Sandoriui leidimą suteikusios Konkurencijos tarybos teigimu, dėl koncentracijos nebus sukurta ar sustiprinta dominuojanti padėtis arba itin apribota konkurencija nė vienoje iš atitinkamų rinkų, kuriose veikia „Reitan Convenience“ ir „Keturi kambariai“.

Konkurencijos tarybai vertinant planuojamą sandorį vienas rinkos dalyvis, platinantis periodinius leidinius ir knygas, pateikė nuomonę, kad sandoris galėtų turėti neigiamą poveikį mažmeninei ir didmeninei leidinių platinimo ir greito bei patogaus apsipirkimo parduotuvių valdymo veikloms, jeigu „Caffeine“ taptų ir mažmeninio spaudos leidinių platinimo kanalu.

Konkurencijos taryba, įvertinusi surinktą informaciją apie sandorio šalių vykdomas veiklas, tokios neigiamos įtakos nenustatė.

„Šiuo metu „Caffeine“ mažmeninę spaudos leidinių platinimo veiklą vykdo tik labai nedidele apimtimi, o duomenų, jog būtų ekonomiškai pagrįsta šias kavines pertvarkyti į spaudos platinimo vietas, negauta, tad įgyvendinus koncentraciją situacija mažmeninio spaudos leidinių platinimo Lietuvoje atitinkamoje rinkoje reikšmingai nepasikeis“, – teigiama Konkurencijos tarybos pranešime.

Anot Konkurencijos tarybos, „Caffeine“ kavinės ir „Narvesen“ bei „Lietuvos spauda“ kioskai, nors ir prekiauja panašiomis prekėmis (kava, maisto ir konditerijos gaminiais, tabako gaminiais, gaiviaisiais gėrimais bei spaudos leidiniais), iš esmės teikia skirtingos apimties ir kokybės paslaugas ir orientuojasi į skirtingas vartotojų grupes.

Konkurencijos tarybos nutarimas per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Rizikos kapitalo fondų valdymo bendrovė „BaltCap“ apie „Caffeine“ tinklo pardavimo sandorį paskelbė spalio 3 dieną. Sandorio vertė neatskleidžiama. „BaltCap“ fondas „Lithuania SME Fund“ valdo 70,5 proc. „Keturių kambarių“ akcijų, o 29,5 proc. – bendrovės vadovų komanda.

„Reitan Convenience“ septyniose šalyse turi 2250 parduotuvių. Lietuvoje, Latvijoje ir Norvegijoje veikia „Narvesen“, Norvegijoje, Švedijoje ir Danijoje – „7-Up“, „Northland“ – Norvegijoje, „Pressbyran“ Švedijoje, „R-kioski“ Suomijoje, „R-kiosk“ Estijoje ir „Lietuvos spauda“ Lietuvoje. Grupės apyvarta 2017 metais viršijo 9 mlrd. eurų, joje dirba 37 tūkst. žmonių.

Lietuvoje kioskų tinklus valdanti „Reitan Convenience Lithuania“ 2017 metais gavo 31,605 mln. eurų pajamų – 0,9 proc. daugiau nei 2016 metais, jos grynieji nuostoliai per metus sumažėjo 12,7 proc. iki 513,2 tūkst. eurų.

„Caffeine” 2007 metais įkūrė keturi Lietuvos verslininkai. Užbaigus sandorį jie ir toliau liks vadovauti tinklui. „BaltCap“ į tinklą investavo 2012 metais, nuo to laiko jis išaugo iki daugiau nei 60 kavinių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Caffeine“ rinkodaros vadovas Vytenis Kurapka BNS informavo, kad šiuo metu „Caffeine“ tinkle Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra 62 kavinės.

2017 metais kavinių tinklas pakeitė pavadinimą iš „Coffee Inn“ į „Caffeine Roasters“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)