Kiek po vidurdienio pajūrį ir Žemaitiją užklups gausesni krituliai – šlapdriba ir lietus. Panevėžio, Kauno ir Marijampolės apskritis nedideli krituliai, daugiausia lietaus ir dulksnos pavidalu pasieks vakarėjant. Kitur žymesnių kritulių nenumatoma.

Apysmarkis vėjas pūs iš pietų, pietvakarių, Vakarų Lietuvoje gūsiai vietomis stiprės iki 15-17 m/s. Temperatūra įdienojus pakils iki 1-5 laipsnių šilumos, šilčiausia bus Alytaus apskrityje.

Sekmadienio naktį krituliai apims visą šalį, daugiausia lynos. Prie jūros lankysis vidutinio intensyvumo lietūs. Temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos. Tuose regionuose kur temperatūra svyruos apie 0 laipsnių ar bus silpnai neigiama tikėtinos lijundros, formuosis plikledis. Vėjas išliks gūsingas.

Sekmadienio dieną negausaus lietaus sulauks vakariniai, centriniai ir pietiniai šalies rajonai, kitur nebent menkai dulksnos. Pietinių krypčių vėjas pradės rimti ir pavojingų gūsių niekur nebebus. Temperatūra kaip ir šeštadienį pasiskirstys tarp 1-5 laipsnių šilumos.

Ar šių dienų šiluma jau pavasaris? O galbūt kitą savaitę sulauksime naujos šalčio bangos ir viskas pasikeis? Laidos „Delfi diena“ svečias – klimatologas Justinas Kilpys.

– Šių dienų orai: ar jie įprasti šiam laikotarpiui?

– Pastarųjų dienų orai džiugino, galime džiaugtis saule, o ateinančiomis dienomis prognozuojamas atlydys, daug kur bus aukštesnė nuliui temperatūra. Laukiama kritulių, lietaus ir šlapdribos, pajūryje kontrastai dar didesni. Gali iškristi triskart daugiau kritulių, nei visoje Lietuvoje. Oras tikrai bus šiltesnis, bet nemanau, kad jis bus malonus.

– Kaip dažnai būna tokie atšilimai vasarį? Ar įprasta?

– Ar jau galima sakyti, kad žiema pasitraukė, sniegas nutirpo ir jau atkulniuoja pavasaris?

– Žiūrint ateinančių 10 dienų prognozę, tai taip, laukiama teigiama temperatūra. Nuo kitos savaitės vidurio turėtų įsitvirtinti aukštesnio slėgio laukas, tuomet naktimis vėl sugrįš minusinė temperatūra, bet dienomis bus saulėta ir gana šilta. Tai bendrai, šį savaitgalį ir pirmas kitos savaitės dienas turėsime tikrai šiltas, bet nelabai malonias, o likusi savaitės pusė bus šaltesnė naktimis, bet saulėta ir maloni dienomis. Oras tikrai džiugins, jis bus artimas ankstyvam pavasariui.

– O galbūt čia tik lengvas atšilimas ir visai netrukus sulauksime pūgos ir šalčio?

– Kol kas prognozės yra patikimos savaitei ar 10 dienų į priekį, mes nežinome, kas bus po dviejų savaičių, bet žiūrint iš klimatologinės pusės, būtų natūralu, kad dar sulauksime ir šalčio išsiveržimo. Kovo mėnuo yra laikomas pavasariu, bet kita vertus, tai dar žiemos mėnuo. Dažniausiai staigų temperatūros kilimą mes matome po pavasario lygiadienio, kai diena tampa ilgesnė už naktį, tada gamta pradeda pabusti.

Išsamus „DELFI dienos“ pokalbis su klimatologu apie artėjančius orus ir pavasarį:

Šaltinis
Temos
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)