2 (+12)
7. „Baskonia“ 4/3 (+40)
7. „Armani“ 4/3 (+23)
7. „Chimki“ 4/3 (+13)
10. „Bayern“ 3/4 (-23)
10. „Olympiakos“ 3/4 (-25)
10. „Budučnost“ 3/4 (-41)
13. „Panathinaikos“ 2/5 (-43)
14. „Žalgiris“ 1/6 (-56)
14. „Daruššafaka“ 1/6 (-73)
16. „Gran Canaria“ 0/7 (-96)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)